Επίσημο: Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2030

Μουντιάλ

i

© Intime

Επίσημο: Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2030

Τζιοβάνι Ζάκαρη 19:06 - 04.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:59 - 14.08.2024

Με επίσημή της ανακοίνωση η FIFA ενημέρωσε πως το Μουντιάλ 2030 θα φιλοξενηθεί από τις Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο. Εξαίρεση τα τρία πρώτα

Τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2030 γνωστοποίησε η FIFA, η οποία επέλεξε τις Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο ως οικοδέσποινες για τη διοργάνωση. Πιο αναλυτικά, οι τρεις αυτές χώρες θα υποδεχθούν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με εξαίρεση τα τρία πρώτα παιχνίδια, τα οποία θα γίνουν σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη. Ο λόγος είναι ο εορτασμός των 100 χρόνων από το πρώτο τουρνουά, το οποίο διεξήχθη στην Ουρουγουάη και κατακτήθηκε από την ίδια.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η FIFA: 

«Έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλες τις συνομοσπονδίες και δεδομένης της σημασίας του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, το Συμβούλιο της FIFA έλαβε βασικές αποφάσεις σχετικά με την υποβολή προσφορών και τη διοργάνωση της Εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2030 κατά τη συνεδρίασή του τηλεδιάσκεψη από την έδρα της FIFA.

Το 2030, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA θα ενώσει τρεις ηπείρους και έξι χώρες, προσκαλώντας ολόκληρο τον κόσμο να συμμετάσχει στον εορτασμό του όμορφου παιχνιδιού, της εκατονταετηρίδας και του ίδιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA. Το Συμβούλιο της FIFA συμφώνησε ομόφωνα ότι η μοναδική υποψηφιότητα θα είναι η συνδυασμένη προσφορά του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2030 και θα προκριθεί αυτόματα από την υπάρχουσα κατανομή θέσεων με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης μιας επιτυχημένης διαδικασίας υποβολής προσφορών που θα διεξαχθεί από τη FIFA και απόφαση του Συνεδρίου της FIFA το 2024.

Επιπλέον, έχοντας λάβει υπόψη το ιστορικό πλαίσιο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, το Συμβούλιο της FIFA συμφώνησε περαιτέρω ομόφωνα να φιλοξενήσει μια μοναδική τελετή εορτασμού της εκατονταετηρίδας στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, όπου η πρώτη κατέκτησε το τρόπαιο,, καθώς και τους τρεις αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και Αργεντινή.

"Σε έναν διχασμένο κόσμο, η FIFA και το ποδόσφαιρο ενώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. «Το Συμβούλιο της FIFA, που εκπροσωπεί ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, συμφώνησε ομόφωνα να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε στην Ουρουγουάη το 1930, με τον πιο κατάλληλο τρόπο. 

Ως αποτέλεσμα, μια γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αμερική και τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής - Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη - θα διοργανώσουν από έναν αγώνα η καθεμία για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2030. Ο πρώτος από αυτούς τους τρεις αγώνες θα διεξαχθεί φυσικά στο στάδιο εκεί που ξεκίνησαν όλα, στο μυθικό Estádio Centenário του Μοντεβιδέο, ακριβώς για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA".

Το Συμβούλιο της FIFA συμφώνησε επίσης ομόφωνα ότι η μόνη προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030 θα είναι η κοινή προσφορά του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Δύο ήπειροι - Αφρική και Ευρώπη - ενώθηκαν όχι μόνο σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου αλλά και στην παροχή μοναδικής κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής Τι σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, ανεκτικότητας και ένταξης.

Το 2030, θα έχουμε ένα μοναδικό παγκόσμιο αποτύπωμα, τρεις ήπειροι – Αφρική, Ευρώπη και Νότια Αμερική – έξι χώρες – Αργεντινή, Μαρόκο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ισπανία και Ουρουγουάη – θα καλωσορίσουν και θα ενώσουν τον κόσμο ενώ θα γιορτάσουν μαζί το όμορφο παιχνίδι, το εκατονταετηρίδα και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA", κατέληξε ο πρόεδρος της FIFA».

Στη Λατινική Αμερική οι εναρκτήριοι αγώνες του Μουντιάλ 2030 – Η πρεμιέρα στο Centenario και τα φαβορί για τη διοργάνωση
WORLD CUP

17:19 - 04.10.2023

Στη Λατινική Αμερική οι εναρκτήριοι αγώνες του Μουντιάλ 2030 – Η πρεμιέρα στο Centenario και τα φαβορί για τη διοργάνωση

Ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος της CONMEBOL, επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα ματς του Μουντιάλ του 2030 θα γίνουν σε Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη! Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ωστόσο, οδεύει το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Αξίζει πως για τη συγκεκριμένη διοργάνωση είχε σκοπό να καταθέσει υποψηφιότητα και η Ελλάδα, η οποία θα την αναλάμβανε παρέα με τις Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Εντούτοις, η χώρα μας αποφάσισε τελικά να κάνει πίσω και αφορμή στάθηκε η απόφαση των Σαουδαράβων να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, με αφορμή το δυνατό μπάσιμο της τριάδας Ισπανία - Πορτογαλία - Μαρόκο