Έρευνα: Το FFP έχει συμβάλει στη μείωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ελληνικό πρωτάθλημα
i

©intime

Έρευνα: Το FFP έχει συμβάλει στη μείωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ελληνικό πρωτάθλημα

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 08:30 - 21.09.2024 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 21.09.2024

Μία έρευνα της Αργυρούς Ελισάβετ Μανώλη έβγαλε στη... φόρα την επίδραση του Financial Fair Play στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα απ' ότι φαίνεται δεν είναι θετικά.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη έκανε μια έρευνα με τίτλο Financial Fair Play και Ανταγωνιστική (Αν)ισορροπία στη Σούπερ Λιγκ Ελλάδας", ασχολείται με την επίδραση των οικονομικών κανονισμών του FFP της UEFA στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η έρευνα εξέτασε αν το FFP, το οποίο μπήκε στην ελληνική πραγματικότητα το 2011, έχει συμβάλει στη μείωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας, ειδικότερα σε μικρότερα πρωταθλήματα όπως το ελληνικό.

Ο... ελεύθερος κι ωραίος Σέρχιο Ράμος και οι φήμες για Ελλάδα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

22:03 - 19.09.2024

Ο... ελεύθερος κι ωραίος Σέρχιο Ράμος και οι φήμες για Ελλάδα

Το όνομα του Σέρχιο Ράμος έχει «παίξει» για αρκετές ομάδες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά και χωρίς να είναι κοντά στο να κλείσει κάπου. Πάντως, έχει ακουστεί και για Ελλάδα...

Η μελέτη αρχίζει αναφέροντας την οικονομική αστάθεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρόλο που υπάρχει αύξηση στα έσοδα. Το 2011 οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στην Ευρώπη παρήγαγαν συνολικά έσοδα 13,2 δισ. ευρώ, ωστόσο είχαν ζημιά ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Οι απώλειες έφεραν την είσοδο του FFP με στόχο τη ρύθμιση των οικονομικών πρακτικών και τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στόχος του Financial Fair Play ήταν να μην αφήσει τις ομάδες να ξοδέψου περισσότερα από τα έσοδά τους. Αλλά ταυτόχρονα θα προστάτευε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συλλόγων. Παρόλο που οι προθέσεις ήταν καλές, υπήρχαν ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστική ισορροπία των πρωταθλημάτων. Μάλιστα υπήρχε κόσμος που πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα επίτρεπε στους οικονομικά μεγάλους συλλόγους να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί και να επιβληθούν των πιο μικρών.

Η έρευνα δίνει βάση στην εξέταση της επίδρασης των κανονισμών του FFP στην ανταγωνιστική ισορροπία της Stoiximan Super League. Αυτό το έκανε εξετάζοντας δεδομένα 15 περιόδων του πρωταθλήματος πριν και μετά την εισαγωγή του FFP.

Η ανταγωνιστική ισορροπία είναι βασικό στοιχείο του ανταγωνισμού στον αθλητισμό, αφού εξασφαλίζει την αβεβαιότητα του αποτελέσματος και την αξία του αθλήματος. Παράγοντες όπως η κατανομή εσόδων, οι περιορισμοί μισθών, αλλά και οι εξωτερικές οικονομικές ενισχύσεις, έχουν επιρροή στην ισορροπία ανάμεσα στις ομάδες. Το κείμενο ακόμα αναφέρει πως η ανταγωνιστική ισορροπία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει σημειωσει μείωση από τη δεκαετία του 1990 με τις οικονομικές ανισότητες να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.

Οι ανησυχίες κατά τη εφαρμογή του FFP αφορούσαν το γεγονός πως κάπως έτσι η ανισότητα θα επιδεινωνόταν, καθώς δεν θα άφηνε τους μικρούς να ανταγωνιστούν τους μεγαλύτερους. Κατά τη μελέτη εξετάστηκαν οι συνολικοί βαθμοί που μάζεψαν οι σύλλογοι στο τέλος κάθε χρόνου για να αξιολογηθεί η απόδοση και η ανταγωνιστική διαφορά μεταξύ των ομάδων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Stoiximan Super League.

Η έρευνα αυτή έδειξε πως, παρόλο που το ελληνικό πρωτάθλημα είχε βελτίωση στην ανταγωνιστική ισορροπία πριν από την εφαρμογή του FFP, η τάση αυτή μετά ανακόπηκε έπειτα από είσοδο των κανονισμών. Ωστόσο η έρευνα έδειξε μια μικρή βελτίωση στην ανταγωνιστική ισορροπία από τη σεζόν 2002/03 μέχρι το 2010-11, αλλά το FFP φάνηκε πως ανέτρεψε την περίοδο αυτή, προκαλώντας την αύξηση της ανισότητας μεταξύ των ομάδων.

Η σεζόν 2018-19 ήταν η χρονιά που έδειξε τη μεγαλύτερη ανισορροπία, με τους μεγαλύτερους οικονομικά συλλόγους να έχουν το πάνω χέρι στη βαθμολογία, με τις υπόλοιπες ομάδες που είχαν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις. Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το FFP θα μεγάλωσε το χάσμα ενισχύει τους φόβους.

Τα όσα βγήκαν από τις μελέτες για τις κριτικές κατά του FFP, τονίζοντας πως οι κανονισμοί ενδέχεται να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αντί να βοηθούν την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία, τα δεδομένα δείχνουν πως οι κανονισμοί έχουν ενισχύσει τις ανισότητες. Κάπως έτσι οι πιο μικροί σύλλογοι παρουσιάζουν δυσκολίες να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στα τελικά συμπεράσματα έχουν δημιουργηθεί απορίες κατά πόσο το FFP έχει πετύχει τον στόχο του να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ των ομάδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως χρειάζεται παραπάνω έρευνα σε μικρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης για να γίνει πιο ξεκάθαρη η επίδραση του FFP.