Έρικ Λαμέλα: Η νοοτροπία του «μαχητή» και αυτά που μπορεί να προσφέρει την ΑΕΚ

Έρικ Λαμέλα - Φωτ. IMAGO

i

©Imago

Έρικ Λαμέλα: Η νοοτροπία του «μαχητή» και αυτά που μπορεί να προσφέρει την ΑΕΚ

Κώστας Τόπας 10:01 - 19.07.2024 / Ανανεώθηκε: 10:04 - 19.07.2024

Ο Έρικ Λαμέλα ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος, καθώς το μόνο που απομένει είναι η παρουσίαση του από την ΑΕΚ και το Sportal παρουσιάζει όλα όσα μπορεί να προσφέρει στους «κιτρινόμαυρους» ο 32χρονος Αργεντινός μεσοεπιθετικός.

Το πρωί της Παρασκευής (19/07) η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε πως στις 21:00 ο Έρικ Λαμέλα αναμένεται να φτάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στους «κιτρινόμαυρους».

Ο Αργεντινός αστέρας πλέον θεωρείται ποδοσφαιριστής της Ένωσης και το μόνο που απομένει είναι να φτάσει στην Ελλάδα για να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα και να μπει στην δούλεψη του Ματίας Αλμέιδα. Άλλωστε ο Αργεντινός τεχνικός δούλεψε πάρα πολύ προκειμένου να κλείσει αυτή η σπουδαία μεταγραφή.

Η καριέρα του Έρικ Λαμέλα είναι γεμάτη από στιγμές που δείχνουν την ποδοσφαιρική του ποιότητα, τις δυνατότητές του αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ με την άφιξή του. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1992 στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ρίβερ Πλέιτ το 2009, όπου έδειξε το ταλέντο του ως επιθετικός μέσος και εξτρέμ. Στη Ρίβερ Πλέιτ, έπαιξε 36 αγώνες και σκόραρε τέσσερα γκολ.

Η δύσκολη ζωή με τον Βίλας Μπόας στην Τότεναμ

Το 2011, μεταγράφηκε στην Ρόμα με μεταγραφή αξίας περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ιταλική ομάδα, ο Λαμέλα ανέδειξε τις δυνατότητές του, σκοράροντας 19 γκολ σε 62 εμφανίσεις και κερδίζοντας την προσοχή μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Όταν ο Έρικ Λαμέλα εντάχθηκε στην Τότεναμ από τη Ρόμα στις 30 Αυγούστου το 2013, κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ σε ένα ποσό ρεκόρ για τα «σπιρούνια», αλλά δεν κατάφερε να ξεκινήσει σε αγώνα στην Premier League μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. «Ήταν περίεργο και τρελό να το δεις;» λέει η Λαμέλα. «Λοιπόν, ήταν κάπως έτσι για μένα».

Η ιδέα για τον Λαμέλα ήταν να λάμψει σε μια ανανεωμένη ομάδα της Τότεναμ, δίνοντας «φως» στην ομάδα μετά την πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ και να ολοκληρώσει τη σεζόν σηκώνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή. Ο έμπειρος εξτρέμ έκανε το ντεμπούτο του στην Τότεναμ ως αλλαγή στην ήττα 1-0 στο ντέρμπι από την Άρσεναλ την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι δεν απολάμβανε την εμπιστοσύνη του προπονητή εκείνη την εποχή, Αντρέ Βίλας Μπόας.

«Δεν δυσκολεύτηκα με κανέναν τραυματισμό τις πρώτες εβδομάδες μου στο σύλλογο», είχε πει ο Λαμέλα. «Μόλις την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ένιωσα τον τραυματισμό [αρχικά στον μηρό]. Δεν ήθελα να χάσω χρόνο παιχνιδιού, έτσι συνέχισα και μετά είχα το πρόβλημα με την πλάτη μου ως αποτέλεσμα».

Η Μπαρτσελόνα ήθελε να τον κάνει νέο «Μέσι»

Η φιλοδοξία και οι αγωνιστικές φωτιές καίνε μέσα στη Λαμέλα. Πάντα το έκαναν, από τις μέρες που εντάχθηκε στη Ρίβερ Πλέιτ. Ως 12χρονος πέτυχε περισσότερα από 120 γκολ σε μια σεζόν και η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να τον πείσει να πάει στην Ισπανία, όπως ακριβώς είχε κάνει με τον Λιονέλ Μέσι σε παρόμοια ηλικία. Αναφέρθηκε ότι η Μπαρτσελόνα είχε προσφέρει στον Λαμέλα ετήσια πληρωμή 100.000 ευρώ, ένα σπίτι για την οικογένεια, εργασία για τους γονείς του και εκπαίδευση για αυτόν και τα δύο αδέρφια του.

«Πήγα εκεί», λέει η Λαμέλα. «Προπονήθηκα μαζί τους. Έπαιξα ακόμη και ένα παιδικό τουρνουά μαζί τους, αλλά όταν επέστρεψα, μίλησα με τη Ρίβερ και αποφάσισα να μείνω εκεί».

Η μητέρα του, η Μίριαμ, λέει ότι δεν ήθελε ο γιος της να έχει τέτοια ευθύνη όταν ήταν τόσο μικρός. την πίεση να γνωρίζει ότι η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Βαρκελώνη εξαιτίας του. Όμως ο Λαμέλα δεν είχε ποτέ αμφιβολίες ότι θα γινόταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και υπάρχει ένα παλιό βίντεο κλιπ που το αποδεικνύει . Σε ηλικία 12 ετών, είπε σε ένα ντοκιμαντέρ του Trans World Sport ότι το όνειρό του ήταν «να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή, όπως και ο Μαραντόνα». Και προσθέτει: «Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχω μάθει να παίζω, αλλά όλοι είναι γεννημένοι για κάτι και εγώ γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο».

Η νοοτροπία του μαχητή

Λαμέλα Έρικ Λαμέλα

Η νοοτροπία του Λαμέλα σφυρηλατήθηκε στη Ρίβερ Πλέιτ. Έκανε το ντεμπούτο του για αυτούς στα 17 και, στα 18, ήταν κανονικός στην πρώτη ομάδα, παίζοντας στο Superclasico εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς. Το ντέρμπι του Μπουένος Άιρες είναι ένα από τα πιο θερμά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. το 2004, ο Αργεντινός το περιέγραψε ως «το παιχνίδι της Old Firm να μοιάζει με ένα παιχνίδι του δημοτικού σχολείου».

«Αυτά τα παιχνίδια ήταν από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί ποτέ στην ποδοσφαιρική μου καριέρα», είχε τονίσει ο Λαμέλα. «Ήμουν στη Ρίβερ από τότε που ήμουν επτά χρονών παιδί και είναι κάτι που ονειρεύεσαι. Η μέρα του ντέρμπι στο Μπουένος Άιρες είναι εντελώς τρελή και τέτοιες εμπειρίες με έχουν διαμορφώσει. Όταν έχεις παίξει σε έναν σύλλογο όπως η Ρίβερ, που είναι ένας τεράστιος, τεράστιος σύλλογος στην Αργεντινή – και η Ρόμα , το ίδιο, στην Ιταλία – μαθαίνεις πώς να αντιμετωπίζεις την πίεση. Μετά από αυτό, μπορείς να ζήσεις με οτιδήποτε».

Αυτό που λάμπει μέσα είναι η αγάπη του Λαμέλα για το ποδόσφαιρο. «Είναι το πράγμα που απολαμβάνω περισσότερο στη ζωή», λέει. «Ζω για το ποδόσφαιρο. Είμαι απόλυτα χαρούμενος όταν βγαίνω στο γήπεδο παίζοντας ή στην προπόνηση. Αν πάω σπίτι, θα πάω εκεί γιατί μου αρέσει πολύ το παιχνίδι».

Το 2021, μεταγράφηκε στη Σεβίλλη ως μέρος της ανταλλαγής για τον Μπράιαν Χιλ. Στην ισπανική ομάδα, έδειξε και πάλι τις ικανότητές του και έπαιξε σε 44 αγώνες, σκοράροντας 16 γκολ και δίνοντας επτά ασίστ.

Τι μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ με την προσθήκη του Έρικ Λαμέλα μπορεί να περιμένει πολλά από τον Αργεντίνο επιθετικό μέσο.

Ο Λαμέλα είναι γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί ευκαιρίες και να παρέχει ασίστ. Η εμπειρία του από το υψηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Premier League και La Liga) θα είναι πολύτιμη για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Επιπλέον, ο Λαμέλα έχει αποδείξει ότι μπορεί να σκοράρει κρίσιμα γκολ και να εκτελεί στημένες φάσεις με ακρίβεια. Αυτό φυσικά, θα ενισχύσει σημαντικά την επιθετική γραμμή της ΑΕΚ. Αλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη που διακρίνεται για το πάθος και την αγωνιστική διάθεση του. Χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση στους συμπαίκτες του και να ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα.

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις στην επίθεση, όπως στα «φτερά» της επίθεσης και πίσω από τον φορ, δίνοντας περισσότερες επιλογές στον Ματίας Αλμέιδα, για την χρησιμοποίησή του.

Ευλογημένος με την ικανότητα να προσπερνάει τους παίκτες χρησιμοποιώντας εξαιρετικές δεξιότητες ντρίμπλας και καλή αλλαγή ρυθμού με την μπάλα στα πόδια, είναι εξίσου ικανός στο να συγκλίνει στον άξονα και να φτάνει στην αντίπαλη περιοχή. Η ευελιξία του στην επίθεση, είτε ως δημιουργικός παίκτης από τη μεσαία γραμμή είτε ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη παρουσία στο σκοράρισμα από τα άκρα, τον χαρακτηρίζει ως έναν μεγάλο κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες.

Σαφέστατα, η μεταγραφή του Έρικ Λαμέλα στην ΑΕΚ αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση για την ομάδα, καθώς θα δώσει ποιότητα, εμπειρία και την δυνατότητα να κάνει η ομάδα τη διαφορά σε κρίσιμες στιγμές τη φετινή σεζόν.