Συγκλονίζει ο Έρικσον: «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τον θάνατο»

Σβεν Γκόραν Έρικσον

i

PrtScr

Συγκλονίζει ο Έρικσον: «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τον θάνατο»

Κώστας Τόπας 10:55 - 12.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:57 - 12.08.2024

Ο Σουηδός προπονητής, Σβεν-Γιόραν Έρικσον, άρρωστος με καρκίνο σε τελικό στάδιο, αφηγείται την δύσκολη ιστορία που βιώνει στη ζωή του.

Ο Σβεν-Γιόραν Έρικσον ξέρει ότι έχει λίγα να ζήσει. Το παραδέχεται σε κάθε παρέμβαση που είχε έκτοτε αποκαλύπτοντας δημόσια ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας. Τον περασμένο Ιούνιο είπε ήδη στην «Telegraph» ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τον είχε επισκεφτεί αιφνιδιαστικά για να του δώσει «έξι μπουκάλια κρασί από το έτος γέννησής του (1948)».

Τώρα στον «Guardian» συνεχίζει με την ανεπεξέργαστη αφήγηση για την επάρατη ασθένειά του. «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τον θάνατο», είπε ο πρώην προπονητής της Αγγλίας μεταξύ 2001 και 2006.

Το συγκινητικό γράμμα του Έρικσον στους παίκτες της Αγγλίας ενόψει του τελικού: «Οι ανερχόμενες γενιές θα εμπνευστούν από εσάς»
EURO 2024

15:10 - 12.07.2024

Το συγκινητικό γράμμα του Έρικσον στους παίκτες της Αγγλίας ενόψει του τελικού: «Οι ανερχόμενες γενιές θα εμπνευστούν από εσάς»

Ο άλλοτε προπονητής της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα προς τους παίκτες της ομάδας και τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο τελικός του Euro απέναντι στην Ισπανία.

Ο Έρικσον ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που είχε η Αγγλία σε ολόκληρη την ιστορία της. Τώρα, όπως λέει στην αγγλική εφημερίδα, ζει στη Σουηδία ενώ κάνει χημειοθεραπείες. «Χθες παρακολούθησα πέντε αγώνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε; Ναι, τους είδα όλους στην τηλεόραση. Είναι εμμονή. Ένα φάρμακο. Στο Euro είδα όλα τα παιχνίδια».

Ο Σουηδός μιλάει τρυφερά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος τεχνικός της Αγγλίας. Προς το παρόν ο Λι Κάρσλεϊ ορίστηκε προσωρινός προπονητής. «Σκεφτείτε την πίεση που θα έχει στους ώμους του ο νέος προπονητής. Σάουθγκεϊτ: Δύο τελικοί, ένας ημιτελικός και αυτό δεν αρκεί για τους Άγγλους. Οπότε ο επόμενος πρέπει να κερδίσει. Όλα τα άλλα είναι αποτυχία. Λυπάμαι για όποιον έρθει. Εάν δεν κερδίσετε ένα μεγάλο τουρνουά, θα δεχθείτε κριτική, και οι παίκτες, φυσικά.

Θα είναι ένας γενναίος άνθρωπος που θα αναλάβει αυτή τη δουλειά». Και στη συνέχεια των δηλώσεων του υπερασπίστηκε τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: «Έκανε σπουδαία πράγματα με την Αγγλία. Δεν μπορείς να του το πάρεις. Τα αποτελέσματα είναι εκεί. Η εκτεταμένη εμπειρία του του επιτρέπει να μιλήσει από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει στα Τρία Λιοντάρια. Το ίδιο συμβαίνει πάντα στην Αγγλία. Λυπάμαι πολύ που το λέω. Είχα καλή ομάδα, φέτος στην Ευρώπη είχαν μια εξαιρετικά καλή ομάδα, τους καλύτερους παίκτες σε ολόκληρη τη διοργάνωση, αλλά τελικά κάτι λείπει.

Δεν ξέρω τι είναι. Ένας από τους λόγους είναι η προσδοκία που θέτει ο Τύπος στους παίκτες. Το 1966 είναι πολύ καιρό πριν. Η Αγγλία είναι ποδοσφαιρικό έθνος και έχει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Σίγουρα έχει τους σωστούς παίκτες. Οπότε νομίζω ότι είναι περισσότερο ψυχικό ζήτημα παρά τεχνικό ή τακτικό».

Τώρα ο Έρικσον απολαμβάνει ό,τι έχει απομείνει από τη ζωή του, αν και κοιτάζει τον θάνατο στα μάτια και με το κεφάλι ψηλά: «Μέχρι τώρα είμαι υγιής και άρρωστος άνθρωπος. Το να λέω ότι δεν φοβάμαι να πεθάνω, υποθέτω, είναι ψέμα. Μερικές φορές περνάει από το μυαλό μου, αλλά προσπαθώ να μην το σκέφτομαι».