Εθισμός στα υπνωτικά χάπια και το ποδόσφαιρο: Ο Ντέλε Άλι δεν είναι ο μόνος (vids)

Ντέλε Άλι

i

PrtScr

Εθισμός στα υπνωτικά χάπια και το ποδόσφαιρο: Ο Ντέλε Άλι δεν είναι ο μόνος (vids)

Κώστας Τόπας 13:17 - 14.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:54 - 14.08.2024

Ο Ντέλε Άλι έφερε στο προσκήνιο με τη συγκλονιστική συνέντευξή του ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ποδοσφαιριστές στην καθημερινότητά τους, ειδικότερα στην Premier League, η οποία αναζητεί τρόπους να το επιλύσει.

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός παραχώρησε μία συγκλονιστική συνέντευξη στον Γκάρι Νέβιλ και αποκάλυψε πως σκέφτηκε να αποσυρθεί μόλις στα 24 του χρόνια αλλά και ότι πήγε σε μονάδα αποτοξίνωσης λόγω του εθισμού του σε υπνωτικά χάπια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα δύσκολα παιδικά του χρόνια μιλώντας για την αλκοολική μητέρα του και τη διακίνηση ναρκωτικών που έκανε στα 8 του.

Η ιστορία του Ντέλε Άλι συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τα παιδικά του τραύματα και οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ποδοσφαιριστής βοήθησαν να διδάξουν την κοινωνία ότι δεν είναι χρυσός ό,τι λάμπει στη ζωή ενός αθλητή. Μία από τις ομολογίες του ήταν η ανάγκη να παίρνει τακτικά υπνωτικά χάπια. Ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου.

Όπως δημοσιεύτηκε από την «Daily Mail», οι σύλλογοι είναι σε εγρήγορση ότι η λήψη αυτών των τύπων χαπιών είναι παρούσα στη σχεδόν καθημερινή ρουτίνα πολλών παικτών . Η ζοπλικόνη είναι ένα από τα φάρμακα που ο Άγγλος μέσος επισημαίνει ως ένα από τα πιο καταναλωτικά. Αυτό είναι στη λίστα του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), ως ένα από τα φάρμακα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι παρενέργειές του; Παραισθήσεις, αμνησία και κατάθλιψη. Επιπλέον, το μείγμα του με αλκοόλ θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο εάν καταναλωθεί μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε πολλές περιπτώσεις εάν καταναλωθεί μαζί με άλλες ουσίες.

Το δίλημμα του ιατρικού προσωπικού

«Όλα ξεκινούν με το ότι ο γιατρός σου δίνει ένα να κοιμηθείς και γίνεται όλο και περισσότερο. Στην αρχή είναι μόνο ένα και για τους περισσότερους ανθρώπους είναι εντάξει, αλλά για μένα ήταν κάτι άλλο», είπε ο Ντέλε Άλι, μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον Γκάρι Νέβιλ. Το πρόβλημα για τους συλλόγους και το τεχνικό τους επιτελείο είναι να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης του παίκτη και της ευημερίας του. «Αν ένας παίκτης ζητά χάπια, είναι γιατί τον βοηθά πραγματικά να γίνει καλύτερος», εξηγεί στην Daily Mail κάποιος που ανήκει σε αγγλικό κλαμπ που δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

«Όταν γυρνάς σπίτι η αδρεναλίνη είναι πολύ υψηλή και δεν σε αφήνει να κοιμηθείς»

Η δικαίωση των ποδοσφαιριστών είναι εμφανής. «Αν παίζεις τρία παιχνίδια την εβδομάδα, είναι τρεις δόσεις. Αν είναι επίσης βραδινό παιχνίδι, χρειάζεσαι άλλο ένα όταν γυρίσεις σπίτι γιατί η αδρεναλίνη είναι υψηλή και δεν σε αφήνει να κοιμηθείς». Τότε μπαίνει το δίλημμα για τον γιατρό του συλλόγου. Ο ποδοσφαιριστής, είτε λόγω δυσκολίας να αποκοιμηθεί μετά από αγώνα, είτε αν έχει παιδιά που δεν τον αφήνουν να κοιμηθούν, ζητά αυτού του είδους τη φαρμακευτική αγωγή για να βελτιώσει την απόδοσή του.

Αυτό καταλήγει να γίνει ρουτίνα για πολλούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαιότητα. Έτσι το εξηγεί το Sleep Foundation στο «Telegraph. «Με τη μακροχρόνια χρήση, ο κίνδυνος ανάπτυξης ανοχής αυξάνεται. Όταν συμβαίνει αυτό, ορισμένοι άνθρωποι καταλήγουν να αυξάνουν τη δόση και να την κάνουν κατάχρηση, η οποία καταλήγει να προκαλεί παρενέργειες».

Οι εναλλακτικές λύσεις

Οι σύλλογοι έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης και έχουν ήδη ξεκινήσει να εργαστούν για αναζήτηση εναλλακτικών. Είναι σαφές ότι οι παίκτες χρειάζονται ύπνο για να αποδώσουν βέλτιστα και, σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να το κάνουν. Σύμφωνα με την «Daily Mail», τουλάχιστον ένας σύλλογος της Premier League έχει ήδη προσλάβει έναν υπεύθυνο για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας των παικτών την περασμένη σεζόν.

«Όλα ξεκινούν με το ότι ο γιατρός σου δίνει ένα υπνωτικό χάπι και γίνεται όλο και χειρότερο»

Τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν την Άρσεναλ ως μία από τις ομάδες που ζήτησε βοήθεια από ειδικούς στον ύπνο για να μάθουν πώς να βοηθήσουν τους παίκτες να κοιμούνται σωστά, βοηθώντας στη βελτίωση της απόδοσής τους χωρίς να βλάπτουν την υγεία τους. Η επιλογή στην οποία έχουν στραφεί είναι η μελατονίνη, μια πιο αδύναμη ορμόνη ύπνου από τη ζοπλικόνη. 

Ένα πρόβλημα που δεν είναι καινούργιο στο ποδόσφαιρο και στο οποίο ο Ντέλε Άλι συνέβαλε στο να γίνει τομέας και να ευαισθητοποιηθεί το ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο χάρη στη σπαρακτική ομολογία του. Η ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή κρύβει δυσκολίες που λίγοι γνωρίζουν.