Η κλήρωση με «μεγαθήρια» στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο όμιλος των πέντε ομάδων για την εθνική ομάδα

Ρότα, Μπακασέτας και Τζόλης πανηγυρίζουν κόντρα στην Ιρλανδία

i

©Intime

Η κλήρωση με «μεγαθήρια» στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο όμιλος των πέντε ομάδων για την εθνική ομάδα

Κώστας Τόπας 12:53 - 14.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:33 - 15.10.2024

Πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ του 2026, μετά το 4Χ4 που έχει καταφέρει να πετύχει η εθνική Ελλάδος στον όμιλό της στο Nations League.

Το βράδυ της Κυριακής (13/10), η Ελλάδα υποδέχτηκε την Ιρλανδία στο Καραϊσκάκης για την 4η αγωνιστική του Nations League και επικράτησε με 2-0 χάρη στο γκολ του Μπακασέτα και του Μάνταλου. Κάπως έτσι η Εθνική έκανε το 4/4 και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας με δώδεκα βαθμούς.

Αν η Εθνική διατηρήσει την πρώτη θέση, τότε θα έχει ουσιαστικά μία δεύτερη ευκαιρία για ένα εισιτήριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, στην περίπτωση που δεν τερματίσει στην κορυφή του ομίλου της στα προκριματικά. Η Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται πλέον στην 20η θέση με 1487 βαθμούς και αύξησε κι άλλο τη διαφορά από τις θέσεις που είναι εκτός 24αδας.

Ο καθοριστικός Τζόλης είναι αυτό που έλειπε από την εθνική στην επίθεση
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

10:25 - 14.10.2024

Ο καθοριστικός Τζόλης είναι αυτό που έλειπε από την εθνική στην επίθεση

Ο Χρήστος Τζόλης, εκ των πρωταγωνιστών της Ελλάδας κόντρα στην Ιρλανδία, έχει αρπάξει την ευκαιρία που του έδωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι αποδεικνύει ότι αποτελεί βασικό γρανάζι της «γαλανόλευκης».

Η 20η θέση δίνει στην Ελλάδα ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να μπει στο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ 2026, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑΚαναδά και Μεξικό. Αν και τα πράγματα θα είναι απολύτως ξεκάθαρα μετά την ολοκλήρωση του Nations League.

Η πρώτη θέση στο Nations League παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει την δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, στα προκριματικά του Μουντιάλ, οι ομάδες θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων ή των πέντε ομάδων, με την πρώτη αγωνιστική για τα γκρουπ των πέντε να εκκινούν στις 21-22 Μαρτίου και για τα γκρουπ των τεσσάρων αργότερα.

Στο pot 1 (πρώτο γκρουπ δυναμικότητας) θα μπουν οι οκτώ ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League. Δηλαδή, οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της League A. Το Pot 2 θα περιλαμβάνει τις 12 ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα στο Ranking (και δεν έχουν μπει στην οκτάδα του Nations League, ούτε στο Pot 1). Ακολούθως το ίδιο θα συμβεί μέχρι το 5ο Pot, το οποίο θα περιλαμβάνει επτά αντί δώδεκα ομάδες.

Η Εθνική μας μετά από τις νίκες μετά το 4Χ4 ανέβηκε στην 20η θέση των ευρωπαϊκών ομάδων στο FIFA Ranking. Αυτό σημαίνει πως τη δεδομένη στιγμή και βάσει των προγνωστικών για την οκτάδα του Nations League, η Ελλάδα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχει και περισσότερες πιθανότητες για μία πιο ευνοϊκή κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με το «Football Meets Data», η «γαλανόλευκη» θα κληρωθεί με μία ομάδα από το Pot 1, εκεί όπου βρίσκονται δύσκολοι αντίπαλοι, όπως Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γερμανία μεταξύ άλλων. Οπως επίσης η κλήρωση θα βγάλει τη «γαλανόλευκη» αντιμέτωπη με ομάδες από τη «γκρι» ζώνη και συγκεκριμένα από το Pot 3, Pot 4 και Pot 5. Σε έναν όμιλο που θα απαρτίζεται από πέντε ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αλλαγής μορφής, θα καθιερωθούν play offs προόδου/υποβιβασμού, με τις τρίτες ομάδες της League A να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League B, τις τρίτες ομάδες της League B να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League C, και οι δύο καλύτερες στην τέταρτη κατάταξη ομάδες της League C που θα αντιμετωπίσουν τις δευτεραθλήτριες της League D.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν εντός και εκτός έδρας σε δύο αγώνες τον Μάρτιο του 2025 (League A/B και B/C ) και τον Μάρτιο του 2026 (League C/D), με τους νικητές να πηγαίνουν στο ανώτερο πρωτάθλημα και τους ηττημένους στο κατώτερο πρωτάθλημα.