Η Εθνική με τον Γιοβάνοβιτς άφησε πίσω έναν εφιάλτη οκτώ ετών και κυνηγάει δεύτερη σερί άνοδο στο κορυφαίο επίπεδο!
i

©intime

Η Εθνική με τον Γιοβάνοβιτς άφησε πίσω έναν εφιάλτη οκτώ ετών και κυνηγάει δεύτερη σερί άνοδο στο κορυφαίο επίπεδο!

Η Εθνική Ελλάδας έκανε το πρώτο βήμα με τον Γκουστάβο Πογέτ και με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς κυνηγάει την καθιέρωσή της στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πλησιάζει σε δύο χρόνια τις νίκες οκτώ ετών!

Η Ελλάδα είναι και πάλι υπολογίσημη δυνάμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η Εθνική ομάδα έχει αφήσει πίσω της έναν εφιάλτη που κράτησε σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία η «γαλανόλευκη» έζησε έναν ποδοσφαιρικό όνειρο. Ήταν παρούσα στη γιορτή σε μία χώρα, όπου το ποδόσφαιρο είναι… θρησκεία. Εκεί για ένα πέναλτι δεν κατάφερε να βρεθεί στα προημιτελικά.

Έκτοτε, ένας εφιάλτης. Τοξικότητα στην ΕΠΟ, χαμός μεταξύ των συλλόγων, απαξίωση. Η Εθνική από το 2014 κι έπειτα δεν μπόρεσε να δώσει το παρών σε τρία Euro που έγιναν και σε δύο Μουντιάλ, αυτά της Ρωσίας και του Κατάρ. Τη στιγμή που άλλες εθνικές του ίδιου διαμετρήματος έκαναν βήματα μπροστά, η Ελλάδα είχε πάρει την κατηφόρα.

Η κλήρωση με «μεγαθήρια» στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο όμιλος των πέντε ομάδων για την εθνική ομάδα
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

12:53 - 14.10.2024

Η κλήρωση με «μεγαθήρια» στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο όμιλος των πέντε ομάδων για την εθνική ομάδα

Πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ του 2026, μετά το 4Χ4 που έχει καταφέρει να πετύχει η εθνική Ελλάδος στον όμιλό της στο Nations League.

Ήττες από Λιχτενστάιν, Νησιά Φερόε, ήττες εντός κι εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία, ήττα στο ΟΑΚΑ από την Αρμενία, ισοπαλία εντός με ομάδες όπως η Εσθονία, ήταν μερικά από τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η Εθνική είχε οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού. Έφτασε να παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων.

Το 2018 διεξήχθη το πρώτο Nations League. Η Ελλάδα ήταν στην League C και στον όμιλό της βρισκόταν η Ουγγαρία. Για την Ουγγαρία όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν που βρίσκεται. Έφτασε στο σημείο να πρωταγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία με αντιπάλους τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, πήγε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε Euro… Η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022 εξασφάλισε την άνοδό στη League B με αντιπάλους το Κόσοβο, την Κύπρο και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τώρα νίκησε την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, λύγισε εντός κι εκτός την πάντα μαχητική Ιρλανδία, ενώ πριν μερικούς μήνες έχασε στα πέναλτι την πρόκριση στο Euro. Όλα δείχνουν πλέον ότι είτε μέσω προκριματικών είτε μέσω μπαράζ, η Εθνική θα είναι παρούσα σύντομα σε μεγάλη διοργάνωση. Αν δεν είναι το Μουντιάλ του 2026, θα είναι το Euro του 2028. Υγεία να έχουν όλοι να το ζήσουν.

Η Ελλάδα λοιπόν μετράει τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς. Μπορεί να μείνει εκεί, μπορεί να φτάσει τις 5 ή και γιατί όχι τις 6 νίκες, αν λυγίσει ξανά τη σπουδαία Αγγλία σ’ ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Ας μείνουμε, όμως, στην πραγματικότητα. Τέσσερις νίκες και μία μαζί με αυτή κόντρα στο Καζακστάν τον περασμένο Μάρτιο. Πέντε νικηφόρα αποτελέσματα εντός του 2024 κι ένας αποκλεισμός στα πέναλτι.

Το 2023 στα προκριματικά του Euro, με ομάδες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, απόρροια της κακής οκταετίας, όπου η Ελλάδα ήταν στο τρίτο ή το τέταρτο γκρουπ στο ranking, είχε 4 νίκες, 1 ισοπαλία εντός με Γαλλία και τρεις ήττες. Δύο με την Ολλανδία και μία με τους «μπλε» στο Παρίσι. Σύνολο 9 νίκες. Προσθέστε και 5 νίκες το 2022, όπου η Εθνική πήρε την πρωτιά και την πρώτη άνοδο στο Nations League. Ανέβηκε στη League B κι έχει 14 νίκες από το καλοκαίρι του 2022. Και φουλάρει για δεύτερη σερί άνοδο. Αυτή τη φορά στη League A. Στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα φίλαθλο.

Σ’ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε το εξής: Ακόμα και δεύτερη να βγει η Εθνική, πίσω από την Αγγλία, θα παίξει τον Μάρτιο στα playoffs με αντίπαλο μία εθνική που θα τερματίσει τρίτη στον όμιλό της στη League Α. Άρα, θα έχει μία νέα ευκαιρία για άνοδο. Κάτι θα πετύχει απευθείας βέβαια, αν τερματίσει πρώτη τον Νοέμβριο, μπροστά από την Αγγλία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας και την αποχώρηση και του Σάντος άρχισε η κατρακύλα. Σε σχεδόν οκτώ χρόνια η Ελλάδα έκανε 18 νίκες. Τέσσερις περισσότερες σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο καθοριστικός Τζόλης είναι αυτό που έλειπε από την εθνική στην επίθεση
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

10:25 - 14.10.2024

Ο καθοριστικός Τζόλης είναι αυτό που έλειπε από την εθνική στην επίθεση

Ο Χρήστος Τζόλης, εκ των πρωταγωνιστών της Ελλάδας κόντρα στην Ιρλανδία, έχει αρπάξει την ευκαιρία που του έδωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι αποδεικνύει ότι αποτελεί βασικό γρανάζι της «γαλανόλευκης».

Αναλυτικά τι έκανε η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2014:

2023 4-1-3 ηττες εκτός από Γαλλία Ολλανδία κι εντός Ολλανδία: 2014-15: 1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες για τα προκριματικά του Euro 2016. Είχαμε μία νίκη στο τελευταίο κι αδιάφορο εντός έδρας ματς με 4-3 κόντρα στην Ουγγαρία. Χάσαμε εντός κι εκτός από τα Φερόε, εντός κι εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία…

2016-17: Για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 είχαμε 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα εντός από το Βέλγιο. Κόντρα στο δυνατό Βέλγιο πήραμε ισοπαλία εκτός, αλλά εντός δεν καταφέραμε να νικήσουμε την Εσθονία (0-0). Η Ελλάδα πήγε στα μπαράζ για την πρόκριση, συνετρίβη 4-1 από την Κροατία εκτός κι έφερε απλά ένα 0-0 εντός.

2018: Για το Nations League ο απολογισμός ήταν 3 νίκες και 3 ήττες απο Ουγγαρία, Φινλανδία εκτός και Εσθονία εντός!

2019: Για τα προκριματικά του Euro που έγινε το 2020 είχε απολογισμό 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Από Ιταλία εντός κι εκτός, Φινλανδία εκτός και Αρμενία εντός! Η μία από τις δύο ισοπαλίες ήταν με το Λιχντεστάιν εντός!

2020: Για το Nations League είχαμε 3 νίκες και 3 ισοπαλίες. Στο τελευταίο ματς με τη Σλοβενία (σε μισογεμάτο γήπεδο) η Ελλάδα ήθελε νίκη για την πρωτιά και την άνοδο κι έφερε 0-0 στη Ριζούπολη…

2021: Για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 η Εθνική είχε απολογισμό 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Στα θετικά ότι πήρε ισοπαλία εκτός από την Ισπανία, νίκησε 2-1 στο ΟΑΚΑ τη Σουηδία, αλλά έφερε ισοπαλίες εντός κι εκτός με το Κόσοβο κι εντός με τη Γεωργία.

Αν δει κανείς τα αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες που δεν είναι μεγαθήρια, μπορεί να διαπιστώσει και τη ζημιά που είχε γίνει στο ranking και που τα δύο χρόνια προσπαθεί να καλυφθεί το έδαφος.