Οι διεθνείς έχουν γνωρίσει τη μπάλα του Euro 2024, η οποία θ’ ανιχνεύει την επαφή με το χέρι, αλλά και το οφσάιντ.
Η προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας για τον σπουδαίο αγώνα της ερχόμενης Πέμπτης με το Καζακστάν ξεκίνησε.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκουστάβο Πογέτ έχει σήμερα στη διάθεσή του τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα κι από αύριο θα έρθουν κι όσοι παίζουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, άλλωστε αναβλήθηκε η δεύτερη αγωνιστική των playoffs στη Stoiximan Superleague.
Η Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη στην OPAP Arena θα υποδεχθεί το Καζακστάν στον ημιτελικό της κατηγορίας C των playoffs του Nations League κι αν περάσει θ’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον νικητή του αγώνα Γεωργία – Λουξεμβούργο. Σε περίπτωση αποκλεισμού, θα παίξει φιλικό εκτός έδρας με τον ηττημένο του άλλου ζευγαριού.
Οι διεθνείς συγκεντρώθηκαν στις 17.30 στη Νέα Σμύρνη για την πρώτη προπόνηση και γνώρισαν ήδη τη μπάλα του Euro 2024. Μία εκπληκτική μπάλα νέας τεχνολογίας που θα δουν οι ποδοσφαιρόφιλοι στη Γεμρανία.
Η νέα μπάλα, όπως έχει αναφερθεί, θα περιλαμβάνει «limb-tracking technology». Πρόκειται για μία τεχνολογία που ανιχνεύει αν ο ποδοσφαιριστής έχει βρει την μπάλα με το χέρι του, βοηθώντας τους διαιτητές. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, βέβαια, είναι το αν θα χρησιμοποιείται μόνο σε παραβάσεις εντός μεγάλης περιοχής ή αν θα αφορά και φάουλ.
Δείτε τη νέα μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί στο Euro 2024 της Γερμανίας
Όσο για το πως λειτουργεί, η εξήγηση είναι απλή. Κάθε μπάλα θα έχει στο εσωτερικό της ένα μικροτσίπ, το οποίο θα χρησιμοποιείται και στο ημί-αυτόματο οφσάιντ. Αυτό, λοιπόν, σε συνδυασμό με κάποιες κάμερες θα δημιουργούν μία 3D μακέτα του ποδοσφαιριστή και σε αυτή θα αποτυπώνεται το αν έχει βρει την μπάλα με το χέρι.
Για το ημί-αυτόματο οφσάιντ, η Adidas έχει αποκαλύψει ότι η μπάλα θα περιλαμβάνει και τσιπάκι Connected Ball Technology. Η «Fussball-liebe» (σ.σ «αγάπη για το ποδόσφαιρο»), όπως είναι το όνομά της, διαθέτει τσιπάκια, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Κατάρ.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα σε διοργάνωση EURO. Πώς λειτουργεί, όμως, το ημί-ιαυτόματο οφσάιντ και πώς αναμένεται να μεταβάλλει το άθλημα;
Σε κάθε γήπεδο στο οποίο θα εφαρμοστεί το ημί-αυτόματο οφσάιντ, θα εγκατασταθούν 12 κάμερες υψηλής ανάλυσης στις οροφές των κερκίδων. Κάθε μία από αυτές θα παρακολουθεί 29 σημεία του σώματος κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τη θέση που βρίσκεται στο γήπεδο.
11:51 - 16.03.2024
Πογέτ: «Το χειρότερο για τους παίκτες μου θα ήταν η πρόκριση στο Euro και η μη παρουσία μου εκεί»
Ο Γκουστάβο Πογέτ μίλησε για την Εθνική Ελλάδας, το ενδεχόμενο πρόκρισης στην τελική φάση του Euro αλλά και για το μέλλον του.
Οι συγκεκριμένες μπάλες που θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ειδικό εσωτερικό αισθητήρα που θα στέλνει σήμα σχετικά με τη θέση τους, πεντακόσιες φορές το δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος θα μεταδίδεται στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, προς ενημέρωση των θεατών.