Στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα στο Μουντιάλ 2026 αν προκριθεί μέσω των playoffs
i

©intime

Στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα στο Μουντιάλ 2026 αν προκριθεί μέσω των playoffs

Γιώργος Σακελλαρίου 19:46 - 17.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:47 - 17.10.2024

Η Εθνική Ελλάδας αν κι έχει αυξήσει τη βαθμολογία της στο ranking της FIFA θα τοποθετηθεί στο τέταρτο γκρουπ στο Μουντιάλ, εφόσον πάρει την πρόκριση μέσω των playoffs.

Η Εθνική Ελλάδας κυνηγάει το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλει να προκριθεί για τέταρτη φορά σε ένα Μουντιάλ και να βρεθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση έπειτα από 12 χρόνια και τη συμμετοχή της στη Βραζιλία το 2014.

Η Ελλάδα με την πορεία της έως τώρα στο Nations League θέλει την πρωτιά και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά και να βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στο ranking, ώστε να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση.

Το εισιτήριο για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό θα το πάρουν μέσω των προκριματικών στην ευρωπαϊκή ζώνη οι 12 πρώτοι των ομίλων. Τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια που δικαιούται η UEFA θα δοθούν μέσω των playoffs, όπου θα συμμετέχουν οι δεύτεροι των ομίλων και οι τέσσερις καλύτερες ομάδες στο ranking μέσω του Nations League. Και η Ελλάδα με το 4 στα 4 έχει ήδη πολύ καλή θέση, ενώ οι ομάδες που είναι πιο ψηλά αναμένεται να τερματίσουν πρώτες στους ομίλους τους.

Η Εθνική, ωστόσο, θα βρίσκεται στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Μουντιάλ. Εφόσον φτάσει εκεί βέβαια. Δύο ομάδες που θα περάσουν από διασυνομοσπονδιακά playoffs (Αφρική-Λατινική Αμερική) και 4 ομάδες που θα προκριθούν από τα ευρωπαϊκά playoffs, ανάμεσά τους ίσως και η Ελλάδα, θα τοποθετηθούν στο Pot 4 ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στη FIFA.

Η Εθνική στον πίνακα που παρουσιάζεται σε ειδικό λογαριασμό, είναι αυτή τη στιγμή με 1487 βαθμούς πάνω από ομάδες όπως το Καμερούν, η Παραγουάη, η Τυνησία που βρίσκονται στο τρίτο pot.

Θα μπει, όμως, στο τέταρτο, επειδή τα playoffs θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2026, μετά την κλήρωση για το τελικό τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν πάρει απευθείας το εισιτήριο από τον όμιλό της, φυσικά κι αλλάζουν τα πράγματα.

Δείτε τα πιθανά γκρουπ με την έως τώρα βαθμολογία. Να τονίσουμε ότι θα σχηματιστούν 12 όμιλοι και από τον καθένα στη φάση των «32» θα περάσουν οι δύο πρώτες ομάδες και οι 8 καλύτερες τρίτες.

Να θυμίσουμε ότι στα προκριματικά του Μουντιάλ, οι ομάδες θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων ή των πέντε ομάδων, με την πρώτη αγωνιστική για τα γκρουπ των πέντε να εκκινούν στις 21-22 Μαρτίου και για τα γκρουπ των τεσσάρων αργότερα.

Στο pot 1 (πρώτο γκρουπ δυναμικότητας) θα μπουν οι οκτώ ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League. Δηλαδή, οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της League A. Το Pot 2 θα περιλαμβάνει τις 12 ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα στο Ranking (και δεν έχουν μπει στην οκτάδα του Nations League, ούτε στο Pot 1). Ακολούθως το ίδιο θα συμβεί μέχρι το 5ο Pot, το οποίο θα περιλαμβάνει επτά αντί δώδεκα ομάδες.

Η Εθνική μας με το καρέ νικών ανέβηκε στην 20η θέση των ευρωπαϊκών ομάδων στο FIFA Ranking. Αυτό σημαίνει πως τη δεδομένη στιγμή και βάσει των προγνωστικών για την οκτάδα του Nations League, η Ελλάδα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχει και περισσότερες πιθανότητες για μία πιο ευνοϊκή κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με το «Football Meets Data», η «γαλανόλευκη» θα κληρωθεί με μία ομάδα από το Pot 1, εκεί όπου βρίσκονται δύσκολοι αντίπαλοι, όπως Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γερμανία μεταξύ άλλων. Οπως επίσης η κλήρωση θα βγάλει τη «γαλανόλευκη» αντιμέτωπη με ομάδες από τη «γκρι» ζώνη και συγκεκριμένα από το Pot 3, Pot 4 και Pot 5. Σε έναν όμιλο που θα απαρτίζεται από πέντε ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αλλαγής μορφής, θα καθιερωθούν play offs προόδου/υποβιβασμού, με τις τρίτες ομάδες της League A να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League B, τις τρίτες ομάδες της League B να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League C, και οι δύο καλύτερες στην τέταρτη κατάταξη ομάδες της League C που θα αντιμετωπίσουν τις δευτεραθλήτριες της League D.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν εντός και εκτός έδρας σε δύο αγώνες τον Μάρτιο του 2025 (League A/B και B/C ) και τον Μάρτιο του 2026 (League C/D), με τους νικητές να πηγαίνουν στο ανώτερο πρωτάθλημα και τους ηττημένους στο κατώτερο πρωτάθλημα.