Σαν σήμερα η πρεμιέρα της Εθνικής στο Euro 2004, που άνοιξε τον δρόμο για το απόλυτο έπος! (vid)

Ελλάδα - Πορτογαλία

i

© Intime

Σαν σήμερα η πρεμιέρα της Εθνικής στο Euro 2004, που άνοιξε τον δρόμο για το απόλυτο έπος! (vid)

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:31 - 12.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:32 - 12.06.2024

Πέρασαν 20 χρόνια από την ημέρα που η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε μία ονειρική πορεία στο Euro, επικρατώντας της οικοδέσποινας Πορτογαλίας.

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, η Ελλάδα άνοιγε την αυλαία στο Euro 2004 απέναντι στην οικοδέσποινα Πορτογαλία, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για τον απόλυτο θρίαμβο.

Πιο αναλυτικά, στις 12 Ιουνίου 2004, η Εθνική του Ότο Ρεχάγκελ ξεκίνησε την παρουσία της στο τουρνουά, κάνοντας το πρώτο μεγάλο «μπαμ». Το ταξίδι προς το όνειρο έκανε ποδαρικό με νίκη με 2-1 απέναντι στην ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο κατακόκκινο και γεμάτο από Πορτογάλους «Ντραγκάο», το σκορ δεν θα μπορούσε να το ανοίξει άλλος από τον «Τυπάρα». 

Μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιώργος Καραγκούνης δοκίμασε ένα συρτό σουτ από μακρινή απόσταση κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το «γαλανόλευκο» πάρτι που στήθηκε στο πέταλο που υπήρχαν οι Έλληνες οπαδοί δεν είχε προηγούμενο, ενώ και ο «Κάρα» δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει ένα κουβάρι με αυτούς.

Στην επανάληψη, οι Έλληνες μπήκαν πάλι δυνατά και έπειτα από μια κούρσα του Γιούρκα Σεϊταρίδη στο 51', ο Γιαννιώτης μπακ θα μπει μέσα στην περιοχή και θα ανατραπεί από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πιερ Λουίτζι Κολίνα έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα και ο Μπασινάς ανέλαβε την εκτέλεση, για το 2-0! Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι, ήταν να μειώσουν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στις καθυστερήσεις (2-1). 

Το τελικό σφύριγμα του κορυφαίου διαιτητή εκείνη την εποχή, έστειλε το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο Ότο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του ξεκίνησαν με το δεξί στην διοργάνωση, προκαλώντας μεγάλο «σοκ» σε όλο το φίλαθλο κοινό. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν στη σύμπτωση, ωστόσο η ανάλογη συνέχεια «αποστόμωσε» και τους πιο δύσπιστους.

Οι ενδεκάδες του αγώνα

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο - Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)