Με τσιπάκι για την εφαρμογή ημιαυτόματου οφσάιντ η νέα μπάλα του Euro 2024

Η μπάλα το Euro 2024

i

©Adidas

Με τσιπάκι για την εφαρμογή ημιαυτόματου οφσάιντ η νέα μπάλα του Euro 2024

Κώστας Τόπας 11:47 - 15.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:58 - 14.08.2024

Παρουσιάστηκε η νέα μπάλα του Euro 2024, η οποία θα έχει τσιπάκι με αισθητήρα για την εφαρμογή ημιαυτόματου οφσάιντ.

Η Adidas «αποκάλυψε» σήμερα (15/11) την μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro 2024. Ο σχεδιασμός της είναι εμπνευσμένος από τη χαρά του ποδοσφαίρου και την ενέργεια του τουρνουά και θα περιλαμβάνει την τεχνολογία adidas Connected Ball Technology για πρώτη φορά σε Euro.

Η «FUSSBALLLIEBE» (σ.σ «αγάπη του ποδοσφαίρου»), όπως είναι το όνομά της, διαθέτει τσιπάκια και οφσάιντ τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Κατάρ. 

Αυτή όμως θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε διοργάνωση EURO, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο πρωτοφανή εικόνα σε κάθε στοιχείο της κίνησης της μπάλας και συμβάλλοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον βοηθό διαιτησίας βίντεο της UEFA.

Η χρήση των χρωμάτων: Κόκκινο, μπλε, πράσινο και πορτοκαλί  γιορτάζει τόσο τη ζωντάνια που φέρνουν τα διαγωνιζόμενα έθνη στη διοργάνωση όσο και την αγνή απλότητα του ποδοσφαίρου που προσελκύει τόση αγάπη από τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Οι εικονογραφήσεις κάθε γηπέδου του τουρνουά εμφανίζονται στην μπάλα μαζί με το όνομα κάθε διοργανώτριας πόλης.

Πώς λειτουργεί, όμως, το ημιαυτόματο οφσάιντ και πώς αναμένεται να μεταβάλλει το άθλημα;

Σε κάθε γήπεδο στο οποίο θα εφαρμοστεί το ημιαυτόματο οφσάιντ, θα εγκατασταθούν 12 κάμερες υψηλής ανάλυσης, στις οροφές των κερκίδων. Κάθε μία από αυτές θα παρακολουθεί 29 σημεία του σώματος κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τη θέση που βρίσκεται στο γήπεδο.

Οι συγκεκριμένες μπάλες που θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ειδικό εσωτερικό αισθητήρα που θα στέλνει σήμα σχετικά με τη θέση τους, πεντακόσιες φορές το δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος θα μεταδίδεται στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, προς ενημέρωση των θεατών.

Μια τεχνολογία που φέρνει την επανάσταση!