«Προδότες»: Oγιαρθάμπαλ και Μερίνο δέχονται απειλές από τους Βάσκους
i

©imago

«Προδότες»: Oγιαρθάμπαλ και Μερίνο δέχονται απειλές από τους Βάσκους

Δημήτρης Χούπης 09:10 - 16.07.2024

Δύο Βάσκοι παίκτες της Εθνικής Ισπανίας, ο Μικέλ Μερίνο και ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ δέχτηκαν απειλές από συμπατριώτες τους στη Χώρα των Βάσκων, οι οποίοι τους αποκάλεσαν προδότες.

Η Ισπανία μετά την κατάκτηση του Euro επί της Αγγλίας (2-1) βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας. Ένα τρόπαιο το οποίο ήρθε χάρη στο γκολ ενός Βάσκου, του Μικέλ Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος σκόραρε στο 86ο λεπτό του τελικού έδωσε τη νίκη στην Ισπανία με 2-1.

Στην αποστολή της «Φούρια Ρόχα» υπήρχαν συνολικά οκτώ παίκτες από τη Χώρα των Βάσκων, ωστόσο μερικοί από τους συντοπίτες τους δεν φάνηκαν ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτό.

Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι αρκετοί στη Χώρα των Βάσκων θέλουν να αποσπαστούν από την υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους Ογιαρθάμπαλ και Μερίνο. Δύο ποδοσφαιριστές που με τα γκολ τους βοήθησαν την Ισπανία στην κατάκτηση του Euro.

Εκτός από τον χαρακτηρισμό, στο χωριό Ελόριο απ' όπου κατάγεται ο Ογιαρθάμπαλ έκανε την εμφάνισή του και ένα πανό, το οποίο έγραφε «όχι στην εθνική Ισπανίας» με τα ονόματά κάτω από αυτό.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του βασκικού κόμματος EH Bildu, Αρνάλδο Οτέγκι υποστήριξε ότι, «ποτέ δεν θα πανηγυρίσω νίκη της εθνικής Ισπανίας. Δεν είναι η ομάδα μου, δεν είναι ο βασιλιάς μου, δεν είναι ο εθνικός μου ύμνος. Το κράτος αρνείται στους Βάσκους παίκτες να παίξουν για την κανονική τους εθνική ομάδα».