Οι προσωπικότητες και το refuse to lose των Άγγλων παικτών έχουν σώσει τις εμμονές και το... τομάρι του Σάουθγκεϊτ
i

©intime

Οι προσωπικότητες και το refuse to lose των Άγγλων παικτών έχουν σώσει τις εμμονές και το... τομάρι του Σάουθγκεϊτ

Δημήτρης Χούπης 14:25 - 07.07.2024

Η Αγγλία χωρίς να έχει πείσει βρίσκεται στα ημιτελικά του Euro 2024. Μία μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία που έχει την ευθύνη των παικτών και όχι του Σάουθγκεϊτ, τον οποίο έχει σώσει η νοοτροπία και οι προσωπικότητες των διεθνών.

Η Αγγλία χωρίς να πείσει έχει καταφέρει να φτάσει ξανά μέχρι τα ημιτελικά του Euro, όπου εκεί θα συναντήσει την Ολλανδία. Τα «Τρία Λιοντάρια» στον προημιτελικό απέκλεισαν με δυσκολία την Ελβετία στη διαδικασία των πέναλτι την οποία νίκησε με 5-3.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν στάθηκε στο ύψος της, παρόλο που το παιχνίδι της, συγκριτικά με προηγούμενα δεν της βγήκε. Ωστόσο οι εμμονές και τα κολλήματα του Σάουθγκεϊτ κράτησαν... ζωντανή την Ελβετία η οποία άνοιξε το σκορ στο 74' με τον Εμπολό.

Πέντε λεπτά μετά όμως η Σάκα, ο οποίος βγήκε και mvp του αγώνα, ισοφάρισε με ένα όμορφο γκολ και έστειλε το ματς στην παράταση. Αφού δεν σκόραρε καμία ομάδα, η αναμέτρηση πήγε στη «ρώσικη ρουλέτα» και εκεί οι Άγγλοι ήταν πιο εύστοχοι και πήραν την πρόκριση με 5-3.

Η μέχρι στιγμής πορεία της Αγγλίας λοιπόν, έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα για το αν αξίζει να βρίσκεται μέχρι εδώ λόγω της προβληματικής εικόνας της. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έχοντας ίσως το πιο ταλαντούχο ρόστερ στη διοργάνωση, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα τελείως ασύνδετο σχήμα, το οποίο όμως με κάποιον τρόπο του έχει βγει. Αφού δεν έχει αποκλειστεί ακόμα.

Ο λόγος της μέχρι στιγμής επιτυχημένης πορείας των Άγγλων κάπως έτσι οφείλεται αποκλειστικά στις προσωπικότητες των παικτών. Οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα μια νοοτροπία refuse to lose, αφού ακόμα κι όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ, καταφέρνουν να ανατρέψουν την κατάσταση, ενώ την ίδια ώρα, αν δεν κερδίζουν, φροντίζουν και να μη χάσουν.

Στους ομίλους είχαν μία νίκη και μια ισοπαλία, σε τρία παιχνίδια που παρουσίασαν μια αμυντική λειτουργία που δεν δεχόταν εύκολα ευκαιρίες. Εκτός από το παιχνίδι με τη Δανία. Παράλληλα στο ματς με τη Σλοβακία, βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά τα γκολ των Μπέλιγχαμ και του Κέιν (90+5', 93') της έδωσαν την πρόκριση.

Παίκτες όπως ο Κέιν, ο Μπέλιγχαμ, ο Φόντε, ο Σάκα, ακόμα και ο... παγκίτης Άρνολντ είναι ποδοσφαιριστές που στις ομάδες τους πρωταγωνιστούν και ξέρουν πως να παίρνουν νίκες σε δύσκολα παιχνίδια. Αυτοί είναι και ο λόγος που η Αγγλία είναι μέχρι τα ημιτελικά, αφού η όλη ιδιοσυγκρασία τους έχουν... σώσει το... τομάρι του Σάουθγκεϊτ. Από το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία μέχρι και το φετινό Euro.

«Είναι μια διαφορετική γενιά»

Τα «Τρία Λιοντάρια» σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διοργανώσεις έχουν... καεί στα νοκ άουτ από τα πέναλτι. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, με εξαίρεση τον τελικό του Euro, αφού έχουν τρεις νίκες στη «ρώσικη ρουλέτα».

Στο χθεσινό παιχνίδι με την Ελβετία μάλιστα είχαν 5/5 εύστοχες εκτελέσεις, κάτι που έκανε τους παλαίμαχους Άγγλους ποδοσφαιριστές να επαινέσουν τους διεθνείς ποδοσφαιριστές.

«Δεν είδα καμία πίεση στη διαδικασία των πέναλτι. Είναι μια εντελώς διαφορετική γενιά. Δεν νιώθουν καμία πίεση. Πόση αυτοπεποίθηση είχαν; Είχαν πίστη. Βρήκαν κάπως την ενέργεια και έστειλαν την ομάδα στα ημιτελικά», ήταν τα λόγια του Άλαν Σίρερ μεταξύ άλλων.