Από τους ομίλους μέχρι το φινάλε: Το πανόραμα του EURO 2024

Το σήμα του Euro 2024

i

© UEFA

Από τους ομίλους μέχρι το φινάλε: Το πανόραμα του EURO 2024

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:20 - 14.06.2024 / Ανανεώθηκε: 21:23 - 14.06.2024

H 17η έκδοση του Euro είναι έτοιμη να λάβει χώρα στα γήπεδα της Γερμανίας. Το Sportal σας παρουσιάζει το πανόραμα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη, όμως δεδομένα φέτος θα χάσει αρκετούς τουρίστες. Αυτό, διότι τα γήπεδα της Γερμανίας θα ανοίξουν τις πύλες τους, προκειμένου να υποδεχθούν τις 24 κορυφαίες εθνικές ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου».

H 17η έκδοση του Euro θα διεξαχθεί στη χώρα της μπύρας, με ημερομηνία έναρξης τη 14η Ιουνίου και λήξη έναν μήνα αργότερα, όπου και θα διεξαχθεί ο τελικός του Βερολίνου. Από τη διοργάνωση, δυστυχώς, απουσιάζει η Εθνική μας ομάδα, που γνώρισε πικρό αποκλεισμό στα playoffs του Nations League από τη Γεωργία, μετά τη διαδικασία των πέναλτι.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει έξι ομίλους, όπου κάθε ένας από αυτούς θα απαρτίζεται από τέσσερεις ομάδες. Συνολικά σε κάθε γκρουπ θα παιχτούν τρεις αγωνιστικές, με την κάθε μία να περιλαμβάνει από δύο αναμετρήσεις. Το πρώτο παιχνίδι θα το δώσει η οικοδέσποινα Γερμανία, η οποία και θα υποδεχθεί τη Σκωτία στις 14 Ιουνίου και ώρα 21:00, στην «Allianz Arena».

Το λεγόμενο group stage θα έχει αρκετές συναρπαστικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν ακόμα και τελικό. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου (21:00) η Ισπανία θα υποδεχθεί - τυπικά πάντα - την Ιταλία, στο γήπεδο της Σάλκε, ενώ μία μέρα αργότερα και την ίδια ώρα, η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία στην έδρα της Λειψίας.

Στο πρώτο γκρουπ θα βρίσκονται οι Γερμανία, Ουγγαρία, Σκωτία, Ελβετία. Στο δεύτερο οι Ισπανία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία. Στο τρίτο οι Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία. Στο τέταρτο οι Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία. Στο πέμπτο οι Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουκρανία. Τέλος το έκτο γκρουπ θα απαρτίζεται από τις Τουρκία, Γεωργία, Πορτογαλία, Τσεχία και εκεί θα έπαιζε η Ελλάδα αν είχε προκριθεί.

Στη φάση των ομίλων, οι αγώνες θα διεξάγονται στις 16:00, στις 19:00 και στις 22:00 και θα μεταδίδονται ζωντανά από την ΕΡΤ. Από εκεί και έπειτα θα ακολουθήσουν τα νοκ - άουτ, εκεί όπου θα προκριθούν συνολικά 16 ομάδες. Συγκεκριμένα οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου και οι τέσσερεις κορυφαίες τρίτες θα βρεθούν στη φάση των «16». Από εκεί και έπειτα θα έρθουν τα προημιτελικά, τα ημιτελικά καθώς και ο μεγάλος τελικός.

Συνολικά θα αξιοποιηθούν 10 γήπεδα, με το κάθε ένα ξεχωριστά να αποτελεί ένα... κόσμημα. Οι έδρες των αγώνων θα είναι το «Olympiastadion» (Βερολίνο), Η «Allianz Arena» (Μόναχο), «BVB Stadion» (Ντόρτμουντ), «Stuttgart Arena» (Στουτγκάρδη), «Arena AufSchalke» (Γκελσενκίρτσεν), «Volksparkstadion» (Αμβούργο), «Frankfurt Arena» (Φρανκφούρτη), «Dusseldorf Arena» (Ντίσελντορφ), «Cologne Stadium» (Κολωνία) και «Leipzig Stadium» (Λειψία).

Αναλυτικά όλοι οι όμιλοι του Euro 2024:

Α' Όμιλος

Β' Όμιλος

Γ' Όμιλος

Δ' Όμιλος

Ε' Όμιλος

ΣΤ' Όμιλος

Το πρόγραμμα των αγώνων:

1η αγωνιστική:

2η αγωνιστική:

3η αγωνιστική:

Φάση των «16»:

Φάση των «8»:

Ημιτελικά:

Τελικός: