Οι «Έλληνες» του Euro 2024

Οι «Έλληνες» του Euro 2024

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 12:47 - 14.06.2024 / Ανανεώθηκε: 13:48 - 14.06.2024

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο Euro, αλλά το... ελληνικό στοιχείο θα είναι έντονο στο τουρνουά.

Το Euro 2024, η 17η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της UEFA, θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2024. Η διοργάνωση αυτή αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, καθώς φέρνει μαζί της τον ενθουσιασμό και την αγωνία που συνοδεύουν τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα. Το format του τουρνουά περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που κάνουν το προϊόν ακόμα πιο... ελκυστικό.

Φυσικά, με το τουρνουά να βρίσκεται προ των πυλών, έχουν γίνει γνωστές οι αποστολές των 24 ομάδων που θα ταξιδέψουν στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε πλέον και τους ποδοσφαιριστές από τις ομάδες της Stoiximan Superleague, που θα δώσουν το παρόν στα γερμανικά γήπεδα. Πόσοι είναι αυτοί; 12! Εκπροσώπηση στη διοργάνωση θα έχουν οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναιτωλικός, ενώ ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα από το Big 4 που έμεινε στην απ' έξω. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Η «πράσινη» πεντάδα

Ο Παναθηναϊκός είναι η ελληνική ομάδα με τους περισσότερους παίκτες (5) στο Euro. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι πέντε ποδοσφαιριστές του έχουν μοιραστεί σε δύο ομάδες, οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο όμιλο. Ο λόγος για τη Σλοβενία και τη Σερβία, που είναι στον 3ο όμιλο μαζί με Αγγλία και Δανία. Οι Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς είναι στη Σλοβενία και ο Μλαντένοβιτς και ο νεαποκτηθέντας Μαξίμοβιτς στη Σερβία.

Μάλιστα, για το Τριφύλλι θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν ακόμα δύο παίκτες. Ο Τούρκος Σαμέτ Ακαϊντίν και ο Ούγγρος Κλαϊνχάισλερ. Απλά είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις, καθώς ο πρώτος είναι δανεικός από τη Φενέρμπαχτσε μέχρι τις 30 Ιουνίου και δεν φαίνεται πως θα συνεχίσει στους «πράσινους», ενώ ο τελευταίος είναι δανεικός στη Χάιντουκ Σπλιτ.

Το «κιτρινόμαυρο» καρέ

Μετά τον Παναθηναϊκό, η δεύτερη ελληνική ομάδα με τους περισσότερους παίκτες στο φετινό Euro είναι η ΑΕΚ, που θα δει τέσσερις ποδοσφαιριστές της να αγωνίζονται στα γερμανικά γήπεδα. Ο Τσούμπερ με τη φανέλα της Ελβετίας στον 1ο όμιλο (μαζί με Σκωτία, Ουγγαρία και Γερμανία), ο Βίντα με τη φανέλα της Κροατίας στον 2ο όμιλο (μαζί με Αλβανία, Ιταλία και Ισπανία), ο Γκατσίνοβιτς με τη φανέλα της Σερβίας στον 3ο όμιλο (μαζί με Αγγλία, Δανία και Σλοβενία) και ο Σιμάνσκι με τη φανέλα της Πολωνίας στον 4ο όμιλο (μαζί με Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία).

Ο ένας και καλός του ΠΑΟΚ

Η Σερβία είναι η ομάδα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτό γιατί πέρα από τους Μλαντένοβιτς Μαξίμοβιτς του Παναθηναϊκού και τον Γκατσίνοβιτς της ΑΕΚ, είναι και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ στην αποστολή, που συμπληρώνει το ελληνικό καρέ.

Το... δίκανο του Παναιτωλικού

Κι όμως, υπάρχει και ομάδα εκτός του Big 4 που θα έχει εκπροσώπηση στο Euro -και μάλιστα διπλή- και αυτή δεν είναι άλλη από τον Παναιτωλικό. Ο λόγος για τους Σενγκέλια και Ταμπίτζε, που βρέθηκαν στις κλήσεις της Γεωργίας, η οποία για να δώσει το παρόν στα γερμανικά γήπεδα άφησε εκτός την Εθνική Ελλάδας. Η Γεωργία είναι στον 6ο όμιλο μαζί με Τουρκία, Τσεχία και Πορτογαλία.

Αναλυτικά οι παίκτες της Stoiximan Super League που θα παίξουν στο Euro:

Σλοβενία: Άντραζ Σπόραρ, Άνταμ Τσέριν, Μπέντζαμιν Βέρμπιτς

Σερβία: Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, Φίλιπ Μλαντένοβιτς, Νεμάνια Μαξίμοβιτς, Αντρίγια Ζίβκοβιτς

Κροατία: Ντομαγκόι Βίντα

Πολωνία: Ντάμιαν Σιμάνσκι

Ελβετία: Στίβεν Τσούμπερ

Γεωργία: Λέβαν Σενγκέλια, Τζεμάλ Ταμπίτζε

Τουρκία: Σαμέτ Ακαϊντίν (δανεικός από τη Φενέρ)

Ουγγαρία: Λάζλο Κλαϊνχάισλερ (δανεικός στη Χάιντουκ)