Τι έγινε την τελευταία φορά που το Euro διεξήχθη στη Γερμανία

Γκολ Φαν Μπάστεν

i

© (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)

Τι έγινε την τελευταία φορά που το Euro διεξήχθη στη Γερμανία

Το Euro 2024 πλησιάζει και το Sportal σας υπενθυμίζει τι συνέβη στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του φετινού καλοκαιριού πλησιάζει κι άπαντες κινούνται στους ρυθμούς της. Το Euro 2024 θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας (14 Ιουνίου - 14 Ιουλίου) και οι 24 ομάδες που θα δώσουν το «παρών» στο τουρνουά αναμένεται να μας προσφέρουν όμορφες στιγμές.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα λάβει χώρα σε γερμανικό έδαφος και η δεύτερη που θα διεξαχθεί στην ενωμένη Γερμανία.

Η πρώην Δυτική Γερμανία φιλοξένησε την διοργάνωση του 1988 και τέσσερις αγώνες του Euro 2020 διεξήχθησαν στο Μόναχο.

Με αφορμή το επερχόμενο τουρνουά, το Sportal σας υπενθυμίζει τα όσα συνέβησαν στο Euro του 1988 στην πρώην Δυτική Γερμανία, το οποίο βάφτηκε... πορτοκαλί κι έμεινε στην ιστορία χάρη στο εμβληματικό γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Αρχικά, εκείνο ήταν το τελευταίο τουρνουά που θα βλέπαμε τις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, της Δυτικής Γερμανίας και της Γιουγκοσλαβίας με τις πολιτικές εξελίξεις και τις γεωγραφικές αλλαγές να αλλάζουν τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια.

Οκτώ ομάδες έλαβαν μέρος στην τελική φάση και χωρισμένες σε δύο ομίλους «πάλεψαν» για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Στον πρώτο όμιλο βρέθηκαν οι Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Δανία, με τις δύο πρώτες ομάδες να μένουν αήττητες και να πανηγυρίζουν άνετα την πρόκριση, ενώ οι Δανοί μέτρησαν ισάριθμες ήττες στις τρεις αγωνιστικές.

Αποτελέσματα 1ου ομίλου:

Δυτική Γερμανία - Ιταλία 1-1
Δανία - Ισπανία 2-3

Δυτική Γερμανία 2-0
Ιταλία - Ισπανία 1-0

Δυτική Γερμανία - Ισπανία 2-0
Ιταλία - Δανία 2-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Δυτική Γερμανία 5 πόντοι
2. Ιταλία 5 πόντοι
3. Ισπανία 2 πόντοι
4. Δανία 0 πόντοι

Στον δεύτερο όμιλο συμμετείχαν οι Σοβιετική Ένωση, Ολλανδία, Ιρλανδία και Αγγλία, με τις πρώτες δύο να παίρνουν την πρόκριση και τους Άγγλους να μην καταφέρνουν να πάρουν ούτε έναν βαθμό.

Αποτελέσματα 2ου ομίλου:

Αγγλία - Ιρλανδία 0-1
Ολλανδία- Σοβιετική Ένωση 0-1

Αγγλία - Ολλανδία 1-3
Ιρλανδία - Σοβιετική Ένωση 1-1

Αγγλία - Σοβιετική Ένωση 1-3
Ιρλανδία - Ολλανδία 0-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Σοβιετική Ένωση 5 πόντοι
2. Ολλανδία 4 πόντοι
3. Ιρλανδία 3 πόντοι
4. Αγγλία 0 πόντοι

Στην ημιτελική φάση, η Ολλανδία και η Σοβιετική Ένωση πήραν τη νίκη απέναντι σε Δυτική Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τη θέση τους στον τελικό του Euro.

Ημιτελικά:

Ολλανδία - Δυτική Γερμανία 2-1
Σοβιετική Ένωση - Ιταλία 2-0

Ο τελικός του Φαν Μπάστεν!

O τελικός του Euro 1988 διεξήχθη στις 25 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου μπροστά σε 72.308 θεατές. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο η Ολλανδία απέδειξε την ανωτερότητά της και πανηγύρισε τη νίκη (2-0), με τη μαγεία του Φαν Μπάστεν να αποτελεί το... κερασάκι στην τούρτα.

Πιο αναλυτικά, στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γκούλιτ άνοιξε το σκορ με το κεφάλι (1-0), ενώ λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης (54΄) ο Μάρκο Φαν Μπάστεν εκμεταλλεύτηκε τη μακρινή μεταβίβαση του Άρνολντ Μιούρεν και με ένα απίθανο βολέ «εκτέλεσε» τον Ντασάγεφ κι έστειλε την μπάλα από δύσκολη θέση στο απέναντι πλαϊνό δίχτυ για το τελικό 2-0.

Επίσης, ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με πέντε γκολ και τον Δεκέμβριο εκείνης της σεζόν πήρε τη Χρυσή Μπάλα.

Οι 4 «μάχες» επί γερμανικού εδάφους στο Euro 2020

Το προηγούμενο Euro φιλοξενήθηκε σε 11 πόλεις και σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2020. Ωστόσο, στις 17 Μαρτίου 2020, η UEFA ανακοίνωσε την αναβολή του πρωταθλήματος για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πρότεινε ως πιθανές ημερομηνίες την 11η Ιουνίου έως 11η Ιουλίου 2021, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2020.

Η Γερμανία και συγκεκριμένα το γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου κλήθηκε να φιλοξενήσει τα τρία παιχνίδια ομίλου των «πάντσερ», αλλά και τον προημιτελικό ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Γαλλία - Γερμανία 1-0
Πορτογαλία - Γερμανία 2-4
Γερμανία - Ουγγαρία 2-2

Βέλγιο - Ιταλία 1-2