Πότε μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους οι ελληνικές ομάδες στο Conference League

Πότε μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους οι ελληνικές ομάδες στο Conference League

Τζιοβάνι Ζάκαρη 11:40 - 10.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:05 - 14.08.2024

Μεγάλες πιθανότητες να συναντήσουν τον ΠΑΟΚ στο Europa Conference League έχουν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Σε ποιά φάση, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να κληρωθούν ελληνικές ομάδες μαζί;

Η 4η αγωνιστική των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ολοκληρώθηκε με έναν πολύ κακό απολογισμό για τις ελληνικές ομάδες. Αυτό είχε αντίκτυπο στη βαθμολογία της UEFA, στην οποία η χώρα μας θα μπορούσε να είχε φτάσει μέχρι και την 17η θέση της κατάταξης,

 Αφενός, ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» τα λάθη του κόντρα στη Ρεν και ηττήθηκε ξανά από τoυς Γάλλους, η οποία πανηγύρισε τη νίκη με 3-1. Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟΚ είδε την Αμπερντίν να παίρνει βαθμό στην Τούμπα, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 2-2. Για καλύ του τύχη, όμως, ο «Δικέφαλος του Βορρά» εξασφάλισε παρουσία στην επόμενη φάση του Europa Conference League.

Αφετέρου, στα βραδυνά ματς, ο Ολυμπιακός το πάλεψε κόντρα στη Γουέστ Χαμ, παρουσιάζοντας μία καλή εικόνα. Όμως τελικά ηττήθηκε από τους Άγγλους, με τον Πακετά να διαμορφώνει το τελικό 1-0. Παράλληλα, η ΑΕΚ στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη στο παιχνίδι - γιορτή εναντίον της Μαρσέιγ, με τους Γάλλους να σκοράρουν δύο γκολ (0-2) και να φεύγουν με το «διπλό» από την «ΟPAP Arena».

Κάπως έτσι, το σενάριο να παίξουν τέσσερεις ελληνικές ομάδες στο Europa Conference League δεν είναι και τόσο μακρινό. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ένα θαύμα για να περάσει στους «32» του Europa League, η ΑΕΚ έχει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να επικρατήσει ένα καλό αποτέλεσμα με τη Βιγιαρεάλ για να μείνει ζωντανός. Το αμέσως επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι το πότε αυτές θα μπορέσουν να κληρωθούν μεταξύ τους.  

Η αλήθεια είναι πως αν τελικά υπάρξουν τέσσερεις (ή τρεις ή δύο) ομάδες από την Ελλάδα στο Europa Conference League, τότε θα πρέπει να περάσουν από δύο φάσεις προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα να συναντηθούν. Η UEFA αναφέρει, ειδικότερα, στον κανονισμό της για τους «32» και τους «16» πως: «Σύλλογοι από την ίδια ομοσπονδία δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους». Αυτός ο κανονισμός απουσιάζει από τα προημιτελικά, επομένως εκείνη είναι η φάση στην οποία οι ελληνικές ομάδες θα μπορέσουν να διασταυρωθούν. Αυτή όμως αργεί αρκετά, αφού η κλήρωση είναι στις 15 Μαρτίου του 2024 και το πρώτο ματς στις 11 Απριλίου.