Τη σθεναρή αντίσταση της γαλλικής κυβέρνησης στα σχέδια της A22 Sports Management για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League στο ποδόσφαιρο εκφράζει πρώτος απ΄ όλους ο Εμανουέλ Μακρόν. Κι απ΄ ότι φαίνεται δεν θα είναι μόνος του στο δρόμο αυτό…
Μακρόν εναντίον Σούπερ Λιγκ!
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του politico.eu, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση εξάρτηση της συμμετοχής των ποδοσφαιρικών ομάδων σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση με την απόδοση και την τελική της κατάταξη στο εγχώριο πρωτάθλημα. Στα γραφεία κυκλοφορεί ήδη ένα σχετικό προσχέδιο δήλωσης, που φέρεται να έχει υπογραφεί απ΄ όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ισπανίας.
Ο κ. Μακρόν βάζει στο παιχνίδι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που θα καλύπτει πλήρως την σχετική δήλωση της Ένωσης και την άμεση συσχέτιση τοπικών πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των κρατών μελών της.
Είναι η πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, κυβερνητικό, που υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση στην προοπτική της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής, ουσιαστικά ελιτίστικης, Super League, σχέδιο το οποίο αρχικά κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2021. Η πρόσφατη όμως απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εμπόδισαν 12 ομάδες να δημιουργήσουν τη δική τους Ευρωπαϊκή Super League, άνοιξε ξανά την κουβέντα.
Η προσπάθεια αυτή του Γάλλου Προέδρου έρχεται μάλιστα την ίδια στιγμή που στο Παρίσι διεξάγεται το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Super League;
Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την προοπτική της δημιουργίας ενός κλειστού πρωταθλήματος των ισχυρών κι αυτή η γαλλική πρωτοβουλία έχει ως απώτερο στόχο να έρθει ξανά στο προσκήνιο η δήλωση του 2021 από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ουσιαστικά αναδείκνυε τον κεντρικό ρόλο των αθλητικών αρχών, όπως η UEFA, υπερασπιζόταν τις αξίες του αθλητισμού και της ελεύθερης συμμετοχής στις αθλητικές διοργανώσεις.
Προσφάτως, ο πρόεδρος της Μπαρσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα, που μαζί με τον ομόλογο του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, παρέμεινε πιστός στο όραμα της Ευρωπαϊκής Super League, παρά το μεγάλο κύμα των αποχωρήσεων, δήλωσε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, RAC1, πως το νέο πρωτάθλημα δεν αποκλείεται να αρχίσει ακόμα και από την επόμενη σεζόν. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μία λίστα ομάδων που θα συμμετέχουν και στην οποία, εκτός από την Μπαρσελόνα και τη Ρεάλ, συμπεριλαμβάνονται η Ιντερ, η Μίλαν, η Νάπολι, η Ρόμα, ο Άγιαξ, η Αϊντχόφεν, η Μπενφίκα, η Πόρτο, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Μαρσέιγ, Φέγενορτ, η Μπριζ και η Άντερλεχτ. Εξέφρασε μάλιστα προκλητικά την αδιαφορία του για το κατά πόσο θα προστεθούν clubs από την Αγγλία.
Παρ΄ όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωποι αρκετών ομάδων της λίστας, συμπεριλαμβανομένων της Ρόμα και της Μαρσέιγ, έσπευσαν να τον διαψεύσουν!
Mάχη χαρακωμάτων και το meeting στη Νιόν
Τα επεισόδια ανάμεσα στην UEFA και την Α22 γίνονται ολοένα και περισσότερα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου μία τριετία και το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα συνέβη τον Νοέμβριο του 2022 πίσω από κλειστές πόρτες στα γραφεία της UEFA στη Νιόν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν συναντήθηκε με μία τριμελή επιτροπή εκπροσώπων της A22 και η γεμάτη ένταση κουβέντα στην οποία δεν βρέθηκε κανένα σημείο επαφής, ολοκληρώθηκε με την προτροπή του κ. Τσέφεριν «προχωρήστε λοιπόν στο πλάνο σας, αλλά να ξέρετε πως θα αποτύχετε».
«Αυτό το σχέδιο με τις τρεις κατηγορίες των 64 κορυφαίων ομάδων απλά δεν είναι ποδόσφαιρο» επαναλαμβάνει συχνά ο ισχυρός άνδρας της UEFA, την ώρα που η Α22 ισχυρίζεται πως «τα εγχώρια πρωταθλήματα και η κατάταξη των ομάδων θα εξακολουθήσουν να παίζουν ρόλο στη συμμετοχή τους στη νέα διοργάνωση».
15:33 - 21.12.2023
Ξεκάθαρος Τσέφεριν: «Ελπίζω να ξεκινήσουν μόνο με δύο ομάδες, δεν με νοιάζει, το ποδόσφαιρο δεν πωλείται»
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της European Super League, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το το ποδόσφαιρο δεν πωλείται!
Η αντίδραση του ποδοσφαιρικού κόσμου και κυρίως των φιλάθλων στα αρχικά σχέδια της Α22 είχε να κάνει κυρίως με την πρόθεση δημιουργίας ενός κλειστού πρωταθλήματος στο οποίο δύσκολα θα μπορούσε να εισχωρήσει κάποιο club και οι συγκρίσεις με το τι γίνεται στις ΗΠΑ κάνουν έξαλλο τον κ. Τσέφεριν, που θεωρεί ότι η δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.
Σ’ εκείνη τη συνάντηση στη Νιόν συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ομάδων, ποδοσφαιριστών, λιγκών και οπαδών, που όλοι εναντιώνονται στην ιδέα της δημιουργίας ενός νέου πρωταθλήματος. ΄
Κατά καιρούς, ο ισχυρός άνδρας της Παρί Σεν Ζερμέν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Club Association), Νασέρ Αλ Κελαϊφί, έχει κατηγορήσει ανοιχτά τους τρεις εκπροσώπους της Α22 για ψέμματα και πρόθεση να περιθωριοποιήσουν τα εγχώρια πρωταθλήματα.
Τσέφεριν vs Ράιχαρτ
Η «κόντρα» του κ. Τσέφεριν με τον CEO της Α22, Μπερτ Ράιχαρτ, που είναι Γερμανός, αλλά με πολλά χρόνια διαμονής στην Ισπανία, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου και είναι χαρακτηριστική η «έκρηξη» του προέδρου της UEFA κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όταν ο Ράιχαρτ αναφέρθηκε στο ποδόσφαιρο γυναικών λέγοντας: «women’s soccer» . «Εμείς το λέμε women’s football», τον διόρθωσε. «Μην νομίζεις ότι είσαι εδώ γιατί σε φοβάται κανείς. Απλώς προσπαθούμε να είμαστε ευγενικοί», συνέχισε.
Χαρακτηριστικό της ενότητας που υπήρχε μεταξύ των ομάδων, των λιγκών των ποδοσφαιριστών και των οπαδών πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Λέγκια Βαρσοβίας και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Ντάριους Μιοντούσκι, που τόνισε στους εκπροσώπους της Α22 πως «μπορεί να μεταξύ μας να υπάρχουν συνεχώς πολλές διαφωνίες για διάφορα θέματα, αλλά όλοι εδώ μέσα είμαστε αντίθετοι στη Super League».
Την ίδια στιγμή, ο Μιγέλ Άνχελ Χιλ, CEO της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία αποχώρησε από το σχήμα της Super League, μερικές μόνο μέρες μετά από την ένταξη της σ΄ αυτό τον Απρίλιο του 2021, παραδέχθηκε πως «κάναμε λάθος! Όλο αυτό τελικά είναι κόντρα στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου και των φιλάθλων»!
Γενικότερα το κλίμα στη Νιόν ήταν πολύ άσχημο για τον Ράιχαρτ, που φαινόταν πλήρως απομονωμένος κατηγορώντας την UEFA για μονοπωλιακή τακτική.
Η απόφαση του Δικαστηρίου και τα ερωτηματικά!
Από εκείνη τη συνάντηση στη Νιόν πέρασε πολύς καιρός και πλέον η απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου θέτει νέα δεδομένα ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διοργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Super League.
Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα «σκιές». Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οποιαδήποτε νέα διοργάνωση θα πρέπει να έχει την έγκριση της UEFA ή της FIFA , που θα αποφασίζουν με ξεκάθαρα κριτήρια τα οποία θα είναι αντικειμενικά και διαφανή και χωρίς καμία διάκριση. Ποια θα είναι αυτά όμως και το αν θα επαρκούν είναι ένα μεγάλο ερώτημα.
Η άμεση απάντηση πάντως της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν πως το κομμάτι της προ-έγκρισης νέων διοργανώσεων έχει ενταχθεί στο Rulebook της από τον Ιούνιο του 2021, με προφανή στόχο τότε να προστατευτεί η κορυφαία της διοργάνωση, το Champions League.
Στο τέλος της ημέρας, νίκη για την UEFA, στο περιθώριο της συζήτησης για την Super League, μπορεί να θεωρηθεί πως το δικαστήριο δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα στον διπλό της ρόλο ως διοργανώτρια και παράλληλα ελεγκτική αρχή, αλλά και η δεδομένη αντίσταση σχεδόν του συνόλου του οικοσυστήματος του ποδοσφαίρου στα σχέδια της Α22 η οποία φαίνεται πως έχει να διαβεί έναν πολύ δύσκολο, ανηφορικό και κακοτράχαλο δρόμο...