Τι ακριβώς είναι η European Super League: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε μετά την απόφαση του δικαστηρίου

European Super League

i

©Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Images

Τι ακριβώς είναι η European Super League: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Κώστας Τόπας 12:16 - 21.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 14.08.2024

Τι ακριβώς είναι η European Super League. Θα πάρει «σάρκα και οστά» η νέα διοργάνωση με προτεστάντες τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα; Πόσες ομάδες θα την απαρτίζουν και πόσοι αγώνες θα γίνονται μέσα στον χρόνο; Θα μπορούν οι σύλλογοι να αγωνίζονται και στις εγχώριες διοργανώσεις. Το Sportal ξετυλίγει το κουβάρι κι αναλύει όλα τα δεδομένα μετά την τεράστια ήττα για την UEFA και τη FIFA από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του μονοπωλίου των διεθνών ομοσπονδιών.

Το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου διακυβεύεται. Η European Super League είναι ένα έργο που θα μπορούσε να ανατρέψει το τρέχον σύστημα αγώνων της UEFA και της FIFA, που προσπαθούν να σταματήσουν αυτό το έργο από τους μεγάλους συλλόγους στην παγκόσμια σκηνή.

Τι αποφασίστηκε σήμερα

Το πρωί της Πέμπτης (21/12) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της ευρωπαϊκής Super League στη διαμάχη που συνεχίστηκε με την UEFA και τη FIFA από τότε που ξεκίνησε από ορισμένους από τους μεγαλύτερους συλλόγους της ηπείρου τον Απρίλιο του 2021.

Τι σημαίνει αυτό

Δεν είναι σαφές τι θα σημαίνει στην πράξη η απόφαση, αν και η UEFA έχει υπονομευτεί και όσοι είναι υπέρ της Super League έχουν ενθαρρυνθεί. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για την αναζωπύρωση της διοργάνωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας διαγωνισμός όπως το σχέδιο της Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Το Δικαστήριο, έχοντας ερωτηθεί γενικά για τους κανόνες της FIFA και της UEFA, δεν αποφαίνεται για το συγκεκριμένο έργο στην απόφασή του.»

Τα «κλειδιά» της European Super League

Με μόνο τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα ως «επιζώντες» της πρώτης προβολής των ιδρυτικών συλλόγων από τον Απρίλιο του 2021, η Europan Super League θα είναι ένα «ανοιχτό» πρωτάθλημα βασισμένο στην αθλητική αξία, με τμήματα και μεταξύ 60 και 80 συλλόγων που θα συμμετέχουν.

Σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα του Champions League, θα παίζονται τουλάχιστον 14 αγώνες ανά σεζόν, στους οποίους μόνο οι φιναλίστ παίζουν 13 ματς. Επιπλέον τα παιχνίδια θα μεταδίδονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο! Η διοργάνωση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα εθνικά πρωταθλήματα. Όλα αυτά έρχονται με αρχικό στόχο την εκθρόνιση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και, ταυτόχρονα, την προβολή των συλλόγων και όχι της UEFA, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της υψηλότερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον δικό της τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η Super League θα είναι ανεξάρτητη από την UEFA και τη FIFA, επιτρέποντας στους συλλόγους να δημιουργούν τους δικούς τους πόρους χωρίς να εξαρτώνται από τρίτους. Για να αμβλυνθεί το φαινόμενο «ανάκαμψης» σε αυτούς τους συλλόγους που αποκλείονται από τη Super League, θα διατίθεται ετησίως ένα ταμείο 400 εκατομμυρίων ευρώ σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση και σε κοινωνικούς σκοπούς. Όλα, μάλιστα, προς αναζήτηση μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους για τους ίδιους τους συλλόγους.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα

Η ιδέα της ESL ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι 12 ομάδες - συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών ομάδων Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ - είχαν εγγραφεί στην εν λόγω διοργάνωση. Υπήρξε εκτεταμένη οργή και καταδίκη από οπαδούς, άλλα κι από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ακόμη και από κυβέρνησεις, που οδήγησε στην κατάρρευση των σχεδίων μέσα σε 72 ώρες. Οι έξι σύλλογοι της Premier League συν τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ και Μίλαν δέχθηκαν πρόστιμα από την UEFA, αλλά η δράση εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους σταμάτησε κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, αν και η «Γηραιά Κυρία» σηματοδότησε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το έργο τον Ιούλιο.

Τι γίνεται με την Premier League

Ενώ η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης φαινομενικά παραμένουν προσηλωμένες στην European Super League, είναι λιγότερο γνωστό εάν οι έξι σύλλογοι της Premier League που συμμετείχαν αρχικά στην έναρξη της ευρωπαϊκής Super League θα εξακολουθούσαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να το υποστηρίξουν. Επιπλέον, η Premier League μόλις ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών – και πιθανότατα θα υπήρχαν αυστηροί κανόνες εντός αυτής της συμφωνίας που θα απαγόρευαν στους αγγλικούς συλλόγους να εγγραφούν σε διοργανώσεις που έχουν πλέον εγκριθεί από την UEFA ή τη FIFA

Η νέα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του αγγλικού παιχνιδιού έχει επίσης θέσει κανόνες που απαγορεύουν στους συλλόγους να συμμετέχουν σε διοργανώσεις χωρίς άδεια, ενώ ο χάρτης Ιδιοκτητών της Premier League, που συμφωνήθηκε το 2022, αναφέρει επίσης ότι οι σύλλογοι δεν πρέπει να «εμπλακούν στη δημιουργία νέων μορφών αγώνων εκτός των κανόνων της Premier League».

Ποιες είναι οι «10 αρχές» της νέας ευρωπαϊκής Super League;

Παραμένει έλλειψη συγκεκριμένων διαθέσιμων λεπτομερειών σχετικά με το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Super League, αλλά έχουν κυκλοφορήσει μια λίστα με 10 αρχές που διέπουν την προσέγγισή τους. Λένε ότι έχουν δημιουργηθεί μετά από «συνεπή ανατροφοδότηση» με συλλόγους.

Οι 10 κατευθυντήριες αρχές αναφέρονται ως εξής:

  • Αξιοκρατικοί αγώνες, με πολυτμηματική μορφή και χωρίς μόνιμα μέλη
  • Οι σύλλογοι παραμένουν αφοσιωμένοι στις εγχώριες διοργανώσεις
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με σταθερούς, βιώσιμους πόρους
  • Η υγεία του παίκτη πάνω απ' όλα
  • Καλά επιβεβλημένοι και διαφανείς κανόνες χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας
  • Δημιουργία της «καλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο»
  • Βελτιωμένη εμπειρία οπαδών
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση του γυναικείου ποδόσφαιρου βάζοντάς το «κεντρική σκηνή» δίπλα-δίπλα με το ανδρικό παιχνίδι
  • Σημαντική αύξηση της αλληλεγγύης
  • Σεβασμός στους νόμους και τις αξίες της ΕΕ