Στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να παίξει σε άλλο πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Η Μονακό και το «όχι» των ομάδων της Ουαλίας. Οι ακραίες περιπτώσεις και οι Καναδοί που εισέβαλαν σε MLS και NBA.
Τα σοβαρά επεισόδια που συνέβησαν στις 17 Μαρτίου με την επίθεση οπαδών της Τράμπζονσπορ εναντίον των παικτών της Φενέρμπαχτσε έχουν προκαλέσει «πόλεμο» στο ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας.
Ο τουρκικός σύλλογος, τον οποίο θα φιλοξενήσει ο Ολυμπιακός στις 11 Απριλίου για τα προημιτελικά του Conference League, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου και θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τουρκική Super League. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να ενταχθεί στο ξεχωριστό κλαμπ των «εισβολέων». Στις ομάδες δηλαδή που λόγω διαφορετικών συνθηκών δεν αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας στην οποία ανήκουν.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι βασικές επιλογές που εξετάζει η Φενέρμπαχτσε είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.
Για τη La Liga, ωστόσο, υπάρχει νομικό κώλυμα που εμποδίζει τον τουρκικό σύλλογο. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, «οι μόνοι μη Ισπανοί σύλλογοι που μπορούν να παίξουν στο πρωτάθλημα είναι οι αυτοί της Ανδόρας». Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα εμπόδια που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Μπαρτσελόνα εάν κάποτε, η Καταλονία γίνει ανεξάρτητο κράτος.
Παράδειγμα η Μονακό
Σε άλλες λίγκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η Μονακό, ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στη Ligue 1. Με λιγότερους από 40.000 κατοίκους, το Μονακό δεν έχει αρκετές ομάδες για να σχηματίσει πρωτάθλημα. Γι’ αυτό η Μονακό έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα από το 1924, το οποίο έχει κερδίσει οκτώ φορές.
Η Μονακό θεωρούνταν πάντα ένας από τους μεγάλους «φορολογικούς παραδείσους» στην Ευρώπη και ο σύλλογος, όσον αφορά τις υπογραφές και τα συμβόλαια επωφελήθηκε. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να εγκαταστήσει την έδρα της στη Γαλλία για να τηρήσει τις δημοσιονομικές πολιτικές της γαλλικής χώρας.
Οι Ουαλοί
Με την ίδρυση της Premier League το 1992 , η Ουαλία δημιούργησε το ανεξάρτητο τοπικό της πρωτάθλημα και ρωτήθηκαν οι ομάδες της εάν συμφωνούσαν να συμμετάσχουν. Οι Σουόνσι, Κάρντιφ, Νιούπορτ, Ρέξαμ, Μέρθιρ Τάουν και Κόουλιν Μπέι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση και παρέμειναν στα αγγλικά πρωταθλήματα.
Οι ομάδες για αγωνιστικούς, οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους, δεν θέλησαν να μπουν στο πρωτάθλημα της Ουαλίας. Αυτή τη στιγμή καμία ομάδα δεν παίζει στην Premier League, ενώ το 2019 η Κόουλιν αποφάσισε να παίξει στο τοπικό πρωτάθλημα της Ουαλίας.
Το MLS και το NBA
Μετά την επέκταση του ΝΒΑ το 1995, οι ομάδες του Καναδά Τορόντο Ράπτορς, Βανκούβερ Γκρίζλις, εντάχθηκαν στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Έξι χρόνια αργότερα, οι Γκρίζλις μετακόμισαν στο Μέμφις και οι Ράπτορς είναι ο μοναδικός σύλλογος εκτός ΗΠΑ που παίζει στο ΝΒΑ.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο MLS. Υπάρχουν τρεις καναδικές ομάδες που συμμετέχουν στο MLS: Το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ Γουάιτκαπς. Ο κύριος λόγος που οδήγησε αυτές τις ομάδες να αγωνιστούν στο Major League Soccer ήταν ότι καθυστέρησε να δημιουργηθεί η καναδική Premier League (2019).
Οι ακραίες περιπτώσεις
Πολλές είναι οι ομάδες που λόγω πολιτικών ή γεωγραφικών καταστάσεων αναγκάστηκαν να περάσουν σε πρωτάθλημα εκτός των συνόρων της χώρας τους. Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις είναι αυτή της Σέριφ Τιρασπόλ (στην οποία έπαιξαν οι Κολοβός, Αθανασιάδης κι αντιμετώπισαν στο Champions League τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2021-22, νικώντας την μάλιστα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου με 2-1!).
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Μολδαβία έγινε ανεξάρτητη χώρα. Ωστόσο, η περιοχή της Υπερδνειστερίας δεν αποδέχτηκε το ψήφισμα και παρέμεινε στην προηγούμενη κατάσταση. Η Σέριφ Τιρασπόλ ήρθε αντιμέτωπη με την αδυναμία συγκρότησης πρωταθλήματος σε μια χώρα που αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από τη Ρωσία κι εντάχθηκε στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας. Παραδόξως, η Σέριφ είναι η κυρίαρχος του πρωταθλήματος της Μολδαβίας με 21 τίτλους.
18:58 - 27.03.2024
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του προέδρου της Φενέρμπαχτσε – Οι τρεις επιλογές πριν την πρώτη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό
Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αλί Κοτς υποστήριξε ότι μίλησε με τον προπονητή στο 60ό λεπτό του αγώνα με την Τράμζπονσπορ και του είπε ότι μπορεί ν’ αποσύρει την ομάδα. Στις 2 Απριλίου πριν τη μάχη με τον Ολυμπιακό η τελική απόφαση του τουρκικού συλλόγου.
Μια άλλη περίεργη περιπτώση είναι αυτή του Μπίσιγκεν, του μοναδικού γερμανικού συλλόγου που παίζει εκτός των πρωταθλημάτων της Γερμανίας. Το Μπίσιγκεν είναι μια μικρή γερμανική πόλη που βρίσκεται σε ελβετικό έδαφος. Μετά την επανίδρυσή του το 1947, εντάχθηκε στην ελβετική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η μεγαλύτερη επιτυχία του, πάντως, ήταν η άνοδος που πέτυχε στη δεύτερη κατηγορία το 1973.
Στην Ισπανία υπάρχει σύλλογος που δεν αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της χώρας. Η Ουνιόν Εσπορτίβα Μποσόστ, βρίσκεται στην κοιλάδα Αράν. Η περιοχή βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος και, λόγω των δυσκολιών στο να διασχίσει την κοιλάδα, από την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1920 αποτελεί μέρος του γαλλικού ποδοσφαίρου.