Επανάσταση στο ποδόσφαιρο: Η FIFA εισάγει νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα γήπεδα

Βινίσιους - Φωτ. IMAGO

Επανάσταση στο ποδόσφαιρο: Η FIFA εισάγει νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα γήπεδα

Κώστας Τόπας 09:49 - 31.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:49 - 31.08.2024

Η διαδικασία αναφοράς ρατσιστικών περιστατικών στα γήπεδα, που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Μάιο στο 74ο Συνέδριο της FIFA, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U20.

Ένα σημαντικό βήμα γίνεται στο ποδόσφαιρο στη μάχη κατά του ρατσισμού. Για πρώτη φορά, παίκτες, διαιτητές και στελέχη ομάδων θα μπορούν να αναφέρουν τυχόν ρατσιστικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών U20, που θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Κολομβία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταυρώσουν τα χέρια τους στο ύψος των καρπών τους έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα Χ μπροστά από το στήθος τους.

Στη συνέχεια, ο διαιτητής θα μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία τριών βημάτων. Το πρώτο είναι να διακόψει τον αγώνα. Εάν συνεχιστεί η ρατσιστική συμπεριφορά, ο αγώνας θα διακοπεί προσωρινά και οι παίκτες και οι διαιτητές θα αποχωρήσουν από το γήπεδο. Εάν τα επεισόδια επιμείνουν, το παιχνίδι θα διακοπεί οριστικά.

Υποχρεωτικό μέτρο σε όλες τις ομοσπονδίες

Αυτός είναι ο δεύτερος από τους πέντε πυλώνες της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά του ρατσισμού που εγκρίθηκε στο 74ο Συνέδριο της FIFA τον Μάιο. Το πρωτόκολλο αυτό ψηφίστηκε και έγινε υποχρεωτικό σε όλες τις ομοσπονδίες. Στο Instagram, ο Τζιάνι Ινφαντίνο ανέφερε ότι η πρωτοβουλία έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη των 211 ενώσεων μελών της FIFA.

«Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειές τους να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για την εξάλειψη του ρατσισμού μια για πάντα, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην κοινωνία. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις δημόσιες αρχές και τις αστυνομικές υπηρεσίες για να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους απειλούν να καταστρέψουν το άθλημά μας μέσω του ρατσισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.

Αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν διακοπεί από ρατσιστικά επεισόδια. Ο τερματοφύλακας της Μίλαν, Μάικ Μενιάν εξιστόρησε τις προσβολές που υπέστη στον αγώνα με την Ουντινέζε, ενώ ο Βινίσιους είναι ένας από τους παίκτες που στοχοποιούνται τακτικά από αντίπαλους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το σήμα σε σχήμα σταυρού, που εισήχθη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών U20, θα εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλες τις διοργανώσεις.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!