Η FIFA παρουσίασε το «φθηνό» VAR: Πώς λειτουργεί και που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά

VAR

i

©PremierLeague

Η FIFA παρουσίασε το «φθηνό» VAR: Πώς λειτουργεί και που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά

Κώστας Τόπας 11:32 - 30.08.2024

Η FIFA έκανε γνωστή την χρήση μιας νέας τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, η οποία αφορά το σύστημα VAR.

Η FIFA θέλει να κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Στο ήδη γνωστό VAR, το ημιαυτόματο οφσάιντ ή το goal line technology, έρχεται τώρα το FVS που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U-20.

Ονομάστηκε ως σύστημα αναθεώρησης βίντεο ή FVS. Αυτή είναι μια απλοποιημένη έκδοση του τρέχοντος συστήματος διαιτησίας βίντεο. Η εφαρμογή του FVS στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U-20 έρχεται μετά από μια πρώτη δοκιμή που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Πρωτάθλημα Νέων της FIFA που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη τον περασμένο Μάιο.

Το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται στο αίτημα για παροχή στο ποδόσφαιρο με πιο οικονομικές τεχνολογίες και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της FIFA στη χρήση τεχνολογιών προς όφελος των ομάδων διαιτητών. Χρησιμοποιείται για την ανασκόπηση του ίδιου τύπου ενεργειών του πρωτοκόλλου VAR, αλλά είναι δύο συστήματα που δεν μπορούν να συγκριθούν αφού έχουν σχεδιαστεί για εντελώς διαφορετικές περιστάσεις.

Σε αντίθεση με το VAR, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 200 διοργανώσεις σε 65 ομοσπονδίες. Το FVS δεν περιλαμβάνει την απόδοση μιας ομάδας διαιτητών βίντεο. Δηλαδή, οι ενέργειες δεν ελέγχονται αυτόματα. Αντίθετα, η ευθύνη βαρύνει τους ρέφερι, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν περιορισμένο αριθμό αναθεωρήσεων ανά αγώνα, όταν θεωρούν ότι έχει γίνει ένα ξεκάθαρο, προφανές λάθος σε περιστατικά που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα, όπως η κατοχύρωση ή όχι ενός γκολ, πέναλτι ή απευθείας κόκκινες κάρτες.

«Η υποστήριξη βίντεο ποδοσφαίρου είναι μια απάντηση στο αίτημα για παροχή ποδοσφαίρου με μια πιο προσιτή τεχνολογία και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της FIFA να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος των διαιτητών του αγώνα», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA.

«Το FVS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανασκόπηση του ίδιου είδους περιστατικών με αυτά που καλύπτονται από το VAR, αλλά τα δύο συστήματα δεν μπορούν να συγκριθούν καθώς έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζονται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα της δοκιμής στο Blue Stars/FIFA Youth Cup, που περιελάμβανε 36 αγώνες και δύο γήπεδα, ήταν πολύ θετικό και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα περαιτέρω στην Κολομβία».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Tags: