Μετατρέποντας τα όνειρα σε πραγματικότητα: Το ταπεινό ξεκίνημα, η Τσέλσι και η καριέρα του Φοφανά που θέλει η ΑΕΚ

Νταβίντ Ντάτρο Φοφανά - Φωτ. IMAGO

Μετατρέποντας τα όνειρα σε πραγματικότητα: Το ταπεινό ξεκίνημα, η Τσέλσι και η καριέρα του Φοφανά που θέλει η ΑΕΚ

Κώστας Τόπας 13:24 - 31.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:24 - 31.08.2024

Η ιστορία ενός ταλέντου από την Ακτή Ελεφαντοστού που όχι μόνο ονειρευόταν να παίξει για την ομάδα του ήρωά του Ντιντιέ Ντρογκμπά, αλλά αφιερώθηκε στη σκληρή δουλειά, κάνοντας αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ο Νταβίντ Ντάτρο Φοφανά, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της ΑΕΚ, αναζητεί το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ο Νταβίντ Ντάτρο Φοφανά αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο λαμπρούς επιθετικούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το 2022. Γεγονός που οδήγησε την Τσέλσι να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2023 από την Μόλντε έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του «BBC» Νιζάαρ Κινσέλα ο οποίος ασχολείται με το ρεπορτάζ της Τσέλσι, ανέφερε σε tweet ότι ο Ιβοριανός επιθετικός συνεχίζει να εξετάζει διάφορους προορισμούς για την καριέρα του, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Το όνομά του φαίνεται πως απασχολεί την ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, η Ένωση δίνει την μάχη της για να κλείσει την υπόθεση φορ με πολλά και διαφορετικά ανοιχτά μέτωπα. Ένα εξ αυτών, ίσως και το πιο ζόρικο από όλα, είναι του Ντάτρο Φοφανά.

Η ευχή στον Θεό του ποδοσφαίρου

Μια μοιραία μέρα, ο Ντάτρο Φοφάνα έκανε μια ευχή στον θεό του ποδοσφαίρου, εκφράζοντας την επιθυμία του να παίξει στην Τσέλσι. Ήταν απλώς παιδί εκείνη την εποχή, πολύ μακριά από το να αποδειχθεί άξιος μιας κλήσης από τους «μπλε». Για τους περισσότερους, η επιθυμία του φαινόταν σαν ένα τυπικό όνειρο. Ο Φοφανά δεν ήξερε ότι οι επιθυμίες του θα γίνονταν πραγματικότητα μέσα σε έξι μήνες. Πράγματι, η δύναμη των λέξεων είναι βαθιά! Ο νεαρός επιθετικός όχι μόνο ονειρευόταν να παίξει για το κλαμπ του ήρωά του Ντιντιέ Ντρογκμπά, αλλά αφιερώθηκε στη σκληρή δουλειά, κάνοντας αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Από την Ακτή Ελεφαντοστού στο ξεπέταγμα στην Ευρώπη

Ο 22χρονος επιθετικός ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην πρωτεύουσα της πατρίδας του, την Ακτή Ελεφαντοστού, με την Αμπιτζάν Σίτι, πριν τραβήξει τα βλέμματα στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αμαντού Ντιάλλο, όπου έδειξε ότι είναι ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εφηβικά ταλέντα του αφρικανικού ποδοσφαίρου και τράβηξε την προσοχή από πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο επιλεγμένος προορισμός του 18χρονου όταν έκανε τη μετακόμισή του στο εξωτερικό στις αρχές του 2021 ήταν η πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας και η Μόλντε, πεπεισμένη να ενταχθεί στον ίδιο σύλλογο όπου ένας άλλος έφηβος επιθετικός, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, είχε εντυπωσιάσει για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία από την προοπτική. της πρώτης ομάδας ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Ο Φοφανά είχε άμεση επίδραση στη Νορβηγία, σημειώνοντας ένα σημαντικό και δραματικό γκολ στο ντεμπούτο του, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στη Μόλντε στις αρχές Φεβρουαρίου 2021. Μπήκε ως αλλαγή στον πρώτο αγώνα νοκ άουτ του Europa League κόντρα στη Χόφενχαϊμ με την ομάδα του να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 3-1 και να απομένουν 25 λεπτά, παίζοντας το ρόλο του σε μια εντυπωσιακή επιστροφή σημειώνοντας το γκολ της ισοφάρισης 10 λεπτά μετά την είσοδό του, εξασφαλίζοντας την ισοπαλία 3-3.

Λόγω της καλοκαιρινής σεζόν στη Νορβηγία, ο νεαρός επιθετικός έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Μάιο για την επόμενη ευκαιρία να εντυπωσιάσει, βγαίνοντας ξανά από τον πάγκο την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος, προτού καταγράψει το πρώτο του ξεκίνημα ως βασικός σε μια εντός έδρας ήττα από τη Βαλερένγκα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το μοναδικό του ξεκίνημα στο πρωτάθλημα της σεζόν του 2021 για μια ομάδα Μόλντε που τερμάτισε δεύτερη στην Eliteserien, καθώς ο σύλλογος διευκόλυνε τον 18χρονο στο νέο του περιβάλλον, αν και ήταν συχνός αναπληρωματικός.

Στη συνέχεια όμως ο νέος μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, άρχισε να παίρνει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο, πράγματα που τον βοήθησε να εξελίξει την καριέρα του. Τελικά, οι εντυπωσιακοί αριθμοί του- σκόραρε 25 γκολ σε 64 εμφανίσεις με τη Μόλντε - και η ικανότητα να παίζει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης προσέλκυσαν την Τσέλσι, η οποία τον έκανε δικό τον Ιανουάριο του 2023 αλλά το καλοκαίρι εκείνου του έτους τον παραχώρησε δανεικό στην Ουνιόν Βερολίνου, με την οποία κατέγραψε 17 συμμετοχές, με απολογισμό δύο τέρματα και μία ασίστ.

Η ντρίμπλα το ατού του

Ο νεαρός επιθετικός έχει επίσης εμπειρία στο Europa League και στο Conference League, αφού έπαιξε στις διοργανώσεις για τη νορβηγική ομάδα, Μόλντε. Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι, αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιθετικός φημίζεται για την τεχνική του κατάρτιση και τις ντρίμπλες. Οπως επίσης, ο Φοφανά είναι καλός στη δημιουργία ευκαιριών, έχοντας 2,64 ενέργειες δημιουργίας σουτ ανά παιχνίδι, με npxG + xAG 0,56 να παράγεται κατά μέσο όρο.

Η πρώτη του κλήση στην εθνική στα 16

Ο Φοφανά κέρδισε την πρώτη από τις τρεις διεθνείς συμμετοχές του όταν ήταν μόλις 16 ετών σε έναν προκριματικό πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών - ένα τουρνουά που περιλαμβάνει μόνο εκείνους τους παίκτες που παίζουν σε εγχώρια αφρικανικά πρωταθλήματα. Ήταν αρχηγός της χώρας της Ακτής Ελεφαντοστού σε επίπεδο U23 στο Maurice Revello Tournament.

Τι μπορεί να προσφέρει

Ο Φοφανά βασίζεται στη σωματική του ικανότητα για να συγκρατήσει και να νικήσει τους αντιπάλους με τον ρυθμό και τη δύναμή του. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 22 ετών, έχει μια εντυπωσιακή τεχνική ικανότητα και μπορεί να χρησιμοποιήσει την ικανότητα για να νικήσει αμυντικούς και να ανοίξει χώρο για τον εαυτό του για να δημιουργήσει ευκαιρίες ή να επιχειρήσει σουτ.

Ο νεαρός επιθετικός παίζει κυρίως ως σέντερ φορ, αλλά μπορεί επίσης να παίξει στο δεξί και το αριστερό φτερό της επίθεσης λόγω της εκρηκτικότητας του και των ιδιοτήτων του στην ντρίμπλα. Μπορεί με άνεση να παίξει μέσα και χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, εξίσου καλά.

Είναι δυνατός στον αέρα λόγω της εντυπωσιακής του ικανότητας στο άλμα, με αποτέλεσμα να αποτελεί απειλή με κάθε τρόπο για τις αντίπαλες άμυνες.

Το τελευταίο του πέρασμα

Την περασμένη σεζόν, ο Νταβίντ Ντατρό Φοφανά αγωνίστηκε ως δανεικός με την Μπέρνλι. Ο διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού πέρασε το πρώτο μισό εκείνης της χρονιάς ως δανεικός στην Ουνιόν Βερολίνου, όπου σε 17 εμφανίσεις σκόραρε δύο γκολ. Η ομάδα του Βίνσεντ Κομπανί είχε μεγάλη ανάγκη από έναν ικανό ποδοσφαιριστή στη γραμμή κρούσης, χωρίς ωστόσο η Φοφανά να βοηθάει σε επιθυμητό βαθμό.

Με την Μπέρνλι σημείωσε τέσσερα τέρματα και μία ασίστ σε 15 εμφανίσεις. Πλέον, ο Έντσο Μαρέσκα ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι η Τσέλσι χρειάζεται να αποδεσμεύσει ποδοσφαιριστές, δεν έχει στα πλάνα του τον Φοφανά, με τον Ιβοριανό φορ να εξετάζει επιλογές για τη συνέχεια της καριέρας του, με την ΑΕΚ να είναι μία από αυτές.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!