Φραντζί Πιερό: Ο «Λουκάκου της Αϊτής» και οι αδιανόητοι αριθμοί του που θα βοηθήσουν την ΑΕΚ στο σκοράρισμα

Φραντζί Πιερό

i

©Intime

Φραντζί Πιερό: Ο «Λουκάκου της Αϊτής» και οι αδιανόητοι αριθμοί του που θα βοηθήσουν την ΑΕΚ στο σκοράρισμα

Κώστας Τόπας 11:07 - 09.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 09.09.2024

Από τη φτώχεια της Αϊτής μέχρι τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, η ζωή του Φρεντζί Πιερό, ο οποίος θα αγωνίζεται στην ΑΕΚ, ξεχωρίζει στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οπως όλα δείχνουν ο Φρεντζί Πιερό θα αγωνίζεται με τα «κιτρινόμαυρα», με τον 29χρονο φορ να τα έχει βρει σε όλα με την ΑΕΚ και όπου αναμένεται, σύντομα, στην Αθήνα, ώστε να υπογράψει συμβόλαιο και να τεθεί υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα.

«Ήταν απίθανο για τον Πιερό να αρνηθεί. Δέχτηκε πρόταση με χρήματα πάνω από δύο φορές από όσα έπαιρνε εδώ. Ήταν δελεαστική η πρόταση και για την ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας της Μακάμπι Χάιφα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Sport5, η ΑΕΚ κατέθεσε μια πρόταση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Μακάμπι Χάιφα, για τον 29χρονο φορ από την Αϊτή. Και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρείται μια πολύ καλή πρόταση, με δεδομένο πως ο παίκτης έχει αποκτηθεί από την Γκιγκάμπ σχεδόν με τα μισά χρήματα (και ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της). Και ειδικά από την στιγμή που ο Πιερό φαίνεται να πιέζει πολύ προκειμένου να πάρει μεταγραφή.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως η πρόταση της ΑΕΚ προς τον 29χρονο επιθετικό από την Αϊτή, είναι περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, για συμβόλαιο τριών χρόνων. Ετσι, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου, προκειμένου ο Πιερό να ενταχθεί στο ρόστερ των «κιτρινόμαυρων».

Τα αστρονομικά περυσινά του νούμερα

Ο Πιερό ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μακάμπι Χάιφα, για τη σεζόν 2023-2024. Σε 50 αγώνες σημείωσε 26 γκολ και έδωσε οκτώ ασίστ. Κάτι που του επέτρεψε να γίνει ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής έχοντας πετύχει τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν, ρεκόρ. Και χάρη στις αξιοσημείωτες εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια της σεζόν, είναι περιζήτητος από άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που ονειρεύονται να τον αποκτήσουν φέτος.

Η αλλαγή χώρας και οι δυσκολίες

Ο Φρανζ Πιερό γεννήθηκε στην Αϊτή στις 25 Μαρτίου του 1995. Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, όταν έβγαινε στο δρόμο με τους φίλους του, φτιάχνοντας μπάλες από κάλτσες. Ωστόσο, το γεγονός ότι στη χώρα του υπήρχε φτώχεια και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες έκαναν ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

Ο πατέρας του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αϊτή, όταν ακόμα ο Πιερό ήταν νεαρός, για να ψάξει και να βρει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και την οικογένεια του. Ο 29χρονος φορ σε ηλικία μόλις 12 ετών αποφάσισε να ταξιδέψει στη Βοστώνη για ένα καλύτερο «αύριο». Ωστόσο, το γεγονός πως δεν μιλούσε αγγλικά έκανε τα πράγματα χειρότερα, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς όλοι στην οικογένεια ήθελαν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον τους.

«Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στην Αϊτή, όπως επίσης είναι δύσκολο το να τρως, να πηγαίνεις στο σχολείο, μερικές φορές ακόμη και να έχεις ρεύμα στο σπίτι. Το σχολείο ήταν η προτεραιότητά μου για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα ​​στη ζωή. Ειδικά αφού ο πατέρας μου ήταν καθηγητής», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Φράντζι.

Η ενασχόληση με το μπάσκετ

Οσο ο Πιερό μεγάλωνε, όταν έφτασε η στιγμή να πάει στο γυμνάσιο ξεκίνησε να παίζει και μπάσκετ, πέρα από το ποδόσφαιρο, όπου ήταν και πάρα πολύ καλός, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος σε δηλώσεις του.

«Πράγματι, έπαιξα ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο γυμνάσιο, έχω μόνο καλές αναμνήσεις από αυτό. Έπαιξα μπάσκετ για 5 ή 6 χρόνια. Τα πήγαινα αρκετά καλά και πολλοί έλεγαν ότι ήμουν πολύ καλός παίκτης, αλλά η αγάπη μου ήταν το ποδόσφαιρο. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω ένα πανεπιστήμιο, έπρεπε να αποφασίσω μεταξύ των δύο αθλημάτων και φυσικά διάλεξα το ποδόσφαιρο.

Αρκετά πανεπιστήμια μου πρόσφεραν υποτροφία για να παίξω στην ομάδα μπάσκετ τους, μερικά ήθελαν ακόμη και να κάνω και τα δύο. Ποδόσφαιρο και μπάσκετ! Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στο Northeastern, το πανεπιστήμιο που τελικά επέλεξα, αλλά δεν ήθελα να κάνω και τα δύο αθλήματα ταυτόχρονα. Θα ήταν υπερβολικό. Προτίμησα να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο και τις σπουδές μου».

Η αγάπη του για την εγκληματολογία

Ωστόσο, ο δρόμος δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος για τον Πιερό που ανακάλυψε το πάθος του για το ποδόσφαιρο στους δρόμους του Καπ-Αϊτιέν. «Οι μπάλες που παίζαμε τις φτιάχναμε με κάλτσες. Στοιβάζαμε μπουγάδα σε αυτό και μας έκανε χαρούμενους να παίζουμε», είπε στο Ouest-France. Όταν πήγε με τον πατέρα του στη Βοστώνη σε ηλικία δώδεκα ετών, το ποδόσφαιρο πήρε ανεπανόρθωτα μια διαφορετική όψη.

«Αν παίζεις καλά ποδόσφαιρο, μπαίνεις στην ομάδα του πανεπιστημίου και σε πληρώνουν για τα χρόνια σπουδών σου. Ήταν σημαντικό για μένα, αλλά ειδικά για την οικογένειά μου που δεν χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για την εκπαίδευσή μου».

Ο Πιερό ωστόσο δεν είχε ξεχάσει τις σπουδές του. Και μάλιστα πολύ έξοχα, ακολουθώντας έναν εκπληκτικό δρόμο: το πανεπιστήμιο εγκληματολογίας, από το οποίο αποφοίτησε σε τέσσερα χρόνια. «Με γοητεύει αυτός ο τομέας από μικρός. Δεν ξέρω από πού προήλθε, αλλά από την ηλικία των 7 ετών, είπα στον πατέρα μου: Θέλω να γίνω πράκτορας του FBI», θυμάται.

«Θέλω να προστατεύσω τον κόσμο. Αυτό θα ήθελα να κάνω στο τέλος της καριέρας μου. Θα επιστρέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενταχθώ σε μια Αστυνομική Ακαδημία για να μπορέσω να ασκήσω αυτό το επάγγελμα». Και με τις τετραετείς σπουδές στην εγκληματολογία, έχει σίγουρα το υπόβαθρο για να το κάνει. Άλλωστε εκτός από Αϊτινός έχει και Αμερικανική υπηκοότητα.

Ο «Λουκάκου της Αϊτής»

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Αμερική όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές του αγωνίστηκε σε Σίκοστ Γιουνάιτεντ, Χάσκι, Σαντίλιρις και Κολοράντο. Επειτα, έμεινε ελεύθερος από την τελευταία και εντάχθηκε στη βελγική Μουσκρόν το 2018-2019 στα 23 του.

Στη Jupiler Pro League ο Πιερό κατέγραψε 28 συμμετοχές, με απολογισμό εννέα τέρματα και τέσσερις ασίστ, με αποτέλεσμα η Γκινγκάμπ να τον εντάξει στο δυναμικό της το 2019-2020. Ο επιθετικός από την Αϊτή παρέμεινε στη γαλλική ομάδα για δύο χρονιές και ο απολογισμός του ήταν 28 τέρματα και έξι ασίστ. Τα εντυπωσιακά του νούμερα έκαναν την Μακάμπι Χάιφα να τον αποκτήσει με ένα ποσό-ρεκόρ για τον σύλλογο (κοντά στα 2 εκατ. ευρώ).

Με την ομάδα του Ισραήλ, ο 29χρονος επιθετικός αγωνίστηκε μέχρι τους ομίλους του Champions League. Με την Μακάμπι Χάιφα μέτρησε 106 συμμετοχές με 43 τέρματα και 18 ασίστ, κατακτώντας τον τίτλο τη σεζόν 2022-2023 και το Super Cup πέρυσι, ενώ με την Εθνική ομάδα της χώρας του είναι διεθνής 30 φορές σκοράροντας 21 γκολ.

Ο Πιερό, ο οποίος έχει ως είδωλο τον Ρομέλου Λουκάκου, γι' αυτό και φοράει τη φανέλα με το νούμερο εννέα στην πλάτη και τον αποκαλούν «Λουκάκου της Αϊτής», ετοιμάζεται για το νέο βήμα στην καριέρα του, όπου είναι αυτό στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Τα νούμερα του Πιερό πέρυσι:

2023-24: 51 εμφανίσεις (27 γκολ, οκτώ ασίστ)
0.85 γκολ ανά 90'
0.28 ασίστ ανά 90'
1.13 γκολ κι ασίστ ανά 90'

Με την εθνική ομάδα της χώρας του έχει αγωνιστεί 30 φορές και έχει πανηγυρίσει σε 21 περιπτώσεις. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως απέχει μόλις εννέα γκολ από την κορυφή της λίστας της χώρας του, σε ολόκληρη την ιστορία της. «Κυνηγάει» τον Ντικένς Νταζόν, επιθετικό της Καϊσερίσπορ και μοιάζει θέμα χρόνου να τον ξεπεράσει.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!