Ο αγνώριστος πλέον Φρέντι Αντού απαντάει αυτό που όλοι ήθελαν να ρωτήσουν: «Τι θα γινόταν αν...» (vid)

Φρέντι Αντού

i

© Sportal

Ο αγνώριστος πλέον Φρέντι Αντού απαντάει αυτό που όλοι ήθελαν να ρωτήσουν: «Τι θα γινόταν αν...» (vid)

Κώστας Τόπας 08:25 - 28.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:47 - 14.08.2024

Ενα από τα πιο ελπιδοφόρα wonderkid, ο Φρέντι Αντού μίλησε για το πώς η μη φροντίδα του σώματός του όταν ήταν νεότερος, προκάλεσε προβλήματα τραυματισμών και του στέρησαν την εκτόξευση της καριέρας του.

Ο Φρέντι Αντού υπέγραψε του πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις στα 14 και οι περισσότεροι τον τοποθετούσαν εκείνη την εποχή (το 2003) στη λίστα με τα μεγαλύτερα ταλέντα του ποδοσφαίρου, όμως δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να γίνει ένας γυρολόγος που δεν μπόρεσε αν σταθεί και να κάνει μεγάλα πράγματα σε ένα μέρος

«Παιδί θαύμα», τύπος παίκτη που κάθε ομάδα θα τον ήθελε, «μαθητής» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και, αναμφίβολα, πουλέν αρκετών στο Football Manager. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα όσα θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον Φρέντι Αντού, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει το άθλημα, μετά το πέρασμα του από τα γήπεδα της Σουηδίας για λογαριασμό της Έστερλεν.

«Εκανε μόνο ντρίμπλες»

Η ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Σουηδία, του έδωσε μια ευκαιρία, αλλά τον... σχόλασε μετά από μόλις έναν μήνα. Ο λόγος; «Το τελευταίο Σαββατοκύριακο έπαιξε μισό ματς, αλλά έχει πολύ δρόμο για να βρεθεί σε καλή φυσική κατάσταση. Εμείς ξέραμε ότι ο Φρέντι Αντού δεν είχε δουλέψει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό δεν ήμουν σίγουρος ότι θα κέρδιζε μια θέση στην ομάδα. Ήθελε μόνο να κάνει ντρίμπλες και τέτοια πράγματα και ποτέ δεν το πήρε στα σοβαρά, δυστυχώς» εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Τομ Έκστρομ.

Το πέρασμα από Άρη

Ο 33χρονος πλέον Αντού, πέρασε και από την χώρα μας, φορώντας τη φανέλα του Άρη την σεζόν 2009/10, στον οποίο έπαιξε 12 φορές σκοράροντας μάλιστα και δύο γκολ στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Πάντως, για όσους ασχολούνται με το FM ακόμα θα θυμούνται τον Αντού, ως ένα από τα καλύτερα wonderkid.

Στην εκπομπή «Morning Footy» του CBS Sports Golazo Network, το άλλοτε wonderkid μίλησε για το πώς η μη φροντίδα του σώματός του όταν ήταν νεότερος προκάλεσε προβλήματα τραυματισμών στη συνέχεια της καριέρας του.

«Μια απόφαση που θα έκανα διαφορετικά ήταν να φύγω από την Μπενφίκα μετά τον πρώτο χρόνο για να πάω δανεικός στη Μονακό. Αυτή ήταν η απόφαση που ξεκίνησε το να πηγαίνω από ομάδα σε ομάδα», ανέφερε αρχικά. Αν και η μετακόμιση στο Μονακό εκείνη την εποχή φαινόταν επικερδής, υπήρξαν προβλήματα στον γαλλικό σύλλογο, που επηρέασαν την παραμονή του στη Ligue 1.

@cbssportsgolazo Freddy Adu opens up go Charlie Davies on responding to “What could have been?” comments from fans. #football #usmnt #soccer ♬ original sound - CBS Sports Golazo

«Πήγα στη Μονακό. Υπήρξε κόντρα μεταξύ προπονητή και προέδρου. Ο πρόεδρος με ήθελε πολύ, αλλά ο προπονητής δεν πίστευε ότι ήμουν έτοιμος, οπότε δεν έπαιξα πολύ. Δεν κατηγορώ κανέναν γιατί ήταν δική μου απόφαση, αλλά θα το έκανα διαφορετικά».

Ο Αντού έγινε ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε στο Major League Soccer σε ηλικία 14 ετών  πριν φύγει για την Ευρώπη. Ο πρώην σταρ της Εθνικής Ανδρών των ΗΠΑ λέει ότι αν είχε την ευκαιρία, θα είχε κάνει διαφορετικές επιλογές.

«Θα έλεγα στον μικρότερο εαυτό μου να αφήσει μακριά όλους τους περισπασμούς και να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν ένα πράγμα που δεν έκανα αρκετά. Αν έπρεπε να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα είχα μείνει πίσω για άλλη μια ώρα περίπου για να δουλέψω σε πράγματα που έπρεπε να δουλέψω. Στα 14 ένιωθα ότι ήμουν ήδη εκεί, αλλά δεν ήμουν.

Μερικές φορές, έχεις όλο το ταλέντο στον κόσμο και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δουλέψεις για να μεγιστοποιήσεις αυτό το ταλέντο και οι τύποι που δεν είναι τόσο ταλαντούχοι όσο εσύ, αν δουλέψουν, θα σε ξεπεράσουν. Και συνέβη στην περίπτωσή μου. Υπήρχαν μερικά παιδιά που προφανώς δεν ήταν τόσο ταλαντούχοι, αλλά δούλεψαν σκληρά και είχαν μεγαλύτερη επιτυχία».

Προχωρώντας στην επόμενη φάση της ζωής του, ο Αντού θέλει να βοηθήσει την επόμενη γενιά παιδιών να αποφύγει μερικές από τις παγίδες που ο ίδιος έπεσε. Όπως τόνισε είναι κάτι που δεν περίμενε να απολαύσει, αλλά το να βοηθήσω στην εξέλιξη και να βοηθήσει τους νεαρούς αθλητές να δουν την πρόοδο στην καριέρα τους...