Το επιβλητικό Stade de France κόστους 364 εκατ. ευρώ, που θα φιλοξενήσει την Εθνική Ελλάδας και η τρομοκρατική επίθεση (gallery)

Η Εθνική στο μεγαλοπρεπές Stade de France.

i

©intime

Το επιβλητικό Stade de France κόστους 364 εκατ. ευρώ, που θα φιλοξενήσει την Εθνική Ελλάδας και η τρομοκρατική επίθεση (gallery)

Γιώργος Σακελλαρίου 23:10 - 18.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:29 - 14.08.2024

Το Stade de France έχει σπουδαία ιστορία και οι Έλληνες διεθνείς θέλουν να γράψουν ιστορία κόντρα στη δευτεραθλήτρια κόσμου Εθνική Γαλλίας.

Οι Έλληνες διεθνείς το βράδυ της Δευτέρας έχουν μία τεράστια πρόκληση.

Θ’ αντιμετωπίσουν στο επιβλητικό Stade de France, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας, τον Κιλιάν Εμπαπέ και την παρέρα του. Τους δευτεραθλητές κόσμου «τρικολόρ» και σε περίπτωση που φύγουν αλώβητοι ασφαλώς και θα κάνουν πάταγο σε όλο τον κόσμο, ενώ θα διατηρήσουν τις πιθανότητες για πρόκριση στο Euro 2024 μέσω του ομίλου, αν και υπάρχει μία ακόμα ευκαιρία με το Nations League.

To Stade de France, ωστόσο, είναι ένα γήπεδο στο οποίο κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε ν’ αγωνιστεί κι αύριο θα έχουν την ευκαιρία οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας. Είναι το γήπεδο, όπου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ζιντάν, ο νυν τεχνικός Ντιντιέ Ντεσάν και η παρέα τους, ενώ το 2016 κατέκτησε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πριν από έναν χρόνο περίπου, πανηγύρισε και η Ρεάλ Μαδρίτης ένα ακόμα Champions League στον τελικό με τη Λίβερπουλ. Ένα ματς στο οποίο υπήρξαν πολλά προβλήματα με την είσοδο των οπαδών κυρίως, των Άγγλων.

Το γήπεδο βρίσκεται στα βόρεια προάστια του Παρισιού στην κοινότητα του Saint-Denis. Η χωρητικότητα είναι 80.698 θέσεων γεγονός που το καθιστά το έκτο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη. Το στάδιο χρησιμοποιείται από την Εθνική Γαλλίας του ποδοσφαίρου, αλλά και του ράγκμπι. Είναι παράλληλα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για αγώνες στίβου, με 78.338 θέσεις στη σχετική διαμόρφωση.

Οι διοργανώσεις

Χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το όνομα του σταδίου προτάθηκε από τον Μισέλ Πλατινί. Στις 12 Ιουλίου 1998, η Γαλλία νίκησε τη Βραζιλία με 3-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα φιλοξενήσει επίσης τους αγώνες Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά και το προσεχές διάστημα παιχνίδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023.

Το Stade de France είναι στάδιο κατηγορίας 4 από την UEFA κι εκτός από ματς για το Μουντιάλ του 1998 φιλοξένησε τελικούς του UEFA Champions League το 2000, το 2006 και το 2022. Όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 1999 και το 2007. Είναι το ένα από τα δύο στάδια στον κόσμο που έχουν φιλοξενήσει τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου κι έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι (το άλλο είναι το στάδιο Nissan στη Γιοκοχάμα).

Κατασκευή και κόστος

Η συζήτηση για ένα εθνικό στάδιο στη Γαλλία προέκυψε από το αποτέλεσμα να διοργανώσει η χώρα το Μουντιάλ το 1998. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 1995. Η τοποθέτηση του πρώτου ακρογωνιαίου λίθου έγινε πέντε μήνες αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου. Η εγκατάσταση της οροφής, που κόστισε 45 εκατομμύρια ευρώ και η κινητή πλατφόρμα χρειάστηκε επίσης περισσότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1995 το Υπουργείο Αθλητισμού προκήρυξε διαγωνισμό σχεδιασμού για να αποφασίσει για το όνομα του σταδίου. Το στάδιο ονομάστηκε επίσημα Stade de France, αφού το Υπουργείο άκουσε πρόταση από τον θρύλο του γαλλικού ποδοσφαίρου Μισέλ Πλατινί, ο οποίος πρότεινε το όνομα. Το συνολικό κόστος του σταδίου ήταν 364 εκατομμύρια ευρώ.

Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 1998, όπου διεξήχθη ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ο αγώνας έγινε μπροστά σε 78.368 θεατές, ανάμεσά τους και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, με τη Γαλλία να επικρατεί 1-0 με γκολ του Ζιντάν.

Έξι μήνες αργότερα, η Γαλλία επέστρεψε στο στάδιο και νίκησε τη Βραζιλία 3-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 1998. Αυτός ήταν και ο πρώτος της Παγκόσμιος τίτλος.

Οι τελικοί και το ρεκόρ

Στις 24 Μαΐου 2000 έγινε ο τελικός του UEFA Champions League. Στον αγώνα, τον οποίο παρακολούθησαν 78.759 θεατές, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τη Βαλένθια με 3-0. Το 2006 η Μπαρτσελόνα πάλι σε τελικό του Champions League νίκησε 2-1 την Άρσεναλ. Όπως αναφέραμε, πέρσι στον τελικό νίκησε η Ρεάλ. Μόνο Ισπανοί (στον πρώτο τελικό ούτως ή άλλως, αφού ήταν και οι δύο φιναλίστ από τη χώρα) έχουν πάρει τρόπαιο Champions League σ’ αυτό το το γήπεδο! Στις 9 Μαΐου 2009, το Stade de France σημείωσε εθνικό ρεκόρ προσέλευσης για έναν αθλητικό αγώνα. Στον τελικό Κυπέλλου 80.832 παρακολούθησαν την αναμέτρηση Γκινγκάμπε – Ρεν 2-1. 2009.

Τρομοκρατική επίθεση

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, το Stade de France έγινε στόχος. Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια διεθνούς φιλικού Γαλλίας-Γερμανίας, ενώ ήταν παρών ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο τρομοκράτης, όμως, δεν μπόρεσε να μπει στο γήπεδο στη διάρκεια μίας συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Η έκρηξη ακούστηκε στο γήπεδο και πολλοί νόμιζαν ότι ήταν πυροτέχνημα. Ο τρομοκράτης επιχείρησε να μπει στο γήπεδο, αλλά φοβήθηκε όταν είδε την ασφάλεια και η έκρηξη έγινε σε κοντινό πάρκο. Οι αρχές έχοντας επίγνωση του τι είχε συμβεί έξω από το γήπεδο, επέλεξαν να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην επικρατήσει πανικός στους θεατές. Η εκκένωση 80.000 θεατών μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 15 λεπτά. Ο αγωνιστικός χώρος έχει έκταση 120 μέτρα μήκος και 75 μέτρα πλάτος. Διαθέτει δύο νέες μεγάλες οθόνες, που τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006.

Τετ α τετ με Ντεσάν ο Πογέτ
EURO 2024

22:48 - 18.06.2023

Τετ α τετ με Ντεσάν ο Πογέτ

Γκουστάβο Πογέτ και Ντιντιέ Ντεσάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το παιχνίδι της Γαλλίας και Ελλάδας βρήκαν την ευκαιρία να τα πούνε αφού γνωρίζονται από την κοινή θητεία τους στην Τσέλσι.

Ρεκόρ θορύβου

Στις 12 Μαΐου 2012, το γαλλικό συγκρότημα χέβι μέταλ Gojira εμφανίστηκε στο στάδιο πριν τους Metallica, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους. Η συναυλία του Gojira μετρήθηκε στα 120 ντεσιμπέλ κι αποτελεί ρεκόρ για τον πιο δυνατό ήχο που έχει καταγραφεί ποτέ στο Stade de France. Στις 11 Απριλίου 2015, ο θόρυβος του κόσμου που παρήχθη από τα 80.000 άτομα στο Stade de France κατά τη διάρκεια του Τελικού του Κυπέλλου, έφτασε τα 109 ντεσιμπέλ κι αυτό ήταν ρεκόρ θορύβου κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ: