Αυτο«Χ»ειρία για τη Γαλλία, η αδιάφορη Πολωνία της στέρησε την πρωτιά!

Αυτο«Χ»ειρία για τη Γαλλία, η αδιάφορη Πολωνία της στέρησε την πρωτιά!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 20:57 - 25.06.2024 / Ανανεώθηκε: 21:16 - 25.06.2024

Η Γαλλία έπρεπε απλά να νικήσει την Πολωνία, που δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον, για να πάρει την πρωτιά στον τέταρτο όμιλο και παρότι προηγήθηκε, τελικά ήρθε ισόπαλη με 1-1 και έμεινε δεύτερη.

Μπορεί να μην έχασε την πρόκριση, αλλά και η απώλεια της πρωτιάς -ειδικά με τον τρόπο που ήρθε- είναι «αυτοκτονία» για τη Γαλλία. Οι «τρικολόρ» το μόνο που ήθελαν ήταν μία νίκη κόντρα στην αδιάφορη Πολωνία, αλλά δεν την πήραν ποτέ, με το τελικό 1-1 να τους κρατά στη δεύτερη θέση. Τέλος το ταξίδι για τους Πολωνούς.

Η Γαλλία στη φάση των «16» της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση του πέμπτου ομίλου (Βέλγιο, Ρουμανία, Ουκρανία, Σλοβακία).

Τι έκανες ρε Αυστρία; «Μυθική» νίκη κόντρα στην Ολλανδία και πρόκριση ως πρώτη στον όμιλο... φωτιά
EURO 2024

20:56 - 25.06.2024

Τι έκανες ρε Αυστρία; «Μυθική» νίκη κόντρα στην Ολλανδία και πρόκριση ως πρώτη στον όμιλο... φωτιά

Το δικό της έπος κατάφερε να γράψει η Αυστρία, η οποία σε όμιλο με Ολλανδία και Γαλλία βρήκε τον τρόπο να τερματίσει πρώτη. Αυτό ήρθε μετά τη νίκη κόντρα στους «οράνιε», των οποίων επικράτησε μετά από ένα συγκλονιστικό ματς (3-2).

Οι «τρικολόρ» είχαν το πάνω χέρι από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης και κυκλοφορούσαν την μπάλα, ψάχνοντας τρόπο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα, αλλά χωρίς να έχουν πολύ ένταση στο παιχνίδι τους. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 11ο λεπτό, όταν μετά από γύρισμα του Ντεμπελέ, ο Ερναντές έπιασε ένα δυνατό σουτ, αλλά ο Σκορούπσκι ήταν σε ετοιμότητα. Έπειτα από 8 λεπτά, ο Πολωνός γκολκίπερ έβαλε στοπ και σε πλασέ του Ντεμπελέ από θέση τετ α τετ.

Όσο κυλούσε ο χρόνος οι Πολωνοί άρχιζαν να ισορροπούν και στο 34' είχαν την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία. Ο Λεβαντόβσκι αμαρκάριστος έπιασε μια σκαστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μενιάν. Στο φινάλε η ομάδα του Ντεσάν είχε ακόμα δύο μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ο τρομερός Σκορούπσκι είπε όχι δις στον Εμπαπέ.

Στην επανάληψη οι Γάλλοι μπήκαν πολύ δυνατά και στο 49' απείλησαν με τον Εμπαπέ, αλλά ο Σκορούπσι του έβαλε ξανά στοπ. Στο 55' ήρθε η... λύτρωση. Ο Κίβιορ γκρέμισε τον Ντεμπελέ μέσα στη μεγάλη περιοχή, ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι και ο Εμπαπέ ήταν εύστοχος από την άσπρη βούλα για το 1-0. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης σε τελική φάση Euro.

Οι «τρικολόρ» όμως παραχαλάρωσαν και το πλήρωσαν. Στο 75' οι τυπικά φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι σε μαράκρισμα του Ουπαμεκανό στον Σφιντέρσκι, με τον Λεβαντόβσκι να αλαμβάνει την εκτέλεση. Ο έμπειρος επιθετικός παρόλο που δεν νίκησε τον Μενιάν, του δόθηκε και δεύτερη ευκαιρία, καθώς ο Γάλλος πορτιέρε δεν πατούσε γραμμή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 1-1. Στη συνέχεια η ομάδα του Ντεσάν πίεσε όσο μπορούσε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό...