Σαν τα κοκόρια τσακώνονται οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής ομάδας.
Η νέα φανέλα της Γαλλίας που θα φορεθεί στο Euro 2024, παρουσιάστηκε στο πρόσφατο φιλικό με την Χιλή, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Τα χρώματα δεν έχουν υποστεί κάποια αλλαγή, αλλά αυτό που προκάλεσε τεράστια εντύπωση είναι ο τεράστιος πετεινός στο αριστερό μέρος της μπροστινής πλευράς.
Ο πετεινός βρίσκεται στην κορυφή πολλών μνημείων πεσόντων στη Γαλλία και μετά τη Γαλλική Επανάσταση αντικατέστησε τον κρίνο, το σύμβολο της βασιλείας.
«Το μέγεθος του πετεινού είναι τεράστιο. Ίσως έχουμε χορηγία από τα KFC τώρα και δεν το ξέρουμε», ήταν μία από τις αστείες αντιδράσεις στα social media. «Είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να μπει στο φούρνο για μια τετραμελή οικογένεια!», έγραψε άλλος Γάλλος φίλαθλος.
Θυμίζουμε ότι η NIKE προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγγλία, με την παρουσίαση της νέας φανέλας των «Λιονταριών». Στο νέο σχέδιο, που φοριέται τόσο από τις ανδρικές όσο και από τις γυναικείες ομάδες, η Nike χρησιμοποίησε έναν σταυρό προσθέτοντας γαλάζιο, ναυτικό και μοβ στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα των «τριών λιονταριών». Ποτέ στο παρελθόν μια φανέλα της Αγγλίας δεν είχε προκαλέσει τόση διαμάχη.
Το 2018, η πόλη της Γένοβας απαίτησε από την Αγγλία να επιστρέψει απλήρωτα τέλη αιώνων για την κλοπή της διάσημης σημαίας του Αγίου Γεωργίου. Οι πολιτικοί ηγέτες της ιταλικής πόλης σκέφτηκαν ακόμη και να γράψουν στη Βασίλισσα εκείνη την εποχή για να εξασφαλίσουν ότι η χώρα εξόφλησε το ανεξόφλητο χρέος 250 ετών, που πιστεύεται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια.
Η Γένοβα υιοθέτησε για πρώτη φορά τη σημαία και τον Άγιο Γεώργιο ως προστάτη άγιό της το 1190 κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, με την πόλη τότε μια τρομακτική θαλάσσια δημοκρατία. Ο ερυθρόλευκος σταυρός υιοθετήθηκε στη συνέχεια από τους Άγγλους στο τέλος του 13ου αιώνα, για να τον πετάξει το ναυτικό του για να αποτρέψει τους εχθρούς από την επίθεση και να τρομάξει τους πειρατές.
Οι Άγγλοι συμφώνησαν να πληρώσουν ένα «σημαντικό» ποσό στη Γένοβας για το δικαίωμα να εντάξουν τη σημαία και να κάνουν εμπόριο στα λιμάνια τους. Ωστόσο, η πληρωμή σταμάτησε όταν η δημοκρατία κατέρρευσε χρόνια αργότερα. Η Αγγλία υιοθέτησε τον σταυρό ως εθνική της σημαία και έκτοτε έγινε συνώνυμο της χώρας.
Ωστόσο, ο δήμαρχος της Γένοβας Μάρκο Μπούτσι είπε το 2018, μέσω της Sun: «Πιστεύουμε ότι οι Άγγλοι πλήρωσαν μέχρι το 1746, όταν οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στη Γένοβα και η δημοκρατία ξεθώριασε. Αυτό σημαίνει ότι χρωστούμε πάνω από 250 χρόνια καθυστερούμενων πληρωμών».
«Ψάχνουμε τα αρχεία της πόλης για να βρούμε τους λογαριασμούς. Αντί για μετρητά, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την Αγγλία να αποκαταστήσει ένα από τα παλιά μας παλάτια ή να κάνουμε μια δωρεά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.