Άστραψε και… βρόντηξε η Γερμανία κόντρα στη Δανία και έκλεισε θέση στα προημιτελικά!

Γερμανία - Δανία

Άστραψε και… βρόντηξε η Γερμανία κόντρα στη Δανία και έκλεισε θέση στα προημιτελικά!

Παύλος Κουστέρης 00:18 - 30.06.2024

Καταιγίδα ήταν η Γερμανία! Σε ένα ματς που τα είχε όλα, μέχρι και 25λεπτη διακοπή λόγω έκτακτης επιδείνωσης του καιρού, η ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν επικράτησε 2-0 της Δανίας σε μία αναμέτρηση που θα μπορούσε να την «καθαρίσει» από το πρώτο ημίχρονο. Σκόρερ οι Χάβερτς (53’ πεν.) και Μουσιάλα (68’). Με Ισπανία ή Γεωργία στους «8» οι Γερμανοί.

Σε ένα ματς που θα μείνει στη μνήμη για την απίθανη και εντελώς αναπάντεχη νεροποντή που έπληξε το Ντόρτμουντ για περίπου 30 λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα την 25λεπτη διακοπή της αναμέτρησης, η Γερμανία έκανε τη δουλειά κόντρα στη Δανία επικρατώντας 2-0 και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των «8» του Euro 2024.

Η ομάδα του Νάγκελσμαν ήταν ανώτερη από το πρώτο λεπτό και θα μπορούσε να τελειώσει την πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο, από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, η Δανία παρέμενε ζωντανή έχοντας κι εκείνη τις ευκαιρίες να σοκάρει τους Γερμανούς, μεταξύ των οποίων και ένα ακυρωθέν γκολ του Άντερσεν, που δεν μέτρησε για τη… μύτη του παπουτσιού του Ντιλέινι.

Σκόρερ για τους Γερμανούς ήταν οι Χάβερτς (53’ πεν. για χέρι του Άντερσεν που καταλογίστηκε μέσω εξέτασης VAR) και Μουσιάλα στο 68’ που πλέον περιμένουν είτε την Ισπανία, είτε τη Γεωργία στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Τη… μαγική ώθηση που δίνει το γήπεδο της Ντόρτμουντ, «Signal Iduna Park», προσπάθησε να εκμεταλλευθεί η Γερμανία από τα πρώτα της κιόλας δευτερόλεπτα στον αγωνιστικό χώρο και η Δανία ήταν μάλλον τυχερή που είδε την εστία της να παραμένει απαραβίαστη. Μόλις στο 4’, ο Σλότερμπεκ από την εκτέλεση κόρνερ του Κρόος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με δυνατή κεφαλιά, αλλά ο ρέφερι Όλιβερ είχε προλάβει να σφυρίξει για φάουλ «κινητό – σκριν» του Κίμιχ στον Όλσεν.

Το σφυροκόπημα των γηπεδούχων συνεχίστηκε με το μακρινό σουτ του Κίμιχ στο 7’, με τη νέα κεφαλιά του Σλότερμπεκ στο ίδιο λεπτό και το σουτ του Χάβερτς στο 10’. Το αποτέλεσμα; Ο Κάσπερ Σμάιχελ απέδειξε ότι μπορεί η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, αλλά ο ίδιος όταν παίζει με την εθνική Δανίας είναι ένας γκολκίπερ του κορυφαίου επιπέδου, κρατώντας την εντός του ματς και δίνοντάς της χρόνο να ισορροπήσει.

Πράγματι, αυτό συνέβη, διότι η Δανία είναι μια ομάδα με εμπειρία και προσωπικότητες στην ενδεκάδα της και μάλιστα στο 24’ έχασε μια σπουδαία ευκαιρία για να σοκάρει τους Γερμανούς ανοίγοντας το σκορ, ωστόσο, ο Μέλε από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα άουτ. Σε αυτό το επεισοδιακό πρώτο μέρος, που σημαδεύτηκε από την περίπου 25λεπτη διακοπή, οι συγκινήσεις συνεχίστηκαν, καθώς ο Σμάιχελ συνέχιζε να κατεβάζει τα… ρολά, αυτή τη φορά στην προσπάθεια του Χάβερτς στο 37’ με κεφαλιά, ενώ επιθετικά η Δανία έχασε τη σπουδαιότερη στιγμή της στο 45’, όταν ο Χόιλουντ αντί να περάσει τον Νόιερ μετά την εξαιρετική πάσα του Ντιλέινι, πλάσαρε με βιασύνη και ο γκολκίπερ της Μπάγερν Μονάχου έσωσε τους Γερμανούς.

Φυσική συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου ήταν το δεύτερο μέρος αυτής της «τρελής» αναμέτρησης, διότι χωρίς καν να περάσουν παρά μόνο τρία λεπτά και η Δανία βρήκε δίχτυα σε μία φάση διαρκείας, την οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Άντερσεν. Ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση VΑR το τέρμα δεν μέτρησε, διότι η μύτη του παπουτσιού του Ντιλέινι ήταν πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό των Γερμανών.

Τραγική ειρωνεία; Ακριβώς στην επόμενη φάση, ο παρ’ ολίγον σκόρερ, Άντερσεν, έκανε χέρι μέσα στην περιοχή σε μια πολύ «σκληρή» απόφαση, με τον Όλιβερ να καταλογίζει την παράβαση έπειτα από νέα παρέμβαση του VAR. Βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον αν μια τέτοια απόφαση θα ήταν έστω αντικείμενο προς εξέταση στο Νησί, στα ματς διευθύνει ο εν λόγω ρέφερι, αλλά προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ.

Στο 53’, λοιπόν, ο Χάβερτς βρήκε με την άψογη εκτέλεση με την οποία δεν άφησε περιθώρια στον Σμάιχελ, που πάλι έπεσε σωστά, άνοιξε το σκορ, εξέλιξη που άλλαξε άρδην το σκηνικό. Η Δανία αναγκαστικά ανέβασε τις γραμμές της και άνοιξε τις αποστάσεις της, με αποτέλεσμα η Γερμανία να κάνει… πάρτι με τους αεικίνητους Χάβερτς, Μουσιάλα και Σανέ.

Αρχικά, ήρθαν οι προειδοποιητικές βολές με τους Χάβερτς (59’) και Γκιντογκάν (64’ σε φάση που άρχισε βέβαια από οφσάιντ) και τελικά το γκολ – χαριστική βολή στο 68’. Σε μια πάσα του Σλότερμπεκ από την άμυνα, που βρήκε τους Βέστεργκαρντ και Άντερσεν στη γραμμή του κέντρου, ο Μουσιάλα έβαλε το… τούρμπο αφήνοντάς τους πολύ πίσω και με ένα απλό –για τον ίδιο- πλασέ έγραψε το 2-0, στέλνοντας επί της ουσίας τη Γερμανία στην επόμενη φάση. Η Γερμανία έφτασε και σε τρίτο γκολ, όμως ο σκόρερ Βιρτς ήταν εκτεθειμένος μετά την πάσα του Φούλκρουγκ και έτσι το τέρμα δεν μέτρησε ποτέ.

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

Γερμανία (Νάγκελσμαν): Νόιερ, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ, Κίμιχ, Άντριχ, Κρόος, Γκουντογκάν, Μουσιάλα, Σανέ, Χάβερτς

Δανία (Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βέστεγκααρντ, Μέλε, Μπα, Ντιλέινι, Χόιμπιεργκ, Έρικσεν, Σκοβ Όλσεν, Χόιλουντ