Γκβαρντιόλ: Το τελευταίο «πείραμα» του Γκουαρδιόλα που στέφθηκε με επιτυχία

Ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι - Φωτ. IMAGO

Γκβαρντιόλ: Το τελευταίο «πείραμα» του Γκουαρδιόλα που στέφθηκε με επιτυχία

Κώστας Τόπας 14:18 - 29.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:32 - 29.09.2024

Ο Κροάτης αμυντικός, Γιόσκο Γκβαρντιόλ έδειξε για άλλη μια φορά την κλάση του κόντρα στη Νιούκαστλ, αποδεικνύοντας ότι η «μεταμόρφωσή» του, υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι μια ιδιοφυΐα. Ένας προηγμένος στο ποδόσφαιρο. Και ένας «επιστήμονας» που κάνει «πειράματα» με τους ποδοσφαιριστές του εδώ και αρκετά χρόνια. Και συνήθως βγαίνουν σε καλό.

Οσο ήταν στη Μπάγερν, ο Καταλανός τεχνικός μεταμόρφωσε τον Τζόσουα Κίμιχ σε δεξί μπακ, όταν η φυσική του θέση ήταν στον άξονα. Ο Φιλ Φόντεν. θεωρητικά ήταν εξτρέμ, αλλά ο Άγγλος μεσοεπιθετικός λάμπει όταν κινείται εσωτερικούς χώρους, ως μέσος, με απόλυτη ελευθερία.

Οπως επίσης, ο Γκουαρδιόλα έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του Ζοάο Κανσέλο, τοποθετώντας τον αριστερό μπακ -με ανάποδο πόδι-, «εκμεταλλευόμενος» το τακτικό του όραμα.

Το τελευταίο «πείραμα» του Πεπ

Ο τελευταίος που μπήκε στο «εργαστήριό» του ήταν ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ. Και ο Κροάτης υπό την καθοδήγηση του Γκουαρδιόλα έχει γίνει πολύ πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Πιο ολοκληρωμένο και ευέλικτο ταλέντο. Ο χρόνος βάζει τους πάντες στη θέση τους, λένε, και ο Κροάτης προσγειώθηκε στο Μάντσεστερ με ένα «έξτρα» βάρος στο σακίδιό του.

Έφερε το βάρος του να γίνει ο πιο ακριβός σέντερ μπακ στην ιστορία της Premier League, ξεπερνώντας παίκτες όπως ο Χάρι Μαγκουάιρ (87 εκατ.) ή ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (85 εκατ. ευρώ). Δεν κόστιζε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από 90 εκατομμύρια ευρώ. Και μόλις εντάχθηκε στους Πολίτες, δεν είχε άλλη επιλογή από το να «ακούσει» τον Γκουαρδιόλα.

Ο Καταλανός τεχνικός αποφάσισε να μετατρέψει έναν από τους νεότερους και πολλά υποσχόμενους σέντερ μπακ στην Ευρώπη σε αριστερό μπακ. Ο λόγος; Μόνο ο Πεπ φαινόταν -και φαίνεται- να έχει την απάντηση.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ήταν δύσκολο να ξεκινήσει. Μιας και στην αρχή στα αμυντικά καθήκοντα συνέχισε να είναι εξαιρετικός αλλά στο επιθετικό κομμάτι είχε μερικά θέματα. Κι αυτό διότι αντιμετώπιζε δυσκολίες να συμμετάσχει στην επίθεση αλλά κι έμενε πίσω στα γυρίσματα της ομάδας του, όταν εκείνη βρισκόταν σε θέση άμυνας.

Από βράχος στην άμυνα, δημιουργικός μπακ

Ωστόσο, ο Γιόσκο Γκβάρντιολ κατέληξε να συμφωνήσει για άλλη μια φορά, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο κεντρικός αμυντικός που έγινε ακραίος μπακ και τον οποίο πολλοί οπαδοί αποκαλούσαν «αποτυχία», σημείωσε πέντε γκολ στους τελευταίους εννέα αγώνες του.

Όντας αριστερό μπακ, ή «ο καλύτερος μπακ-χαφ στον πλανήτη», όπως δήλωσε ο Πεπ στο παρελθόν για τον Γκβαρντιόλ, θα μπορούσε να ήταν πρωταγωνιστής οποιασδήποτε ομάδας. Αρκετούς μήνες μετά, η ζωή του Κροάτη αμυντικού παραμένει ίδια. Ξεκινώντας σε πέντε από τα έξι παιχνίδια πρωταθλήματος, και παίζοντας σχεδόν όλα τα ματς.

Κόντρα στη Νιουκάστλ έδωσε μία ακόμη παράσταση βρίσκοντας δίχτυα, χωρίς ωστόσο το γκολ του Γκβαρντιόλ να αποδεικνύεται αρκετό για να δώσει στους Πολίτες το τρίποντο, μιας και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες, 1-1. Σε 51 αγώνες ως «Cityzen», έχει συνεισφέρει έξι γκολ και τρεις ασίστ, έχοντας κατά μέσο όρο μία συμμετοχή σε ένα γκολ κάθε πέντε ή έξι παιχνίδια.

Κόντρα στη Νιουκάστλ, παρά την ισοπαλία και την έλλειψη λάμψης της ομάδας, απέδωσε σε υψηλό επίπεδο. Είχε 47 επιτυχημένες πάσες (85%), έξι κερδισμένες μονομαχίες, πέντε ανακτήσεις, τέσσερις πάσες 3/4, δύο τάκλιν, δύο κοψίματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί «κλειδί» για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.