Η «Γηραιά Κυρία» έγινε 126 ετών

Οι παίκτες της Γιουβέντους πανηγυρίζουν το γκολ

i

© print screen

Η «Γηραιά Κυρία» έγινε 126 ετών

Sportal newsroom 19:33 - 01.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:18 - 14.08.2024

Μέρα γενεθλίων για τη Γιουβέντους η σημερινή, αφού σαν σήμερα πριν από 126 χρόνια ιδρύθηκε μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη.

«126 χρόνια Γιουβέντους. Γιορτάζοντας την κληρονομιά του παρελθόντος μας, τον ενθουσιασμό του παρόντος μας και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους μας». Είναι το μήνυμα της Γιουβέντους σήμερα (1/11) στο Χ (πρώην twitter) για τα 126α γενέθλιά της!

Ήταν 1η Νοεμβρίου 1897, όταν σε ένα παγκάκι στον δρόμο «Re Umberto» στο Τορίνο, μια ομάδα μαθητών του λυκείου «Massimo D'Azeglio», ερωτευμένοι όλοι τους με ένα παιχνίδι που έφτασε πρόσφατα στην Ιταλία από την Αγγλία, αποφάσισε να ιδρύσει ένα αθλητικό σωματείο.

Το όνομα της («juventus») είναι λατινική λέξη και σημαίνει «νεολαία». Ο πρώτος πρόεδρος είναι ο Εουτζένιο Κανφάρι, στην «Piazza d'Armi» το πρώτο γήπεδο και το ροζ είναι το πρώτο χρώμα που είχε η φανέλα της. Το «ασπρόμαυρο» (bianconero) έφτασε έξι χρόνια αργότερα, από τα χρώματα της Νοτς Κάουντι, ενώ εν τω μεταξύ, η ομάδα έχει ήδη παίξει στο πρώτο ιταλικό πρωτάθλημα. Εκεί συμμετείχε για πρώτη φορά το 1900.

Στο πρώτο της παιχνίδι αντιμετώπισε τη Τορινέζε, στις 11 Μαΐου 1900 στο Piazza D'Armi, όπου η Γιουβέντους έχασε με 1-0, ενώ την ίδια περίοδο μετακόμισε στο «Velodromo Umberto I». Το 1905 η «Γηραιά Κυρία» κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα, με χρηματοδότη και πρόεδρο τον Ελβετό, Αλφρέντο Ντικ.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Έχει κατακτήσει 36 πρωταθλήματα Serie A και 1 Serie B, 14 Κύπελλα και 9 Super Cup, αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στην Ευρώπη, έχει κατακτήσει συνολικά οκτώ τρόπαια: 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα UEFA, 2 Super Cup, ενώ πανηγύρισε και 2 διηπειρωτικά Κύπελλα.