Η «πόρτα» για την Αγγλία έκλεισε για τον Γκουαρδιόλα - Οι σκέψεις του Καταλανού για το μέλλον του στη Σίτι

Ο Τόμας Τούχελ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα - Φωτ. IMAGO

Η «πόρτα» για την Αγγλία έκλεισε για τον Γκουαρδιόλα - Οι σκέψεις του Καταλανού για το μέλλον του στη Σίτι

Κώστας Τόπας 15:09 - 16.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:10 - 16.10.2024

Η αγγλική FA επέλεξε τον Τόμας Τούχελ ως προπονητή των «Τριών Λιονταριών» και με αυτόν τον τρόπο ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα παραμείνει στη Μάντσεστερ Σίτι. Το θέμα είναι για πόσο.

Το κεφάλαιο «Πεπ Γκουαρδιόλα» στην εθνική ομάδα της Αγγλίας έχει κλείσει προτού καν ξεκινήσει. Η FA και ο Τόμας Τούχελ κατέληξαν σε συμφωνία για την πρόσληψη του Γερμανού προπονητή, σε μια περιπέτεια που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά.

Ο Καταλανός τεχνικός ήταν ένα από τα φαβορί για να αναλάβει τα ηνία των «Τριών Λιονταριών» σε πιθανή περίπτωση μη ανανέωσης του συμβολαίου του με τη Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά όπως λέει η έκφραση, όταν κλείνει μια πόρτα, μια άλλη ανοίγει διάπλατα.

Μετά την «πόρτα» στην Αγγλία τώρα τι;

Το σενάριο έχει αλλάξει για τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχει εκφράσει την επιθυμία του να προπονήσει μια εθνική ομάδα. Δεν θα είναι δυνατό, προς το παρόν, η Αγγλία, αν και μια άλλη ομάδα, η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βρίσκεται σε εσωτερική διχοτόμηση. Στη Βραζιλία συζητούν αν ο Ντοριβάλ Τζούνιορ θα συνεχίσει ή όχι στο τιμόνι της «Σελεσάο».

Τα αποτελέσματα είναι καλά και η πρόκριση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Μια χώρα συνηθισμένη στο «jogo bonito» δεν είναι ικανοποιημένη όμως μόνο με τη νίκη. Το ωραίο ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα πρέπει να συμβαδίζουν, και αυτή τη στιγμή και οι δύο έννοιες απέχουν πολύ μεταξύ τους. Ο Γκουαρδιόλα θα μπορούσε να ανακτήσει αυτή την ουσία, αυτή την απόλαυση που αρέσει τόσο πολύ στους Βραζιλιάνους. Στην πραγματικότητα, τόσο το όνομά του όσο και αυτό του Κάρλο Αντσελότι έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τη θέση.

Η πιθανή ανανέωση με τη Σίτι

Η ανανέωση με τη Μάντσεστερ Σίτι δεν αποκλείεται εντελώς. Ο σύλλογος και οι οπαδοί θα κάνουν τα πάντα για να πείσουν τον άνθρωπο που οδήγησε την ομάδα του στις επιτυχίες και να παρατείνουν το συμβόλαιο του Καταλανού, ο οποίος βρίσκεται ήδη εννέα σεζόν στο «Έτιχαντ».

Ο Γκουαρδιόλα έχει κερδίσει τα πάντα με τους Πολίτες και, αν συνεχίσει, θα πρέπει να χτίσει ένα νέο έργο. Η Σίτι αντιμετωπίζει μια βαθιά αναγέννηση της ομάδας της, με αρκετά «βετεράνους» παίκτες - Ντε Μπρόινε, Μπερνάρντο Σίλβα, Γκιουντογκάν, Έντερσον - και ο προπονητής θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμος ή όχι να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πρόκληση να ξεκινήσει πρακτικά από το μηδέν. Η αποχώρηση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν δεν αποτελεί καλό οιωνό για ένα καλό αποτέλεσμα, αν και στη βορειοδυτική Αγγλία δεν χάνουν την ελπίδα.

Θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κλοπ;

Η τελευταία επιλογή και αυτή που φαίνεται πιο πιθανή είναι να μείνει μακριά από τον πάγκους για λίγο. Να πάρει μια άδεια και να απολαύσει τη ζωή, να περάσει στιγμές με την οικογένειά του και παρακολουθήσει από μακριά το ποδόσφαιρο. Οπως ακριβώς είχε δηλώσει ότι θέλει να κάνει ο Γιούργκεν Κλοπ και στο τέλος το έκανε, μέχρι να γίνει ο νέος Παγκόσμιος Επικεφαλής Ποδοσφαίρου της Red Bull.