Το βράδυ που ο αείμνηστος Μπόμπι Μουρ έγινε αρχηγός του Ολυμπιακού – Η ιστορία του θρύλου της Γουέστ Χαμ, ο «φοβερός κόσμος» και η Μύκονος

Ο Μπόμπι Μουρ στο Γ. Καραϊσκάκης.

i

©intime

Το βράδυ που ο αείμνηστος Μπόμπι Μουρ έγινε αρχηγός του Ολυμπιακού – Η ιστορία του θρύλου της Γουέστ Χαμ, ο «φοβερός κόσμος» και η Μύκονος

Τζιοβάνι Ζάκαρη 13:06 - 08.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:08 - 14.08.2024

Ο θρυλικός αρχηγός της Γουέστ Χαμ Μπόμπι Μουρ φόρεσε το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού σε ματς με την Κορίνθιανς.

Ένας θρύλος συνδέει τη Γουέστ Χαμ με τον Ολυμπιακό.

Ο αείμνηστος αρχηγός των «σφυριών», ο Μπόμπι Μουρ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών για ένα βράδυ έβαλε στο μπράτσο του το περιβραχιόνιο του κάπτεν των Πειραιωτών. Αναλυτικά και το αφιέρωμα της Γουέστ Χαμ στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Ο Μπόμπι Μουρ είναι, φυσικά, παγκοσμίως γνωστός ως ο θρυλικός αρχηγός της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ και της Αγγλίας, που οδήγησε το κλαμπ και τη χώρα του στη δόξα στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Λιγότερο γνωστό πάντως είναι ότι, για ένα μόνο βράδυ, έπαιξε στους επόμενους φιλοξενούμενους, αυτούς του Ολυμπιακού!

Στις 21 Απριλίου 1967, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών, έλαβε χώρα ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αθήνα, το οποίο κλιμακώθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εγκαθιδρύοντας μια δικτατορία στη χώρα. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον σύλλογο του Ολυμπιακού. Τον Δεκέμβριο του 1967, ο ηγέτης του συλλόγου και πρόεδρος Γιώργος Ανδριανόπουλος αναγκάστηκε να φύγει, εξαιτίας της στρατιωτικής κυριαρχίας που θα διαρκούσε για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Γουλανδρής θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον σύλλογο με έδρα τον Πειραιά το 1970, έγινε γενικός διευθυντής τους έναν χρόνο αργότερα και τελικά έγινε πρόεδρος του συλλόγου το 1972. Ως πρόεδρος, επανέφερε όλα τα εξέχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού που είχαν εκδιωχθεί από το στρατιωτικό καθεστώς κι αναμόρφωσε τη διαδικασία εκλογής για μελλοντικά νέα διοικητικά συμβούλια.

Ως μέρος αυτού του νέου κεφαλαίου, ο Γουλανδρής και οι συνεργάτες του κανόνισαν έναν διεθνή φιλικό αγώνα στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 12 Ιουνίου 1972 μεταξύ του Ολυμπιακού και της βραζιλιάνικης Κορίνθιανς.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε και στον αρχηγό της Γουέστ Χαμ και της Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του προπονητή του Ολυμπιακού, Άγγλου Άλαν Άσμαν, του πρώην προπονητή της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον που γνώριζε προσωπικά τον Μουρ. Ο χρόνος της πρόσκλησης ήταν τέλειος, καθώς ο αρχηγός της Αγγλίας είχε πρόσφατα αγωνιστεί στο Βρετανικό Πρωτάθλημα εναντίον της Ουαλίας και της Σκωτίας, όπου μέτρησε την 95η και την 96η διεθνή συμμετοχή του, αντίστοιχα και ήταν πλέον απαλλαγμένος από υποχρεώσεις με συλλόγους κι εθνικές.

Η προσφορά να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού κόντρα στην Κορίνθιανς θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ, αν η Αγγλία είχε κερδίσει τη Δυτική Γερμανία στους προημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA στα πλέι οφ, έναν μήνα νωρίτερα. Θα ήταν μια διαφορετική ιστορία για τον αρχηγό της Αγγλίας, ο οποίος θα ήταν απασχολημένος τον Ιούνιο με ημιτελικούς και αγώνες πλέι οφ. Δυστυχώς, η ήττα με 3-1 στο Γουέμπλεϊ από τους Δυτικογερμανούς και η ισοπαλία 0-0 στον δεύτερο αγώνα διέλυσαν τις ελπίδες της Αγγλίας στο Euro 1972.

Παρατηρώντας τις εξέδρες του Σταδίου Καραϊσκάκη μουρμούρισε «Θεέ μου, τι φοβερός κόσμος είναι αυτός»

Ο Μουρ παρέλασε στο συγκεντρωμένο πλήθος των 33.000 ατόμων φορώντας το εμβληματικό Νο 6 του στη διάσημη ερυθρόλευκη φανέλα. Παρατηρώντας τις εξέδρες του Σταδίου Καραϊσκάκη μουρμούρισε «Θεέ μου, τι φοβερός κόσμος είναι αυτός».

Σε έναν σκληρό αγώνα, οι Έλληνες ηττήθηκαν με 2-0, αλλά το ματς “έσβησε” όταν ο Μουρ φόρεσε τα χρώματά τους.

Οι δημοσιογράφοι ήθελαν απελπισμένα μια συνέντευξη. Το εβδομαδιαίο αθλητικό περιοδικό «ΓΚΟΛ» («GOAL») είπε στους αναγνώστες του ότι ο Άγγλος αμυντικός δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας προκλητικής σεζόν 54 αγώνων για τους Hammers.

Ο Μουρ εκφράστηκε με θετικά σχόλια για τις συνθήκες του γηπέδου και επεσήμανε τις γλωσσικές δυσκολίες, αλλά κι εξήρε τις ενθουσιώδεις επιδείξεις των οπαδών του πειραϊκού συλλόγου απέναντί του.

Οικονόμου για τη σύλληψη του οπαδού που πέταξε την κροτίδα στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: «Ο υπαίτιος εντοπίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:32 - 07.11.2023

Οικονόμου για τη σύλληψη του οπαδού που πέταξε την κροτίδα στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: «Ο υπαίτιος εντοπίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, έκανε μία ανάρτηση σχετικά με τη σύλληψη του 21χρονου που πέταξε την κροτίδα κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Προσωπικά ξεχώρισε τα εύσημα για τον Αργεντινό επιθετικό του Ολυμπιακού, Αντόνιο Χούστο Άλτσιμπά κι επισήμανε ότι δεν ήθελε να χάσει από τη διάσημη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς, αλλά αν “έρθω ξανά, θα νικήσουμε”.

Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε την επόμενη σεζόν, ο Μουρ απάντησε “Αν με θέλει ο Ολυμπιακός, θα έρθω για περισσότερα παιχνίδια”.

Το περιοδικό συνέχισε λέγοντας ότι αφού τελείωσαν οι μέρες στη Γουέστ Χαμ, τώρα θα υποστήριζε και την ελληνική πλευρά. Αλλά προς το παρόν το μόνο που ήθελε ήταν να περάσει μερικές ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τη σύζυγό του Τίνα».