Η generation Z του ποδοσφαίρου είναι ήδη για τα καλά εδώ
i

Έντρικ/ © Screenshot, via Twitter

Η generation Z του ποδοσφαίρου είναι ήδη για τα καλά εδώ

Πάνος Μαλακτάρης • 11:48 - 17.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:06 - 20.08.2024

Μπορούμε πλέον όλο και περισσότερο να πούμε αντίο στη γενιά των millenials και να καλωσορίσουμε στις ζωές μας και στο ποδόσφαιρο την επόμενη γενιά που είναι ήδη εδώ για τα καλά.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δείξει το δρόμο τα τελευταία χρόνια ως προς την ανακάλυψη, ανάδειξη αλλά και πλήρη ενσωμάτωση νέων ταλέντων στο ποδοσφαιρικό της μοντέλο. Με εξαίρεση το «κυνήγι» για τον Κιλιάν Εμπαπέ που, οκ, είναι έτσι κι αλλιώς ειδική περίπτωση εκπληκτικού παίχτη, η μεθοδολογία αυτή δείχνει να υιοθετείται όλο και περισσότερο από τους «Μερένγκες», με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Βραζιλιάνων Βινίσιους και Ροντρίγκο

Όσοι δεν το ψάξατε ήδη στο google, τη generation Ζ αποτελούν όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012. Ο δε Έντρικ, το παιδί θαύμα που έκλεισε η Ρεάλ, είναι γεννημένος το 2006, μιλάμε για ένα 16χρονο παιδί για το οποίο δαπανήθηκαν μαζί με αμοιβές μάνατζερ κλπ περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ. Νούμερα που αν μη τι άλλο ζαλίζουν. 

Με αφορμή τη δική του μεταγραφή, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο καυτά ονόματα από την διαθέσιμη «πιτσιρικαρία» του διεθνούς στερεώματος, με βάση το πώς αποτιμάται η αξία τους στο έγκυρο σε τέτοια θέματα Transfermarkt

Ματίς Τελ- Μπάγερν Μονάχου, 20 εκατομμύρια

Ο νεαρός Γάλλος έγινε κάτοικος Βαυαρίας ερχόμενος από τη Ρεν με ένα κόστος κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Στα 17 του έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μπάγερν σε ματς της Μπουντεσλίγκα, ενώ με την έκρηξή του και τα τρομερά αθλητικά του προσόντα, αποτελεί κίνδυνο για κάθε άμυνα. Ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα της Γαλλίας, αδιαμφισβήτητα. 

Ντζιρέ Ντουέ- Ρεν, 15 εκατομμύρια

Δικαίως έχει χαρακτηριστεί χρυσωρυχείο η ομάδα της Ρεν. Ο Τελ που μόλις αναφέραμε, ο Καμαβίνγκα και ο Ουσμάν Ντεμπελέ πριν από αυτόν. Και όχι, δε σταματά εκεί η παραγωγή ταλέντων, με τον 17χρονο δεξιοπόδαρο Ντουέ να έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του, αγωνιζόμενος είτε ως 10άρι είτε ως εξτρέμ. Γρήγορος και ποιοτικός, σίγουρα θα μας απασχολήσει με τη σειρά του. 

Άντζελο Γκάμπριελ- Σάντος, 13 εκατομμύρια

15 χρονών και 10 μηνών. Ξεπέρασε ηλικιακά τον Πελέ όταν έγινε ο 2ος νεότερος παίχτης στην ιστορία της Σάντος που αγωνίστηκε σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Κλασικό «εξτρεμάκι», με πολύ ταλέντο, εξαιρετική ντρίπλα και μια επιθετικότητα που σίγουρα θυμίζουν σαφώς μεγαλύτερο και πιο έμπειρο παίχτη. Τροματικό το potential αυτού του παιδιού σύμφωνα με όσα ακούγονται από Βραζιλία μεριά. 

Βίτορ Ρόκε- Ατλέτικο Παραναένσε, 11 εκατομμύρια

Σκόραρε με τη φανέλα της Κρουζέιρο στα 16 του, όπως είχε κάνει και ο Ρονάλντο, ενώ τελευταία τρομάζει τις αντίπαλες άμυνες φορώντας τη φανέλα της Παραναένσε. Ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι έχει δηλώσει για τον 17χρονο: «Είναι διαφορετικός. Μπορεί να είναι μόλις 17, αλλά η δύναμη, η τεχνική αλλά και η ψυχολογία του σε κάνουν να νομίζεις πως είναι 22-23. Πολύ δύσκολος αντίπαλος για κάθε αμυτνικό, προστατεύει καλά τη μπάλα, είναι γρήγορος και γυρίζει και πιο πίσω να βοηθήσει. Και όλο θα προσθέτει πράγματα στο ρεπερτόριό του, όντας τόσο νέος», κατέληξε. 

Αρντά Γκιουλέρ- Φενέρμπαχτσε, 10 εκατομμύρια

Ο-σχεδόν-17χρονος τον οποίο έχει ήδη στο στόχαστρό της η Μπαρτσελόνα σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο μέσος της Φενέρ έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει τις αρετές του τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Europa League, διαθέτοντας ιδιαίτερα καλό κοντρόλ και επιδεικνύοντας μεγάλη δημιουργικότητα για την ηλικία του. Μέσος που αγωνίζεται με την ίδια ευκολία και στα άκρα της επίθεσης. 

Φακούντο Μπουνανότε- Ροζάριο Σεντράλ, 9 εκατομμύρια

Ο 17χρονος Αργεντινός έχει ήδη προλάβει να σηεμιώσει 4 γκολ στα πρώτα του παιχνίδια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Κι όταν ο «Απάτσι» Κάρλος Τέβεζ δηλώνει για εσένα πως «Παρακολουθώ πολύ ποδόσφαιρο και πάει καιρός από τότε που ένας παίχτης κατάφερε να μου δώσει τόση ευχαρίστηση όσο αυτός. Όταν κόβει ταχύτητα πριν επιταχύνει ξανά, μου θυμίζει τον Μέσι». Η επικείμενη μεταγραφή του στη Μπράιτον θα μας δώσει την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στα γήπεδα της Premier League. 

Ουόρεν Ζαΐρ Έμερι- Παρί σεν Ζερμέν, 6 εκατομμύρια

Όχι, δεν είναι γιος του προπονητή Ουνάι Έμερι, ωστόσο ο Γάλλος μέσος έχει όλα τα φόντα να γίνει το next big thing της Παρί. Μέσος με τρομερή ταχύτητα και τεχνικές αρετές, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στο Champions League των νέων παικτών, το youth league, ειδικά όταν σε ένα παιχνίδι κυριολεκτικά σμπαράλιασε την άμυνα της Γιουβέντους και σκόραρε μετά από μια κούρσα 40 μέτρων. Θα μας απασχολήσει σίγουρα κι αυτός στο εγγύς μέλλον. 

Τζόμπε Μπέλιγχαμ- Μπέρμιγχαμ Σίτι, 3 εκατομμύρια

Καλά καταλάβατε, μιλάμε για τον αδερφό του Tζουντ Μπέλιγχαμ οποίος από τα 15 του καλείται στις μικρές εθνικές της Αγγλίας και όντας στα 17 του σήμερα, θυμίζει αρκετά τον μεγάλο του αδερφό, τόσο σωματικά και εμφανισιακά, όσο και παικτικά. Δοουλευταράς και προσγειωμένος σύμφωνα με τον προπονητή του στο κλαμπ των West Midlands, Τζον Γιούστανς, έχει όλα τα φόντα να φτάσει ψηλά. 

Ίκερ Μπράβο- Ρεάλ Μαδρίτης, 1 εκατομμύριο

Ποδοσφαιρικό προϊόν της περίφημης Μασία της Βαρκελώνης, στα 16 του πήγε στη Γερμανία ώστε να βρει λεπτά συμμετοχής, η Μπάγερ Λεβερκούζεν του τα έδωσε κι εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Οι καλές του εμφανίσεις δεν άφησαν ασυγκίνητη τη «Βασίλισσα», η οποία ενέταξε στο δυναμικό της τον 17χρονο με το δυνατό μακρινό σουτ και την πληθωρική παρουσία στο κέντρο του γηπέδου. 

Αυτοί λοιπόν μαζί με τον Έντρικ συμπληρώνουν μια δεκάδα που αν μη τι άλλο έχει όλα μα όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Όπως πάντα λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, την υγεία τους να έχουν, και το μέλλον ανοίγεται διάπλατα μπροστά τους.