H κατάρα των προημιτελικών για την Αγγλία και η ιστορία με τα χαμένα πέναλτι (vids)
i

Ο Χάρι Κέιν πριν την εκτέλεση πέναλτι/©Intime

H κατάρα των προημιτελικών για την Αγγλία και η ιστορία με τα χαμένα πέναλτι (vids)

Κώστας Τόπας 10:51 - 11.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:13 - 20.08.2024

Γι' ακόμη μία φορά η Αγγλία αποχαιρέτησε μεγάλη διοργάνωση κι επιστρέφει σπίτι της με άδεια χέρια, με την κατάρα των πέναλτι να την κατατρέχει...

Αυτή τη φορά η Αγγλία γνώρισε τον αποκλεισμό από την Γαλλία στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έμεινε εκτός ημιτελικών για έβδομη φορά στην ιστορία της στην διοργάνωση!

Κόντρα στους «τρικολόρ», οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, όμως ο Κέιν δεν κατάφερε να απαντήσει και δεύτερη φορά από την άσπρη βούλα, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα (2-1) και να μείνουν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με αυτό τον τρόπο η κατάρα των «Τριών Λιονταριών» συνεχίστηκε, καθώς οι επτά αποκλεισμοί στα προημιτελικά του Μουντιάλ, είναι οι περισσότεροι που έχει γνωρίσει μια ομάδα στην διοργάνωση. Ολα ξεκίνησαν το μακρινό 1954, όταν αποκλείστηκαν από την Ουρουγουάη. Στη συνέχεια η Αγγλία αποχαιρέτησε το 1962 από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Βραζιλία (3-1), ενώ το 1970 αποκλείστηκε στην παράταση από την Δυτική Γερμανία (3-2).

Το 1986 η Αγγλία δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από την Αργεντινή, η οποία στο τέλος κατέκτησε και το τρόπαιο. Ανάλογο σκηνικό είχαμε και το 2002, όταν η μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Βραζιλία, απέκλεισε τους Άγγλους στα προημιτελικά (3-2).

Η «κατάρα» των Άγγλων συνεχίστηκε το 2006 όταν και γνώρισαν τον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Πορτογαλία. Φέτος, έμειναν εκτός από την Γαλλία (2-1) στην προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Απέναντι στους «τρικολόρ» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας κατάφερε να χάσει τα πέναλτι πριν ακόμα βρεθεί στη διαδικασία των πέναλτι. 

Ο Χάρι Κέιν ήταν ο «μοιραίος» παίκτης της Αγγλίας, ο οποίος την βραδιά που «έπιασε» στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ της Εθνικής τον Γουέιν Ρούνεϊ, με το πέναλτι που εκτέλεσε στο 54΄, στο 84΄ αστόχησε απελπιστικά από την «άσπρη βούλα», στερώντας από τα «Τρία Λιοντάρια» την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.

Τα πέναλτι όπως αποδείχθηκε γι' ακόμη μία φορά είναι δεν είναι το «ατού» των Άγγλων. Αρκεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, προκειμένου να διαπιστώσουμε πως κάθε φορά που ένας Άγγλος ποδοσφαιριστής εκτελεί από τα εννέα μέτρα, τα «τρία λιοντάρια» επιστρέφουν σπίτι τους!

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, εκεί που η Αγγλία ήρθε αντιμέτωπη στα ημιτελικά με τη Δυτική Γερμανία. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας παρέμεινε και στην παράταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο αγώνας στα πέναλτι. Εκεί οι Στιούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ αστόχησαν κι οι Γερμανοί προκρίθηκαν και στο τέλος κατέκτησαν και το τρόπαιο.

Στα ημιτελικά του Euro 1996 που διεξήχθη επί αγγλικού εδάφους, οι Άγγλοι αντιμετώπισαν ξανά την Γερμανία και οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Η... κατάρα συνεχίστηκε, καθώς ο νυν προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, νικήθηκε από τον γκολκίπερ και οι Γερμανοί προκρίθηκαν στον τελικό, εκεί που κατά διαβολική σύμπτωση, κατέκτησαν ξανά το τρόπαιο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, οι Άγγλοι αποκλείστηκαν από την φάση των «16» από την Αργεντινή. Ξανά στα πέναλτι! Στο Euro 2004, η Αγγλία βρήκε στο δρόμο της την οικοδέσποινα Πορτογαλία για τη φάση των «8» της διοργάνωσης. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας έγινε 2-2 στην παράταση και έτσι το παιχνίδι θα οδηγούταν στα πέναλτι. 

Εκεί οι Πορτογάλοι πήραν την πρόκριση, με ήρωα τον πορτιέρε, Ρικάρντο. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Οι Λάμπαρντ, Κάραγκερ και Τζέραρντ ήταν οι μοιραίοι των «τριών λιονταριών» στα πέναλτι, με αποτέλεσμα η πρόκριση να πάει ξανά στους Ίβηρες.

Η Αγγλία βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ιταλία στα προημιτελικά του Euro 2012. Εκεί όπου μετά από «λευκή» ισοπαλία στην κανονική διάρκεια του αγώνα, οι δύο ομάδες έφτασαν στα πέναλτι, με τους Γιανγκ και Κόουλ Άσλεϊ να αστοχούν και τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Στο Euro 2020, η Ιταλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1 στα 120' και κρίθηκε στα πέναλτι, επικράτησε 3-2 των (ξανά) άστοχων Άγγλων και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά τον τίτλο του 1968. Αντιθέτως, τα «τρία λιοντάρια» και ο προπονητής τους Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έμειναν με την κατάρα των πέναλτι να τους κατατρέχει...

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, οι Άγγλοι μπορεί να μην χρειάστηκαν να φτάσουν στην διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο κατάφεραν να γνωρίσουν την ήττα από τους Γάλλους και παράλληλα τον αποκλεισμό από την διοργάνωση στα... πέναλτι της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης.