Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρωσία αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις της UEFA. Ενάμιση χρόνο μετά, η κατάσταση του ρωσικού ποδοσφαίρου έχει αλλάξει ριζικά.
Πριν από λίγα μόνο χρόνια, η Ρωσία ήταν μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές χώρες στην Ευρώπη. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κέρδισαν το Europa League Λιγκ το 2005 και το 2008 αντίστοιχα και η Ρωσία ήταν αυτή που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μόλις πριν από τρία χρόνια, αγώνες το Euro 2020 διεξήχθηh στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η Μόσχα φιλοξένησε τον τελικό του Champions League το 2008. Επιπλέον, η Ρωσία ήταν μεταξύ των δέκα κορυφαίων ομάδων της εθνικής κατάταξης στην πενταετή κατάταξη της UEFA.
Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στη Γηραιά Ήπειρο ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη εν μία νυκτί. Η UEFA απέκλεισε όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις της, αν και η μπάλα συνέχισε να κυλάει στα γήπεδα της Ρωσίας και οι δεσμοί με την Ευρώπη δεν εξαφανίστηκαν εντελώς.
Η κυριαρχία της Ζενίτ
«Υπάρχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο εδώ. Όλοι οι φίλοι μου που ακολουθούσαν το ποδόσφαιρο εξακολουθούν να το κάνουν», εξήγησε ο Ίλια Σοκόλοφv σε συνέντευξή του στο GOAL και στο SPOX. Ο Ρώσος δημοσιογράφος εργαζόταν στο παρελθόν στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα Russian Football News, η οποία επί του παρόντος έχει αναστείλει τις υπηρεσίες της. Ο αριθμός των θεατών στο πρωτάθλημα έχει μειωθεί, αποκαλύπτει ο Σοκόλοφ, αλλά όχι λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά λόγω εισαγωγής ενός εγγράφου που έχει γίνει υποχρεωτικό για την είσοδο στα γήπεδα στη Ρωσία και το οποίο περιέχει προσωπικά δεδομένα. «Πολλοί οπαδοί άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις εγκαταστάσεις εξαιτίας αυτού», εξήγησε ο Ρώσος δημοσιογράφος.
Η Ζενίτ είναι η ομάδα που προσελκύει τους περισσότερους θεατές. Την περασμένη σεζόν, ο μέσος όρος προσέλευσης στο γήπεδο ήταν περίπου 30.000 θεατές, ενώ πριν από τον πόλεμο και τον κορωνοϊό, ο μέσος όρος ήταν περίπου 50.000 οπαδοί ανά αγώνα. Σύμφωνα με τον Σοκόλοφ, είναι δύσκολο να πούμε σε ποιο βαθμό έχει αλλάξει το γενικό επίπεδο του πρωταθλήματος λόγω του αποκλεισμού ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA: «Νομίζω ότι έχει επιδεινωθεί ελαφρώς». Η καλύτερη ομάδα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα η Ζενίτ. Το 2022, τη χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος, κέρδισε το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, την περασμένη σεζόν υπερασπίστηκε τον τίτλο του και αυτή τη σεζόν ξεκίνησε καλά.
Το εξειδικευμένο Transfermarkt υπολογίζει την αγοραία αξία της ομάδας της Ζενίτ σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, αξία παρόμοια με αυτή της Χόφενχαϊμ ή της Σασουόλο. Μια ματιά στην ομάδα λέει πολλά για το ρωσικό ποδόσφαιρο σήμερα, καθώς στο ρόστερ υπάρχουν πολλοί Ρώσοι παίκτες, φυσικά, αλλά και πολλοί Νοτιοαμερικανοί, ένας Καζάκος και ένας Σέρβος.
Εξαφάνιση των Ευρωπαίων
Από την έναρξη του πολέμου, ο αριθμός των Ευρωπαίων παικτών στην κορυφαία κατηγορία της Ρωσίας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 21 συνολικά. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο πρώην Ολλανδός, Κουίνσι Πρόμες της Σπαρτάκ Μόσχας, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε 18 μήνες φυλάκιση στη χώρα του επειδή μαχαίρωσε τον ξάδερφό του το 2020.
Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, η FIFA επέτρεψε σε όλους τους ξένους παίκτες και προπονητές που εργάζονται στη Ρωσία (και στην Ουκρανία) να αναστείλουν μονομερώς τα συμβόλαιά τους και να μετακομίσουν σε άλλες χώρες μέσω ειδικής εξαίρεσης. Μια ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε περίπου το ένα τρίτο από τους 120 ξένους που έπαιζαν στη Ρωσία εκείνη την εποχή.
Η Ρωσία και η αγορά της
Σήμερα, αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει πλέον για παίκτες που εξακολουθούν να παίζουν στη Ρωσία. Για να πραγματοποιηθεί μια μεταγραφή, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τον σύλλογο. Για παράδειγμα, ο Μάλκομ μετακόμισε από τη Ζενίτ στην Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά έπρεπε να πληρώσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ από την πλευρά της χρειάστηκε να πληρώσει 13 εκατομμύρια ευρώ στη Ντιναμό Μόσχας για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Αρσέν Ζαχαριάν.
18:15 - 08.09.2023
Προπονητής του μήνα στη Ρωσία ο Ίβιτς
Εκπληκτικό το ξεκίνημα του σέρβου τεχνικού στη ρωσική λίγκα με την Κράσνονταρ την οποία έχει στην 1η θέση μετά από επτά αγώνες, επίδοση που του έδωσε το βραβείο του καλύτερου προπονητή του μήνα.
Η μεταγραφή του Ζαχαριάν είναι η πρώτη σημαντική μεταγραφή Ρώσου παίκτη στη Δυτική Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με τον Σοκόλοφ, η άφιξη του 20χρονου μέσου στην Ισπανία έτυχε μεγάλης αποδοχής στη Ρωσία: «Εδώ οι οπαδοί είναι πάντα πολύ χαρούμενοι όταν ένας Ρώσος παίκτης πηγαίνει στο εξωτερικό. Η μεταγραφή του Ζαχαριάν κάνει το θέμα της μεγάλης προσοχής από τα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης, παρόλο που έχει παίξει μόνο δύο σύντομες περιόδους στη La Liga μέχρι στιγμής».
Η εθνική ομάδα και οι σχέσεις με Τουρκία
Δεδομένου ότι η εθνική ομάδα της Ρωσίας έχει επίσης αποκλειστεί από όλες τις επίσημες διοργανώσεις, η ποδοσφαιρική της ομοσπονδία αρκείται στο να παίζει φιλικούς αγώνες με εκπροσώπους μη εχθρικών εθνών. Πρόσφατα, η Ρωσία έφερε ισοπαλία με Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ιράν και κέρδισε το Κιργιστάν και το Ιράκ. Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να παίξει εκτός έδρας αγώνα στο Κατάρ.
Πριν από λίγο καιρό έγινε λόγος για μετακίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την ευρωπαϊκή UEFA στην ασιατική AFC. «Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Πρόεδρος της AFC, Σαλμάν μπιν Εμπραίμ αλ-Χαλίφα, «Θέλουμε το καλύτερο για τον αθλητισμό και προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την πολιτική από το ποδόσφαιρο».
Επιπλέον, η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις με τις διάφορες ομοσπονδίες μέλη της UEFA, ιδίως με τη Σερβία και την Τουρκία. Ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου συνεχίζει να φορά το λογότυπο της ρωσικής Gazprom στο στήθος του. Τον περασμένο Νοέμβριο, η σερβική ομάδα ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη για φιλικό αγώνα και έκανε το ίδιο τον Ιούλιο σε ένα τουρνουά που συμμετείχαν οι Ζενίτ, Νέφτσι Μπακού και Φενερμπαχτσέ. Τον Μάρτιο, ο τουρκικός σύλλογος υπέγραψε επίσης διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ζενίτ, το οποίο προβλέπει τη διοργάνωση φιλικών αγώνων και την κοινή εκπαίδευση προπονητών.
Ομάδες Κριμαίας στο πρωτάθλημα
Αυτή τη σεζόν, δύο σύλλογοι από την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας έχουν ενσωματωθεί στο ρωσικό ποδοσφαιρικό σύστημα. Πρόκειται για τους ΦΚ Σεβαστόπολ και Ρούμπιν Γιάλτα, που αγωνίζονται στην τέταρτη κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου.
Επιπλέον, το Κύπελλο Ρωσίας είδε και κάτι νέο. Από την περασμένη σεζόν συμμετέχουν και οι ομάδες που εκπροσωπούν τη «Media League». Αυτό το πρωτάθλημα συγκεντρώνει διασημότητες, bloggers και πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. «Μοιάζει λίγο με αυτό που κάνει ο Ζεράρ Πικέ στην Ισπανία», εξηγεί ο Σοκόλοφ. Ο πρώην αμυντικός της Μπαρτσελόνα, διοργάνωσε το Kings League, ένα τουρνουά 7v7, ενώ στη ρωσική Media League, αγωνίζονται 11 εναντίον 11.