Η «νέα» Τότεναμ του Ποστέκογλου ήρθε για να μείνει: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «χτυπήσει» το πρωτάθλημα

Αγγελος Ποστέκογλου

i

Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images/Ideal Images

Η «νέα» Τότεναμ του Ποστέκογλου ήρθε για να μείνει: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «χτυπήσει» το πρωτάθλημα

Κώστας Τόπας 11:12 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:50 - 14.08.2024

Οι οπαδοί στο βόρειο Λονδίνο έχουν κάθε δικαίωμα να αρχίσουν να ονειρεύονται.. ασημικά μετά από ένα σχεδόν άψογο ξεκίνημα της Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου τη φετινή σεζόν.

Πριν από έξι μήνες, το μέλλον φαινόταν ζοφερό για την Τότεναμ. Μια απογοητευτική κατάταξη στην βαθμολογία, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση στην Premier League αντανακλά μια χαοτική σεζόν που είδε τον Αντόνιο Κόντε και τον προσωρινό αντικαταστάτη του, Κριστιάν Στελίνι, να απολύονται. Οπως επίσης δεν ήταν λίγοι παίκτες οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στις προσδοκίες του συλλόγου.

Ποστέκογλου ο σωτήρας

Ο Χάρι Κέιν ήταν ένας από τους λίγους που μπόρεσαν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι του μετά από άλλη μια σεζόν με 30 γκολ, αλλά η Μπάγερν Μονάχου κατέστησε γρήγορα σαφές ότι ο αρχηγός της Αγγλίας ήταν ο κορυφαίος μεταγραφικός στόχος του καλοκαιριού και η ενδεχόμενη αποχώρησή του ήταν αναπόφευκτη. Αρκετοί προπονητές υψηλού προφίλ απέρριψαν την ευκαιρία να αντικαταστήσουν τον Κόντε, συμπεριλαμβανομένων των Γιούλιαν Νάγκελσμαν και Λουίς Ενρίκε, γεγονός που οδήγησε την Τότεναμ να στραφεί στον Άγγελο Ποστέκογλου. Ο πρώην προπονητής της Σέλτικ σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Σκωτία, αλλά ο αρχικός διορισμός του δεν έφτιαξε τη διάθεση στο στρατόπεδο των οπαδών της Τότεναμ.

Ο Ελληνοαυστραλός προπονητής δεν ήταν το μεγάλο όνομα που θα περίμεναν οι οπαδοί των «σπιρουνιών» και η έλλειψη εμπειρίας του στο υψηλότερο επίπεδο σήμανε κώδωνα κινδύνου. Αλλά ο Ποστέκογλου έχει αποδειχθεί από τότε ότι είναι ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τον σύλλογο σε μια νέα εποχή. Ο Ποστέκογλου ήταν ήδη έτοιμος να εφαρμόσει ένα νέο στυλ σκέψης που είχε σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτεί το καλύτερο από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της Τότεναμ, ενώ ήταν επίσης σε θέση να φέρει μια σειρά από νέες μεταγραφές για να ταιριάζει με τη φιλοσοφία του. Όταν επιβεβαιώθηκε η μετακίνηση του Κέιν στην Μπάγερν την παραμονή της σεζόν, ένα νέο κύμα αισιοδοξίας είχε αρχίσει να σαρώνει το βόρειο Λονδίνο.

Αυτή τη στιγμή οι «σπερς» βρίσκονται στην κορυφή της Premier League και οι οπαδοί τους είναι για πρώτη φορά τόσο χαρούμενοι. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Τότεναμ μπορεί να ισοβαθμεί με την Άρσεναλ και να έχει αφήσει πίσω της στο +2 την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, αλλά έχει ξεχάσει τι πάει να πει ήττα στο πρωτάθλημα. Αυτή την αγωνιστική επικράτησε, έστω και με δυσκολία της Λούτον, 1-0. Την περασμένη σεζόν, ενδεχομένως θα είχε χάσει βαθμούς σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι παίκτες όμως τα δίνουν όλα για τον Ποστέκογλου και εκείνος νιώθει ότι όλοι τραβούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο νέος τρόπος παιχνιδιού της Τότεναμ

«Είναι όλα τα εύσημα στους παίκτες, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Ποστέκογλου στο TNT Sports μετά τον αγώνα. «Είμαστε πραγματικά σφιχτή ως ομάδα, το οποίο βλέπετε γιατί όχι μόνο κερδίζουμε παιχνίδια, αλλά εκτός από το ποδόσφαιρο που ήταν καλό, η αντοχή που δείξαμε ήταν μεγάλη. Οι παίκτες θέλουν να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του συλλόγου. και αυτό προσπαθούν να κάνουν στο γήπεδο».

Υπό τον Κόντε και τους προκατόχους του Νούνο Εσπίριτο Σάντο και Ζοσέ Μουρίνιο, η Τότεναμ ήταν προσεκτική στον τρόπο παιχνιδιού της, βασιζόμενη κυρίως στην αμυντική λειτουργία της. Ήταν αρκετά ικανοποιημένη με το να περιμένει τον αντίπαλο και να εκδηλώνει επιθέσεις είτε από στατικές φάσεις, είτε μέσω αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα η ψυχαγωγία να είναι περιορισμένη για τους οπαδούς.

Ολα αυτά όμως άλλαξαν από την άφιξη του Ποστέκογλου, καθώς ο Ελληνοαυστραλός ενθαρρύνει τους παίκτες του να εκφραστούν και να ρισκάρουν υπό πίεση. Οι «σπερς» προσκαλούν τώρα τον αντίπαλο και έχουν δείξει την ποιότητα στην μεσοεπιθετική τους γραμμή, γι' αυτό και δημιουργούν τόσες πολλές ευκαιρίες.

«Αν χάσουμε παίζοντας με τον δικό του τρόπο, είναι δική του ευθύνη, και σου δίνει την ελευθερία να πας και να παίξεις επίσης», είπε ο Τζέιμς Μάντισον σχετικά με την πεποίθηση ότι ο προπονητής έχει ενέσει στην ομάδα μετά τον αγώνα με την Άρσεναλ. 

Ο Μάντισον αποδεικνύεται λίρα εκατό 

Ο Τζέιμς Μάντισον είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει έως τώρα για την Τότεναμ στη νέα εποχή Ποστέκογλου, εκτελώντας τον ρόλο του «δεκαριού» με τον καλύτερο τρόπο, μετά την μεταγραφή του από την Λέστερ έναντι 46 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Άγγλος διεθνής έχει καταγράψει δύο γκολ και πέντε ασίστ στις πρώτες οκτώ εμφανίσεις του στην Premier League, με την τελευταία του στιγμή μαγείας να έρχεται κόντρα στη Λούτον.

Οι ερμηνείες του Μάντισον εμπνέουν τους γύρω του να ανεβάσουν το επίπεδό τους, με το συλλογικό πνεύμα στην ομάδα να φαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ο πρώην μεσοεπιθετικός της Λέστερ έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του να λάμψει σε ένα μεγαλύτερο κλαμπ και δείχνει να αγαπά κάθε λεπτό.

«Όταν ξεκινάς να παίζεις ποδόσφαιρο ως παιδί, δεν παίζεις για το τίποτα», είπε ο Μάντισον μετά την μεταγραφή του στην Τότεναμ τον Ιούνιο. «Δεν υπάρχει πολιτική, τίποτα τέτοιο. Παίζεις επειδή σου αρέσει να παίζεις ποδόσφαιρο και κάνεις αυτά που αγαπάς και γίνεσαι ο παίκτης που γίνεσαι χάρη σε αυτό που κάνεις και σε αυτό που είσαι καλός. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ για μένα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Έτσι παίζω. Δεν πρόκειται να αλλάξω ποτέ και γι' αυτό το ταξίδι μου πήγε έτσι και είμαι χαρούμενος που κατέληξα στην Τότεναμ».

Ο Σον Χιουνγκ-Μιν και ο Χάρι Κέιν ήταν πλασμένος ο ένας για τον άλλον, καθώς συνδυάστηκαν για 47 γκολ στην Premier League σε διάστημα οκτώ ετών - την καλύτερη συνεργασία στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Κέιν δεν θα γινόταν ο σκόρερ όλων των εποχών των Σπερς χωρίς ο Σον να τον υποστηρίξει, καθώς ο Νοτιοκορεάτης φαινόταν να έχει ένα τηλεπαθητικό ένστικτο να βρίσκει τον συνεργάτη του στο χτύπημα σε εξαιρετικές θέσεις.

Ο νέος ρόλος του Σον μετά την φυγή του Κέιν

Μετά την αποχώρηση του Κέιν, ο Ποστέκογλου όρισε τον Σον ως νέο αρχηγό της Τότεναμ κι αρχικά τον διατήρησε στον συνηθισμένο του ρόλο στα αριστερά της επίθεσης. Ο 31χρονος απέτυχε να σκοράρει στις τρεις πρώτες του εμφανίσεις στην Premier League τη νέα σεζόν, προτού του ζητηθεί να ηγηθεί της αιχμής «δόρατος» σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπέρνλι στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι «σπερς» κέρδισαν με 5-2 στο Τερφ Μουρ, με τον Σον να πετυχαίνει χατ-τρικ. Επιπλέον, ο Σον είχε το άγγιγμα του Μίδα και πάλι κατά τη διάρκεια του ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου, καθώς σημείωσε ένα δοκάρι και πέτυχε το έκτο γκολ του στη σεζόν στη νίκη της ομάδας του επί της Λίβερπουλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Νομίζω ότι του ταιριάζει ο τρόπος που παίζουμε», είπε ο Ποστέκογλου μετά τον τελευταίο ματς της ομάδας του.

Στην Τότεναμ δεν λείπει ο Κέιν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Σον. Είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα του για το σύστημα του Ποστέκογλου και έχει αναλάβει την ευθύνη να είναι το επίκεντρο στην ομάδα με αξιοθαύμαστο τρόπο.

Στο σωστό μονοπάτι

Η Τότεναμ έχει απολαύσει μερικές ενθαρρυντικές διαδρομές στη μετά τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο εποχή που αποδείχθηκαν ψευδείς αυγές. Ο Μουρίνιο έφερε την Τότεναμ στην κορυφή του πρωταθλήματος τον Νοέμβριο του 2020 μετά τη νίκη με 2-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι και έκανε το καλύτερο ξεκίνημα σε μια σεζόν τα τελευταία 59 χρόνια το 2022-23, με την ομάδα του Κόντε να συγκεντρώνει 23 πόντους από τους πρώτους 10 αγώνες. 

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ο Ποστέκογλου έχει κάνει τους Σπερς να παίζουν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο. Πηγαίνουν σε κάθε παιχνίδι σκεπτόμενοι μόνο τη νίκη, και υπάρχει ένα μαχητικό πνεύμα στον όμιλο τώρα που έλειπε πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει εάν η Τότεναμ μπορεί πραγματικά να αμφισβητήσει τη Σίτι και την Άρσεναλ για το τρόπαιο της Premier League, αλλά αυτό φαίνεται ότι στοχεύει. Μετά από τόσα χρόνια στην έρημο, οι Σπερς οδεύουν επιτέλους στη σωστή κατεύθυνση.