Η πιο «γλυκιά» νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού… (pic & vid)

Η πιο «γλυκιά» νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού… (pic & vid)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:05 - 09.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:43 - 20.08.2024

Το 1-0 της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού αποτελεί ίσως την πιο όμορφη επικράτηση της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμα περισσότερο και από εκείνη που συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Super League, αφού με ένα γκολ του Ορμπιλέν Πινέδα επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού και πήρε την πολυπόθητη νίκη. Το ματς σαν ματς μπορεί να μην περιλάμβανε φοβερή ποιότητα, πέραν του τελευταίου μισάωρου, όμως οι φίλοι της «Ένωσης» θα έχουν να το θυμούνται για πολύ καιρό, κυρίως για τα χαρακτηριστικά που το συνόδευαν.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Ο Πινέδα από την... κλειδαρότρυπα έσπασε το «πράσινο» αήττητο (1-0)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:52 - 08.01.2023

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Ο Πινέδα από την... κλειδαρότρυπα έσπασε το «πράσινο» αήττητο (1-0)

Μετά από ένα ντέρμπι με πάθος, ένταση και πολλή τακτική, η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού, έσπασε το αήττητο του «τριφυλλιού» και μείωσε στους τέσσερις τη διαφορά της από την κορυφή. Ο Πινέδα από δύσκολη γωνία έκρινε το αποτέλεσμα στο 68'.

Σε πρώτο χρόνο υπάρχει το κομμάτι γήπεδο. Για χρόνια οι φίλοι των «κιτρινόμαυρων» παρακολουθούσαν τα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Ένα «διαμάντι» που κόστισε μία περιουσία για να πραγματοποιήσει μία από τις κορυφαίες τελετές έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο όμως στον πυρήνα του παραμένει αχανές στάδιο. 

Όμως τώρα η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει μία νίκη στην πραγματική της έδρα, η οποία συνέβαλε στο να έρθει η επικράτηση. Και στατιστικά να το δει κανείς δηλαδή κανείς, ο Δικέφαλος έχει δώσει δύο ντέρμπι στην Αγιά Σοφιά και στα δύο έχει καταφέρει να κερδίσει. Aν δε συνυπολογίσει κανείς πως στη Νέα Φιλαδέλφεια νίκησε έναν ΠΑΟΚ από τον οποίο δεν είχε αποσπάσει τρίποντο για 13 σερί ματς, τότε κάτι πάει καλά…

Αυτό αποτελεί ωστόσο δευτερεύον ζήτημα! Προφανώς το πρωτάθλημα έχει δρόμο μπροστά του και στην εξίσωση υπάρχουν ακόμα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Εντούτοις με το τρίποντο αυτό η ΑΕΚ κατάφερε να πλησιάσει στο -4 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Για πρώτη φορά, επομένως, φέτος το «τριφύλλι» νιώθει κάποιον πολύ κοντά στον… σβέρκο του. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, λοιπόν, αυτή ίσως είναι η πιο «γλυκιά» νίκη της Ένωσης επί του ΠΑΟ. Εξηγούμεθα!

- Το 2018, την χρονιά που η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα δηλαδή, υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής, όταν εκείνη βρισκόταν πρώτη με 60 βαθμούς και ο αντίπαλος της 11ος με 26.

- Το 2020 η διαφορά μεταξύ τους πριν το ματς της κανονικής διάρκειας ήταν μικρή, όμως κανένας από τους δύο συλλόγους δεν βρισκόταν στον δρόμο του πρωταθλητισμού. Ακόμα και στα πλέι-οφ που συναντήθηκαν αργότερα την ίδια σεζόν, η ΑΕΚ είχε ήδη «καθαρίσει» την υπόθεση Ευρώπη, βρισκόμενη στο +14.

- Το 2021 η Ένωση βρισκόταν στο +6 όταν πήρε την νίκη από τον ΠΑΟ, με τον Ολυμπιακό όμως να της έχει «κόψει» τα φτερά της πρώτης θέσης λίγες μέρες πριν. Αυτή τη φορά τα πλέι-οφ είχαν αρκετά μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού οι δύο ομάδες είχαν διαφορά τριών πόντων, ωστόσο αυτό αφορούσε τη τέταρτη θέση και όχι την πρώτη.

Μέσα στην εξίσωση, δε, μπορεί να προστεθεί και το γεγονός πως η ψυχολογία του Παναθηναϊκού δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της. Ισοπαλία με τον ουραγό Ιωνικό από γκολ στο 84’, Ισοπαλία με τον ΟΦΗ η οποία ήρθε λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, «ζόρικη» νίκη επί του Λεβαδειακού και τέλος μία ήττα από την... κυνηγό του στο πρωτάθλημα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι οπαδοί της ΑΕΚ μπορούν να θεωρούν αυτή τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, την πιο όμορφη της πενταετίας όσον αφορά το Αθηναϊκό ντέρμπι. Ένα γιατί έγινε στο νέο τους «σπίτι», δύο γιατί θέτει γερά θεμέλια για τον δρόμο προς το πρωτάθλημα - αν και είναι όπως προαναφέραμε νωρίς - και τρία γιατί δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στους «πράσινους» ενόψει συνέχειας.