Η... χαμένη ταυτότητα της Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ

i

Ο Γιούργκεν Κλοπ/©Chris Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Η... χαμένη ταυτότητα της Λίβερπουλ

Γιάννης Καραγιάννης • 12:00 - 03.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:50 - 20.08.2024

Η τραγική εικόνα που είχε η Λίβερπουλ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με την Μπρέφορντ έφερε ξανά στην επιφάνεια τις «πληγές» της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ.

Φτάνοντας το 2015 στο «Άνφιλντ, ο Γιούργκεν Κλοπ χρειάστηκε χρόνο για να «μπολιάσει» τη Λίβερπουλ με τις ιδέες του. Αναλαμβάνοντας τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, αντί του Μπρένταν Ρότζερς, δεν μπόρεσε να βελτιώσει πολλά ως το τέλος της σεζόν. Οι «ρεντς» τερμάτισαν όγδοοι και, μοιραία, έμειναν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο επί θητείας Κλοπ, όμως φέτος είναι υπαρκτό ξανά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Φυσικά, είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να γίνονται τέτοιες… καταστροφικές συζητήσεις. Στην Premier League απομένει περισσότερο από ένας γύρος και η διαφορά που χωρίζει τώρα τη Λίβερπουλ από την τέταρτη θέση καλύπτεται, εκείνο όμως που ανησυχεί πολύ είναι η εικόνα που βγάζει η ομάδα του Κλοπ στο χορτάρι. Για την ακρίβεια, η εικόνα που... δεν βγάζει.

Μετά τους πρώτους μήνες παρουσίας του στον σύλλογο, ο Γερμανός προπονητής άρχισε να περνάει τα δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας. Να της διαμορφώνει μια νέα ταυτότητα. Με κύριο «συστατικό» αυτής την ένταση, είτε οι «κόκκινοι» αμύνονταν είτε βρίσκονταν στην επίθεση. Φέτος, αυτό το στοιχείο σχεδόν τους έχει εγκαταλείψει. Κάτι που έγινε ξεκάθαρο και στη χθεσινή ήττα (3-1) της Λίβερπουλ από την Μπρέντφορντ. Σε ένα ματς που είχε ποσοστό κατοχής 73%, η ομάδα του Κλοπ έδειχνε σκιά του καλού εαυτού της. Παρουσίασε εμφανή αδυναμία να δημιουργήσει -στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει- όταν είχε τη μπάλα και ήταν σε… κατάσταση πανικού όποτε οι ποδοσφαιριστές της Μπρέντφορντ πλησίαζαν την περιοχή της.

Πλέον, οι «ρεντς» δεν δείχνουν ικανοί να πιέσουν ως μία μονάδα, όπως έκαναν μέχρι την προηγούμενη σεζόν. Ούτε «μπαίνουν» στις προσωπικές μονομαχίες με τον ίδιο δυναμικό τρόπο. Μοιάζουν, επί της ουσίας, ασύνδετοι, σαν μια ομάδα που δομήθηκε πριν λίγο καιρό.

Για το πως προέκυψε η υπάρχουσα κατάσταση, πολλά μπορούν να γραφτούν και να γίνουν διάφορες υποθέσεις. Υπάρχουν, όμως, σίγουρα στοιχεία που έχουν παίξει σαφή ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας. Οπως, για παράδειγμα, ο τρόπος που κύλησε η περυσινή σεζόν. Στη διάρκειά της, η Λίβερπουλ έδωσε 63 αγώνες και φλέρταρε έντονα με το quadraple. Οι ποδοσφαιριστές τα έδωσαν όλα ως το φινάλε. Τελικά, κατέκτησαν μόνο το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ, χάνοντας -στο νήμα- το πρωτάθηλμα από τη Μάντσεστερ Σίτι και το Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ, αλλά η υπερπροσπάθεια οδήγησε στο να «αδειάσουν» σωματικά και πνευματικά.

Δεδομένα, τον δικό τους ρόλο έχουν παίξει και οι αρκετοί τραυματισμοί που υπάρχουν. Λουΐς Ντίαζ, Ζότα, Φιρμίνο, Μίλνερ, Άρτουρ είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που έχουν λείψει κατά διαστήματα και οι απουσίες τους στερούν επιλογές από τον Κλοπ. Και ο Γερμανός, όμως, έχει το δικό του σημαντικό μερίδιο ευθύνης, μιας και μαζί με τη διοίκηση δεν φρόντισε ώστε το καλοκαίρι να καλυφθούν οι εμφανείς «τρύπες» στο ρόστερ.

Επίσης, ίσως απλά δεν υπάρχει πλέον η κατάλληλη χημεία στο ρόστερ. Αρκετοί από τους σημαντικούς παίκτες της ομάδας, που αποτελούσαν «κολόνες» για χρόνια, έχουν αφήσει πίσω τα καλύτερα ποδοσφαιρικά τους χρόνια, ενώ πολλοί από τους νεότερους ακόμα μαθαίνουν πως να στέκονται σε αυτό το επίπεδο ή, απλά, δεν είναι τόσο καλοί...

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση είναι προφανές πως ο Σαντιό Μανέ λείπει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι υπολόγιζαν στο «Ανφιλντ». Ο Ντάργουιν Νούνιες, που επιλέχθηκε για να τον αντικασταστήσει, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Προκειμένου να «χωρέσει» στην ομάδα χρειάστηκε να γίνουν και κάποιες τεχνικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες ως τώρα δεν λειτουργούν.

Ό,τι από τα παραπάνω κι αν ισχύει, η Λίβερπουλ βγάζει κάτι… εύθραυστο στο παιχνίδι της, το οποίο γίνεται περισσότερο εμφανές όταν ταξιδεύει. Αλλωστε, παραδοσιακά το «Άνφιλντ» της δίνει επιπλέον ισχύ. Στα φετινά ταξίδια της στην Premier League, η ομάδα του Κλοπ μετράει μόλις δυο νίκες, κερδίζοντας μόνο 8 από 24 διαθέσιμους πόντους. Συνολικά, δέχθηκε πρώτη γκολ σε 10 από τα 17 παιχνίδια της. Και, όπως δείχνουν τα στατιστικά, έχει «φάει» 51 μεγάλες ευκαιρίες, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που έχει δεχθεί οποιαδήποτε άλλη εκ των πέντε ομάδων που βρίσκεται μπροστά της στη βαθμολογία.

Η απουσία έντασης, που αναφέραμε, την βάζει πλέον σε πολλούς μπελάδες, ειδικά όταν ο Κλοπ επιμένει να παίζει με τη γραμμή άμυνας πολύ ψηλά και η ομάδα δεν πιέζει οργανωμένα και αποτελεσματικά. Ακόμα χειρότερα, βραδιές σαν αυτήν στο Μπρέντφορντ, που τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι «κόκκινοι» μοιάζουν να μην έχουν πια την ισχύ να… γυρίσουν το χαρτί.