Τα σκάνδαλα που «σημάδεψαν» την Γιουβέντους: Η υπόθεση Plusvalenza και οι σχέσεις με τη μαφία (vids)

Μπονούτσι

i

©Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Τα σκάνδαλα που «σημάδεψαν» την Γιουβέντους: Η υπόθεση Plusvalenza και οι σχέσεις με τη μαφία (vids)

Κώστας Τόπας 13:29 - 21.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:29 - 20.08.2024

Το αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε την αφαίρεση 15 βαθμών της Γιουβέντους για την υπόθεση «Plusvalenza». Η «Γηραιά Κυρία» βρίσκεται στο προσκήνιο για αρνητικούς λόγους για ακόμα μία φορά...

Ισχυρό σοκ για την Γιουβέντους, αφού η Εισαγγελία της Ιταλικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να αφαιρέσει 15 βαθμούς από το υπόλοιπό της πρωτάθλημα την τρέχουσα σεζόν. Αυτό οφείλεται στην εμπλοκή των «μπιανκονέρι» σε υπόθεση κερδοσκοπίας και παραβίασης των ανακοινωθέντων στοιχείων του προϋπολογισμού του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Μία νέα περίπτωση σε μια σειρά υποθέσεων στις οποίες το όνομα της Γιουβέντους έχει συνδεθεί με υποψίες οικονομικής φύσεως και διοικητικής διαφθοράς.

Μετά τη βόμβα της υπόθεσης Plusvalenza, η Γιουβέντους από την δεύτερη θέση της Serie A ξαφνικά βρίσκεται στη 10η. Πάντως, το σκάνδαλο δεν είναι το πρώτο στο οποίο έχει εκτεθεί η Γιουβέντους...

Το σκάνδαλο «Καλτσιόπολι»

Το περίφημο σκάνδαλο που οδήγησε στον υποβιβασμό της Γιουβέντους στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Το 2006 γίναμε μάρτυρες ενός μεγάλου γεγονότος στο ιταλικό ποδόσφαιρο, όταν η Γιουβέντους κρίθηκε ένοχη για την υπόθεση «Καλτσιόπολι» Πρόκειται για το πιο σημαντικό σκάνδαλο του αθλήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό και την ταπείνωση της πιο πετυχημένης ομάδας της χώρας εντός των τειχών, Γιουβέντους.

Τη σεζόν 2006-2007, η Γιουβέντους συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας και της επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης εννέα πόντων πριν από την έναρξη της σεζόν, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει τον τίτλο της Serie B και να επιστρέψει γρήγορα στην κορυφή.

Η υπόθεση ντόπινγκ

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1998, όταν ο Τσέχος Ζντένεκ Ζέμαν, προπονητής της Ρόμα τότε, είχε καλέσει τις αρχές να καθαρίσουν το ιταλικό ποδόσφαιρο από το ντόπινγκ και είχε κατηγορήσει τη Γιουβέντους. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Ιταλική Ομοσπονδία για επιείκεια στη χρήση ντόπινγκ και για παραποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων και των εξετάσεων πριν από αγώνες, και ξεχώρισε τη Γιουβέντους και τα αστέρια της Λούκα Βιάλι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Φαμπρίτσιο Ραβανέλι.

 Η ιταλική ομοσπονδία συναίνεσε και άνοιξε έρευνα με τη Γιουβέντους το 2002 σχετικά με την κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών από τους παίκτες της που βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής απόδοσης. Οι έρευνες οδήγησαν τελικά στην καταδίκη του γιατρού των «μπιανκονέρι» Ρικάρντο Αγκρίκολα, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών με αναστολή. Τελικά το 2005, ο  γιατρός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για χορήγηση αναβολικών ουσιών στους παίκτες της Γιουβέντους για μία τετραετία (1994-98), είδε τη δικαίωσή του να έρχεται από το εφετείο του Τορίνο.

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού

Στις 23 Μαρτίου του 1980 ξέσπασε το στοιχηματικό σκάνδαλο Totonero, όπου είχαν συμμετοχή αρκετοί ποδοσφαιριστές του ιταλικού πρωταθλήματος, με προκαθορισμένα αποτελέσματα. Ο Πάολο Ρόσι θεωρήθηκε πως είχε εμπλοκή σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι της Περούτζια με την Αβελίνο, όπου οι γηπεδούχοι βολεύονταν με την ισοπαλία, ενώ οι φιλοξενούμενοι ήθελαν γκολ από τον Ιταλό φορ. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε στο 2-2, με τον Ρόσι να πετυχαίνει και τα δύο γκολ της ομάδας του. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που είχε εμπλοκή στην υπόθεση, καθώς υπήρξαν κι άλλοι Ιταλοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι δωροδοκήθηκαν. Ποδοσφαιριστές από την Αβελίνο, την Μπολόνια, την Γιουβέντους, την Λάτσιο, την Μίλαν, τη Νάπολι και άλλων συλλόγων.

Το διαβατήριο του Σουάρες

Η εφημερίδα «La Repubblica» πυροδότησε μια μεγάλη έκπληξη τον Μάρτιο του 2021, δημοσιεύοντας το κείμενο της έρευνας που διεξήγαγαν οι ιταλικές αρχές με τον πρώην παίκτη της Ατλέτικο Μαδρίτης και νυν παίκτη της Γκρέμιο, Λουίς Σουάρες, σχετικά με την παραποίηση των εξετάσεων ιταλικής γλώσσας για να μετακομίσει στη Γιουβέντους, που τελικά απέτυχε.

Ο Ουρουγουανός παραδέχτηκε ότι είχε τις απαντήσεις των εξετάσεων πριν υποβληθεί σε αυτές και αποκάλυψε επίσης ότι είχε συνεννοηθεί με τον Πάβελ Νέντβεντ, αντιπρόεδρο της Γιουβέντους, και τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι για να περάσει τα τεστ.  Ο Σουάρες ερευνήθηκε μέσω βιντεοκλήσης και παρουσία Ισπανού μεταφραστή, κάτι που πυροδότησε κύμα χλευασμού εναντίον του παίκτη και της εξεταστικής επιτροπής, η οποία του έδωσε πιστοποιητικό επιτυχίας και απόδειξη ότι μιλούσε ιταλικά. 

Ο πρώην επιθετικός της Μπαρτσελόνα είπε ότι οι αξιωματούχοι της Γιουβέντους πίστευαν ότι διέθετε ιταλικό διαβατήριο επειδή το είχε η γυναίκα του και εξήγησε ότι προσπάθησε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του διαβατηρίου ανεξάρτητα από τη συμφωνία. Ο παίκτης εξήγησε πώς έλαβε βοήθεια μέσω μιας κοπέλας που ονομαζόταν Στεφανία και στη συνέχεια ενός ατόμου ονόματι Λορέντζο, ο οποίος του έδειξε 15 έως 20 φωτογραφίες που έδειχναν παρόμοια τεστ εξετάσεων.

Η συνεργασία με τη Μαφία

Το 2018, αποκαλύφθηκε ότι η Γιουβέντους είχε συνεργασία με τη μαφία για την πώληση παράνομων εισιτηρίων, για μια περίοδο 10 ετών. Ο Μαρσέλο Τατάνγκελο, ο τότε εισαγγελέας, είχε αποκαλύψει  ότι ο πρώην πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι είχε συνεργαστεί με συμμορίες στη βορειοδυτική Ιταλία για να προωθήσει εισιτήρια για αγώνες. Ο Ανιέλι έλαβε τιμωρία ενός έτους με αναστολή και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στον ίδιο κι επιπλέον 600.000 ευρώ στη Γιουβέντους. Οι κυρώσεις περιλάμβαναν επίσης το κλείσιμο της κερκίδας της Γιουβέντους στον πρώτο αγώνα του 2018 στο ιταλικό πρωτάθλημα, που ήταν εναντίον της Τζένοα στις 21 Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, ο Ανιέλι είχε καταδικαστεί για συναλλαγές με σκληροπυρηνικούς οπαδούς και τους έδινε εισιτήρια παράνομα, κάτι που αρνήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους, ο οποίος είπε ότι τους συναντούσε κατά τη διάρκεια των τακτικών οπαδικών του συναντήσεων.

Η μεγάλη επιρροή του Ανιέλι

Αλλο ένα περιστατικό, αλλά το παλαιότερο σε αυτή τη λίστα, ήταν ο αγώνας της Ίντερ με τη Γιουβέντους τη σεζόν 1960/1961. Σε εκείνο το ματς είχαν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ οπαδών, που οδήγησαν το πλήθος να εισβάλει στο γήπεδο. Η ιταλική λίγκα κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ της Ίντερ, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την απόφασή της κι ανακοίνωσε ότι η αναμέτρηση θα επαναληφθεί. γεγονός που προκάλεσε την οργή της διοίκησης της Ίντερ, καθώς ο  Άντζελο Μοράτι, πρόεδρος των «νερατζούρι» τότε, κατηγόρησε την Ιταλική Ομοσπονδία ότι είναι με το πλευρό τη Γιουβέντους λόγω της επιρροής της οικογένειας Ανιέλι, καθώς ο Ουμπέρτο ​​Ανιέλι ήταν τότε πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα, η Ίντερ μπήκε στη ρεβάνς με τους νεαρούς παίκτες και συντρίφθηκε με 9-1!