Η ατάκα του Αλμέιδα που «μαρτύρησε» το πλάνο για τον Λιούμπιτσιτς

Ματίας Αλμέιδα

i

© Intime

Η ατάκα του Αλμέιδα που «μαρτύρησε» το πλάνο για τον Λιούμπιτσιτς

Κώστας Τσίλης 18:00 - 25.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:07 - 29.05.2024

Μπήκε στο επίκεντρο της κουβέντας στην ΑΕΚ το θέμα του Κροάτη χαφ, ωστόσο ο Αργεντινός τεχνικός με μια κουβέντα μετά το ματς με την Λαμία, φανέρωσε τις σκέψεις του

Είναι αλήθεια πως ακόμα και πριν από την οριστική έκβαση της "μάχης" για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στην ΑΕΚ υπήρχε κουβέντα για το γεγονός πως ο Ρόμπερτ Λιούμπιτσιτς δεν ήταν μέσα στο rotaiton του Ματίας Αλμέιδα. Κουβέντα που έγινε ακόμα πιο έντονη, όταν χάθηκε τελικά ο τίτλος πάνω στο νήμα. Άλλωστε αυτό συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Αλμέιδα φεύγει από το ’23 και γυρίζει στο… ’22, για να επιστρέψει στην κορυφή
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

19:40 - 23.05.2024

Ο Αλμέιδα φεύγει από το ’23 και γυρίζει στο… ’22, για να επιστρέψει στην κορυφή

Ξέρει εδώ και πολύ καιρό την συνταγή που θα ακολουθήσει ο Αλμέιδα αυτό το καλοκαίρι για να φτιάξει την ΑΕΚ της νέας χρόνιας, είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή του περυσινού καλοκαιριού, αλλά υπάρχουν και πολλά και δύσκολα που πρέπει να γίνουν, σε μικρό χρονικό διάστημα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Ο Αλμέιδα μετά το ματς με την Λαμία μίλησε αρκετά και για το θέμα του Λιούμπιτσιτς. Όμως πλέον έτσι κι αλλιώς μικρή σημασία έχει τι έγινε ή τι δεν έγινε στην σεζόν. Ο χρόνος πίσω δεν γυρίζει. Ωστόσο ο Αλμέιδα ως προς το θέμα του Λιούμπιτσιτς, δεν αναφέρθηκε μόνο σ' όσα συνέβησαν στη σεζόν που πέρασε.

Υπάρχει μια ατάκα του Αλμέιδα, η οποία μάλιστα πέρασε και στα ψιλά, που ουσιαστικά "μαρτύρησε" το πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση του Κροάτη χαφ. "Αυτό που είδατε σήμερα, ήταν μια εικόνα από το μέλλον" είπε ο Αργεντινός τεχνικός για τον Λιούμπιτσιτς. Και φυσικά δεν αναφερόταν (μόνο) στην εξαιρετική εμφάνιση του Κροάτη, που του έδωσε και το βραβείο του mvp στο παιχνίδι.

Η αναφορά του Αλμέιδα αφορούσε τον ρόλο που έδωσε στον Λιούμπιτσιτς μέσα στο γήπεδο. Ο Κροάτης χαφ έπαιξε σ' έναν ρόλο ελεύθερο πίσω από τον σέντερ φορ. Μια θέση στην οποία ο Αργεντινός τεχνικός δοκίμασε στη σεζόν που έφυγε και τον Τσούμπερ και τον Αραούχο και τον Πινέδα, ακόμα και τον Γκατσίνοβιτς. Τις περισσότερες φορές, όχι με τα αποτελέσματα που προσδοκούσε.

Ο Λιούμπιτσιτς έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Μπαλάτος χαφ, που παίζει με το κεφάλι ψηλά, ψάχνει την κάθετη πάσα, ενώ είναι παίκτης πολύ κινητικός και με τρομερή συνέπεια στο κομμάτι του πρέσινγκ. Ως εκ τούτου είναι απόλυτα λογικό, να σκέφτεται ο Αλμέιδα να τον αξιοποιήσει σ' αυτή την θέση.

Προφανώς αυτή είναι μια σκέψη που δεν μπορεί να λειτουργήσει με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Αλμέιδα θέλει να το δουλέψει στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Μια προετοιμασία που θα είναι η πρώτη του Λιούμπιτσιτς με την ΑΕΚ, καθώς τα κιτρινόμαυρα τα φόρεσε τον περασμένο Γενάρη. Και μέσα από την δουλειά που θα γίνει, ο Αλμέιδα θα μπορέσει να "κτίσει" την σκέψη που έχει για την αξιοποίηση του Κροάτη χαφ. Φυσικά πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα που εφάρμοζε φέτος. Αν αποφασίσει να πάει σε αλλαγή, για παράδειγμα σ' ένα 4-3-3, για τον Λιούμπιτσιτς, όπως και για τον Πινέδα, οι θέσεις των εσωτερικών χαφ ταιριάζουν "γάντι".