Η Μπαρτσελόνα του μέλλοντος αξίζει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ

Η Μπαρτσελόνα του μέλλοντος αξίζει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ

Νεφέλη Μπισμπίκη 14:35 - 16.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:30 - 16.10.2024

Αν υπάρχει μία ομάδα η οποία στηρίζεται στις ακαδημίες της, αυτή είναι η Μπαρτσελόνα η οποία «μεγαλώνει» τους ποδοσφαιριστές της, με την «Masia» να αποτελεί μία μηχανή παραγωγής παικτών. Τα τελευταία 24 «μικρά διαμάντια» που έκαναν το ντεμπούτο τους στην ομάδα των «μεγάλων» επί Λαπόρτα, υπολογίζεται συνολικά, πως ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Για να εξηγήσει κανείς την σημασία της «Masia» πρέπει να φέρει στο μυαλό του κάποια συγκεκριμένα ονόματα. Λιονέλ Μέσι, Αντρές Ινιέστα, Ζεράρ Πικέ ,Τσάβι, Μπουσκέτς, Βαλντές. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτή την ομάδα, όλοι παιδιά που βγήκαν από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, φτιάχνοντας μία «dream-team» η οποία σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της.

Η αλήθεια είναι, πως με τον Ζοάν Λαπόρτα στην πρώτη του θητεία ως πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», αξιοποιήθηκαν στο έπακρο οι παίκτες από τις ακαδημίες, κάτι που είχε καθοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, μέχρι την επανεκλογή του το 2021. Ο αριθμός των παικτών, τα στατιστικά αλλά και οι χρηματιστηριακή τους αξία, υποδηλώνουν πως στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα γίνονται πράγματα.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, 24 παίκτες που έχουν προπονηθεί στη «Masia», 21 από αυτούς έχουν κάνει το ντεμπούτο τους απευθείας στην πρώτη ομάδα, ενώ οι άλλοι τρεις αγοράστηκαν από άλλους συλλόγους. Αυτή τη στιγμή, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιδί-θαύμα της Μπαρτσελόνα, ο μόλις 17χρονος Λαμίλ Γιαμάλ. Έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, κατέκτησε το Euro την ημέρα που έκλεινε τα 17, έχει μία ανεξήγητη ποδοσφαιρική αλλά και γενικότερη ωριμότητα και το καλύτερο, αξίζει 150 εκατομμύρια.

Οι Ντάνι Όλμο, Φερμίν Λόπες, Γκάβι, Μπαλντέ, Φατί, Έκτορ Φορτ, αποτελούν το μέλλον της ομάδας, μίας ομάδας που έχει προοπτικές για να γίνει από τις καλύτερες στην Ισπανία και όχι μόνο, που ίσως θυμίσει παλιές καλές εποχές. Αυτοί οι νεαροί παίκτες, με αρχηγό τον Λαμίν Γιαμάλ, κοστίζουν χρυσάφι. Ο Γιαμάλ όπως αναφέραμε κοστίζει 150 εκατομμύρια, ακολουθεί ο 20χρονος Γκάβι με 90 εκατομμύρια, o Όλμο ο οποίος άνηκε στην Λειψία και επέστρεψε στην Βαρκελώνη για 60.000.000. Υπάρχουν φυσικά και οι υπόλοιποι, που όσο περνούν τα χρόνια, η αξία τους ανεβαίνει.

Ο Γκάβι με τον Γιαμάλ ©imago

Αυτή είναι και η λειτουργία της ακαδημίας. Πέρα από το γεγονός πως «μεγαλώνει» τους παίκτες της και μπορεί να εμπλουτίσει την ομάδα της όποτε χρειάζεται, έχει την δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί και ως πηγή εσόδων από την πώλησή τους. Υπολογίζεται μάλιστα πως αυτοί οι 24 ποδοσφαιριστές, ξεπερνούν όλοι μαζί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χάνσι Φλικ, ο διάδοχος του Τσάβι στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, πέρα από το πολύ καλό ξεκίνημα της σεζόν, φαίνεται να μην φοβάται να ρισκάρει και να αξιοποιήσει παίκτες από τις ακαδημίας και μέχρι στιγμής, μόνο σε καλό του έχει βγει.