Η UEFA προειδοποιεί: Οι ελληνικές ομάδες δαπανούν σχεδόν όλα τα έσοδά τους σε μισθούς

ΑΕΚ - Ολυμπιακός

i

©Intime

Η UEFA προειδοποιεί: Οι ελληνικές ομάδες δαπανούν σχεδόν όλα τα έσοδά τους σε μισθούς

Κώστας Τόπας 10:40 - 07.03.2025 / Ανανεώθηκε: 10:44 - 07.03.2025

Η νέα έκθεση της UEFA φέρνει στο φως την οικονομική πραγματικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Ενώ οι κορυφαίοι σύλλογοι συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά, οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση, με τους μισθούς να αγγίζουν το 98% των συνολικών τους εσόδων.

Η τελευταία Έκθεση Αδειοδότησης Συλλόγων της UEFA αποκαλύπτει σημαντικές οικονομικές τάσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παρότι οι περισσότερες ομάδες διαχειρίζονται σχετικά υπεύθυνα την αύξηση των μισθών, άλλοι παράγοντες προκαλούν σημαντικές πιέσεις στα λειτουργικά τους κέρδη. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, σχολίασε πως:

«Το ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό, καθώς έχουν σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης σε όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι σύλλογοι πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί η κερδοφορία πριν από την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η UEFA κατέγραψε πως οι μισθοί των συλλόγων έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ στη σεζόν 2023-24, καταγράφοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση ανεβάζει σημαντικά τα συνολικά λειτουργικά κόστη των ομάδων.

Οι ελληνικές ομάδες δαπανούν σχεδόν όλα τα έσοδά τους σε μισθούς

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης αφορά τις υπερβολικές μισθολογικές δαπάνες σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα.

Οι ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος καταγράφουν τη χειρότερη αναλογία μισθών-εσόδων στην Ευρώπη, καθώς οι μισθοί τους αγγίζουν το 98% των συνολικών τους εσόδων!

Η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική σε Βέλγιο (86%) και Τουρκία (88%), όπου τα μισθολογικά κόστη παραμένουν πολύ υψηλά. Αντίθετα, η Ιταλία και η Γαλλία κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό αυτό. Στην Ιταλία, οι μισθοί απορροφούν πλέον 66% των εσόδων (από 83%), ενώ στη Γαλλία μειώθηκαν από 89% σε 78%.

Το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες δαπανούν σχεδόν το σύνολο των εσόδων τους σε μισθούς δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητά τους. Σε ένα ήδη αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, η έλλειψη σωστής διαχείρισης μπορεί να οδηγήσει πολλές ομάδες σε οικονομική ασφυξία.

Οι πιο «ακριβά» μισθολογικά ομάδες της Ευρώπης

Στην κορυφή των συλλόγων που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα σε μισθούς βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ξόδεψε 658 εκατομμύρια ευρώ σε απολαβές ποδοσφαιριστών. Ακολουθούν:

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (429 εκατ.), Τσέλσι (395 εκατ.), Άρσεναλ (381 εκατ.) και Άστον Βίλα (292 εκατ.).

Τα οικονομικά κέρδη και ζημίες των ομάδων

Παρά τις υψηλές δαπάνες, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παρουσίασαν συνολικά λειτουργικά κέρδη 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024.

Οι ομάδες που σημείωσαν τα μεγαλύτερα λειτουργικά κέρδη (άνω των 50 εκατ. ευρώ) είναι:

Αντίθετα, τέσσερις ομάδες κατέγραψαν μεγάλες ζημίες (άνω των 50 εκατ. ευρώ):

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και η επίδραση στις μεταγραφές

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή που τονίζεται στην έκθεση αφορά τη μεταγραφική δραστηριότητα. Η UEFA αναφέρει πως τα καθαρά έξοδα μεταγραφών των συλλόγων μειώθηκαν από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2023, χάρη στις υψηλές πωλήσεις παικτών προς τη Σαουδική Αραβία.

Τα έσοδα των συλλόγων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώνονται σταδιακά, ενώ αυξάνονται τα έσοδα από το μάρκετινγκ και τις εμπορικές συνεργασίες. Οι ομάδες που έχουν δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές την τελευταία πενταετία (2020-2024) είναι:

Ωστόσο, αν δούμε το συνολικό «ακαθάριστο» ποσό μεταγραφών, η Τσέλσι έχει ξοδέψει 1,99 δισεκατομμύρια ευρώ σε πενταετία, δηλαδή 70% περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον σύλλογο!

Η νέα έκθεση της UEFA δείχνει ένα ποδόσφαιρο με τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα, ενώ πρωταθλήματα όπως το ελληνικό βρίσκονται σε οριακό σημείο βιωσιμότητας. Η ανάγκη για καλύτερη οικονομική διαχείριση είναι επιτακτική, καθώς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μια νέα, πιο απαιτητική εποχή.