Καμβά νίκης η Ελλάδα με ζωγραφιές Ιωαννίδη, Τζόλη στην Ιρλανδία
i

©intime

Καμβά νίκης η Ελλάδα με ζωγραφιές Ιωαννίδη, Τζόλη στην Ιρλανδία

Γιώργος Σακελλαρίου 23:43 - 10.09.2024 / Ανανεώθηκε: 23:54 - 10.09.2024

Η Εθνική με γκολάρες του Ιωαννίδη και του Τζόλη νίκησε 2-0 και την Ιρλανδία.

Ο «καμβάς» της Εθνικής στην Ιρλανδία δεν είχε μέχρι το 50' κάτι εντυπωσιακό. Υπήρχαν ατέλειες.

Ήταν αδιάφορος στο μάτι. Μέχρι που έβαλε την πινελιά του ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, στη μοναδική φάση έως τότε που πήρε αμαρκάριστος τη μπάλα, έβγαλε το πινέλο και ζωγράφισε ένα έργο τέχνης.

Ο 24χρονος επιθετικός, μάλιστα, το έκανε με το κακό του... χέρι. Το πόδι εννοούμε βέβαια. Με το αριστερό έστειλε τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι κι άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε ένα έργο τέχνης χρειάζεται και μία τελευταία πινελιά. Την έβαλε ο Τζόλης και διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Έτσι, μετά τη Φινλανδία η Εθνική επικράτησε 2-0 της σκληροτράχηλης Ιρλανδίας μέσα στο «Aviva Stadium», διπλασίασε τις νίκες της και παραμένει στην κορυφή του ομίλου παρέα με την Αγγλία που καθάρισε κι αυτή τους Σκανδιναβούς στο σπίτι της.

Απειλή μόνο με στατικές φάσεις

Η Εθνική όπως και με τη Φινλανδία ήταν σταθερή αμυντικά, αλλά δημιουρικά υπήρχε πρόβλημα. Η Ελλάδα ούτε από τα άκρα μπορούσε να επιτεθεί σωστά, ούτε από τον άξονα εκμεταλλεύτηκε τον χώρο ανάμεσα στις ζώνες, ώστε να τροφοδοτηθεί ο Ιωαννίδης.

Η Ελλάδα ήταν προβλέψιμη κόντρα στους σκληροτράχηλους Ιρλανδούς, που κέρδιζαν τις περισσότερες μονομαχίες. Στο πρώτο ημίχρονο, μάλιστα, η κατοχή ήταν 58%-42% για τους γηπεδούχους. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς απειλούσαν μόνο με στημένα και βρήκαν μόλις δύο φάσεις. Στο 11’ σε κόρνερ του Χατζηγιοβάνη από αριστερά, η γυριστή κεφαλιά του Κουλιεράκη έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 22’ οι Ιρλανδοί είχαν τον πρώτο καλό συνδυασμό, όπου ο Νάιτ σούταρε αδύναμα και μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος. Στο 26’ απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα με το αριστερό απέκρουσε σε κόρνερ στη δεξιά γωνία ο Κέλεχερ και στο 41’ ακυρώθηκε γκολ των γηπεδούχων.

Ο Ογκμπένε πήρε τη μπάλα δεξιά στην πλάτη του Τσιμίκα κι εκτός περιοχής εξαπέλυσε κεραυνό με το αριστερό στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι, ωστόσο, ήταν εκτεθειμένος και το γκολ σωστά ακυρώθηκε. Το ημίχρονο έκλεισε με φάση για την Ιρλανδία. Στο 44’ σε αντεπίθεση το δεξί σουτ του Μπράουν από το όριο της περιοχής έφυγε ψηλά άουτ.

Γκολάρα ο Ιωαννίδης!

Ο Γιοβάνοβιτς δεν έκανε αλλαγές και περίμενε από την Εθνική να βγάλει περισσότερη ένταση. Οι Έλληνες παίκτες, λοιπόν, μπήκαν πιο δυνατά και στην πρώτη τους επίθεση προηγήθηκαν με γκολάρα του Ιωαννίδη! Ο Ρότα από δεξιά έδωσε στον Μπακασέτα, αυτός πέρασε στον Ιωαννίδη και ο διεθνής φορ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής με ένα τρομερό αριστερό πλασέ έστειλε τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Κέλεχερ για το 1-0!

Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της, βρήκε γκολ και μπλόκαρε τους Ιρλανδούς, οι οποίοι όπως και στο πρώτο ημίχρονο πήραν την κατοχή, αλλά δεν απειλούσαν καθόλου τον Βλαχοδήμο. Στο 67’ η Εθνική απείλησε, με τον Τζόλη από δεξιά εντός περιοχής να σουτάρει ψηλά άουτ, ενώ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι πέρασε και το φάουλ του Μπακασέτα, τη στιγμή που ο Γιοβάνοβιτς πέρασε τον Ζαφείρη στα χαφ και τον Πέλκα δεξιά.

Φυσικά το 1-0 ήταν ρευστό και οι Ιρλανδοί πίεζαν για την ισοφάριση. Στο 85’, ο Ρόμπινσον πλάσαρε και η μπάλα κόντραρε στα σώματα των Ελλήνων παικτών κι έφυγε κόρνερ.

Το κλείδωσε ο Τζόλης!

Η Εθνική ήθελε μία καλή αντεπίθεση και την βρήκε στο 87’. Ο Μπακασέτας έβγαλε την μπαλιά στον Τζόλη, αυτός έφυγε μόνος του με τον Κόλινς, τον απέφυγε εντυπωσιακά και με αριστερό σουτ εντός περιοχής έκανε το 2-0!

O MVP

Φυσικά ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο διεθνής φορ του Παναθηναϊκού μετά τα δύο γκολ με τη Φινλανδία πέτυχε μία ζωγραφιά και με την Ιρλανδία κι έχει την Εθνική στην κορυφή του ομίλου.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Ασφαλώς στη γκολάρα του Ιωαννίδη, με την οποία η Εθνική πήρε προβάδισμα κι έκανε τους γηπεδούχους να τρέχουν ανούσια.

Ιρλανδία (Χέιμιρ Χάλγκριμσον): Κέλεχερ, Ο' Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμποουν, Μολούμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ ΜακΑτίρ), Σμόντικς (84’ Ιντάχ).

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Σιώπης (88’ Ντόι), Μπουχαλάκης (67’ Πέλκας), Τζόλης (88’ Βαγιαννίδης), Μπακασέτας, Χατζηγιοβάνης (67’ Ζαφείρης), Ιωαννίδης (88’ Παυλίδης).