Ισόπαλη στην πρόβα Ευρώπης η ΑΕΚ με ντεμπούτο Στρακόσια και Κοϊτά

Ισόπαλη στην πρόβα Ευρώπης η ΑΕΚ με ντεμπούτο Στρακόσια και Κοϊτά

Κώστας Τσίλης 21:58 - 18.07.2024 / Ανανεώθηκε: 22:18 - 18.07.2024

Ο Αλμέιδα δοκίμασε στην Λευκωσία την ενδεκάδα που σκέφτεται για το πρώτο ματς με την Εσκάλδες, έδωσε επίσης χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά σε Στρακόσια και Βίντα και η Ένωση έμεινε στο 1-1 με την Ομόνοια.

Για τον Ματίας Αλμέιδα το παιχνίδι στην Λευκωσία απέναντι στην Ομόνοια δεν ήταν απλώς ένα φιλικό. Ήταν το ματς που ήθελε να τεστάρει τις αγωνιστικές του σκέψεις, για την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ, σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τώρα. Το έκανε σε σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού με καλά συμπεράσματα, χαμένες ευκαιρίες αλλά χωρίς γκολ. Και όταν ξεκίνησε να κάνει τις αλλαγές, η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Βίντα αλλά ισοφαρίστηκε και έμενε στο 1-1. Με τον Αργεντινό τεχνικό πάντως και να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και να δίνει τα πρώτα κιτρινόμαυρα αγωνιστικά λεπτά σε Στρακόσια και Κοϊτά.

Ο Αλμέιδα επέλεξε να ξεκινήσει το ματς μ’ έναν σχηματισμό βγαλμένο επί της ουσίας από την περυσινή σεζόν. Με τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον στις θέσεις των αμυντικών μέσων και τον Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον να βρίσκονται στα δυο άκρα της επίθεσης. Ο Λιβάι Γκαρσία ήταν στην κορυφή και ο Λιούμπιτσιτς, όπως και σ’ όλα τα φιλικά στην προετοιμασία στην Ολλανδία, ήταν σε ρόλο ελεύθερο πίσω από τον φορ.

Η αλήθεια είναι πως στα πρώτα 45 λεπτά ο Αλμέιδα είδε αρκετά πράγματα που ήθελε να τα δει από την μεσαία γραμμή και μπροστά. Κάποιες καλές συνεργασίες που βγήκαν από τις πτέρυγες από τους κεφάτους Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, που οδήγησαν σε καλές φάσεις για την ΑΕΚ. Με κορυφαία το τετ α τετ του Σέρβου χαφ μετά από συνδυασμό με τον Λιούμπιτσιτς, το οποίο όμως απέκρουσε ο Φαμπιάνο. Ή το πλασέ εξ επαφής του Γκατσίνοβιτς που πέρασε άουτ μετά από σέντρα του Ελίασον. Ή την κεφαλιά που πέρασε ξυστά από το δοκάρι του Σουηδού εξτρέμ, από την σέντρα του Χατζισαφί.

Αυτό που σίγουρα δεν άρεσε στον Αλμέιδα, είναι πως υπήρχαν δυο – τρεις στιγμές στο πρώτο 45άλεπτο, που η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ έδειξε αρρυθμίες. Κυρίως στις μπαλιές στην πλάτη της, αλλά και την συνεννόηση που είχε. Παρόλα αυτά σ’ όλες τις αυτές τις περιπτώσεις, η τελική αντίδραση ήταν των αμυντικών, είτε του Μπρινιόλι, ήταν αυτό που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Υπήρχε στο πρώτο ημίχρονο και ένα γκολ της ΑΕΚ που ακυρώθηκε ως οφσαίντ. Το πέτυχε ο Ελίασον μετά από πάσα του Λιούμπιτσιτς. Αλλά ο Σουηδός ήταν εκτεθειμένος. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Ελίασον κατά πρώτο λόγο αλλά και ο Γκατσίνοβιτς ήταν μέσα σ’ όλες τις καλές φάσεις που έφτιαξε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Αλμέιδα κράτησε τους δέκα από τους έντεκα, άλλαξε όμως τερματοφύλακα δίνοντας ντεμπούτο στον Στρακόσα. Με τον διεθνή Αλβανό τερματοφύλακα, να κάνει εξαιρετική απόκρουση σε απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 61’. Η ΑΕΚ πάντως εξακολουθούσε να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και να βγαίνει σωστά στην επίθεση. Ο Αλμέιδα από το 62ο λεπτό και μετά, άρχισε να κάνει αλλαγές. Έξι μαζεμένες οι πρώτες, με μια εξ αυτών να είναι ο Κοϊτά στο ντεμπούτο του. Με τον Μαυριτανό να δείχνει πως έχει τεράστιο όπλο την «έκρηξη» στο πρώτο βήμα.

Η ΑΕΚ βρήκε γκολ από στατική φάση, με τον Μάνταλο να εκτελεί κόρνερ και τον Βίντα να το πιάνει από εκεί που το άφησε πέρυσι. Δηλαδή γκολ με κεφαλιά .Ο Αλμέιδα συνέχισε να κάνει αλλαγές. Από το 72’ και μετά άλλαξε τους τρεις από τους τέσσερις της άμυνας και μέχρι να βρεθούν οι θέσεις, η Ομόνοια το εκμεταλλεύτηκε και με τον Σίμιτς που βρήκε κενό να εκτελεί μέσα από την περιοχή, ισοφάρισε για το τελικό 1-1.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Φαμπιάνο, Μασούρας, Χάμας (73’ Τσιπριάνο), Κουλιμπαλί, Παναγιώτου (73’ Ντιονκού), Μάριτς (78’ Κούσουλος), Χαραλάμπους (78’ Λανγκ), Εράκοβιτς (78’ Κώστα), Σίμιτς, Σεμέδο (87’ Ζούνιορ). Κακουλής (56’ Στεπίνσκι). 73’ Ντιονκού

ΑΕΚ: Μπρινιόλι(46’ Στρακόσια), Ρότα (72’ Ραντόνια), Βίντα (72’ Μήτογλου), Κάλενς, Χατζισαφί (72’ Πήλιος), Σιμάνσκι (62’ Γαλανόπουλος), Γιόνσον (62’ Πινέδα), Γκατσίνοβιτς (62’ Κοϊτά), Λιούμπιτσιτς (62’ Μάνταλος), Ελίασον (62’ Φερνάντες) Γκαρσία (62’ Άμραμπατ).