Με υπογραφή Ντάνι Όλμο η Ισπανία «τελείωσε» Γερμανία και… Κρόος!
i

©imago

Με υπογραφή Ντάνι Όλμο η Ισπανία «τελείωσε» Γερμανία και… Κρόος!

Παύλος Κουστέρης 21:40 - 05.07.2024 / Ανανεώθηκε: 03:24 - 06.07.2024

Τι ματς Θεέ μου! Η Ισπανία αν και κρατούσε την πρόκριση στα χέρια της μέχρι το 89’ χάρη στο γκολ του Ντάνι Όλμο (51’), η Γερμανία με τον Βιρτζ ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Τελικά, εκεί μίλησε και πάλι ο Ντάνι Όλμο, που με μια μαγική μπάλα έκανε… μάγκα τον Μερίνο στο 118’, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς στην καριέρα του θρυλικού, Τόνι Κρόος.

Μπορεί το τρέχον Euro να μην έχει διεκδικήσει δάφνες ποιότητας, αλλά η αναμέτρηση της Ισπανίας με τη Γερμανία στη Στουτγκάρδη, αποζημίωσε σε μεγάλο βαθμό για όσα δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα, σε ένα ματς που θα μπορούσε (εύκολα) να είναι και ο τελικός του τουρνουά.

⚽️ Όλοι Euro LIVE: Τι λένε στην ΟΥΕΦΑ για το χέρι του Κουκουρέγια και τι συμβαίνει με τη μάσκα του Εμπαπέ!
SPORTAL ORIGINALS

00:43 - 06.07.2024

⚽️ Όλοι Euro LIVE: Τι λένε στην ΟΥΕΦΑ για το χέρι του Κουκουρέγια και τι συμβαίνει με τη μάσκα του Εμπαπέ!

Όλοι Euro για τις νοκ άουτ αναμετρήσεις της Παρασκευής! Παύλος Κουστέρης και Κώστας Τόπας μεταφέρουν το ρεπορτάζ από τα ματς σε Ντίσελντορφ και Αμβούργο. Παρουσιάζουν οι Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης.

Μεγάλη θριαμβεύτρια η Ισπανία, που κατάφερε μέσα στην έδρα του αντιπάλου της, να πάρει τη νίκη με 2-1 στην παράταση, σε ένα ματς που κρατούσε την πρόκριση μέχρι το 89’. Για την ακρίβεια, στο 51’, ο MVP του αγώνα, Ντάνι Όλμο, άνοιξε το σκορ και όλα έδειχναν ότι η «φούρια ρόχα» θα φτάσει στους «4». Ένα λεπτό, όμως, πριν από την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ο Βιρτζ από την παλικαρίσια κεφαλιά του Κίμιχ, έκανε το 1-1, στέλνοντας την αναμέτρηση στον έξτρα χρόνο.

Εκεί, τελικά, μίλησε και πάλι ο Ντάνι Όλμο! Ο άσος της Λειψίας, που είχε μπει αλλαγή στο 8’ λόγω του τραυματισμού του Πέδρι, με μια μαγική μπαλιά βρήκε τον Μικέλ Μερίνο, που με μια κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Μέσα σε όλο αυτό το… δράμα, εκτός από τον Ντάνι Όλμο, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Τόνι Κρόος. Ένας θρύλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ολοκλήρωσε μια «χρυσή» καριέρα, παίζοντας 123’ με τη φανέλα της πατρίδας του και φυσικά αποθεώθηκε από όλους τους φιλάθλους που ήταν παρόντες στο γήπεδο της Στουτγκάρδης.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Σαφώς στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Στουτγκάρδης υπήρχε τεράστια ποιότητα, αλλά αυτό που κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά ήταν τα δυναμικά μαρκαρίσματα και μάλιστα σε ένα εξ αυτών που έκανε ο Κρόος πάνω στον Πέδρι οδήγησε τον ντε λα Φουέντε στην πρώτη αλλαγή του παιχνιδιού, με τον Ντάνι Όλμο να παίρνει τη θέση του νεαρού άσου της Μπαρτσελόνα. Ο ρέφερι, Τέιλορ, δεν έδειξε ποτέ κίτρινη κάρτα, σεβόμενος προφανώς ότι ο πρωταγωνιστής ήταν ο Τόνι Κρόος.

Οι Ισπανοί γενικότερα είχαν μπει καλύτερα στο ματς φτάνοντας σε τελικές προσπάθειες με τους Γουίλιαμς (12’), Γιαμάλ (15’), Μοράτα (16’) και Φαμπιάν Ρουίθ (17’), στέλνοντας τις προειδοποιητικές τους βολές προς τα καρέ των γηπεδούχων. Από την πλευρά της, η Γερμανία δεν άργησε να αντιδράσει. Είχε την έδρα, είχε την προσωπικότητα, θα ήταν παράλογο να μην ισορροπήσει τουλάχιστον στη μεγάλη εικόνα. Εκεί φάνηκε, όμως, η απουσία ενός επιθετικού με ανεπτυγμένο το ένστικτο του σκόρερ.

Κάποιος άλλος στη θέση του, πηδώντας μόνος του στην καρδιά της μικρής περιοχής στο 21’ θα είχε εκμεταλλευτεί την εξαιρετική σέντρα του Κίμιχ και στο 35’ μετά το ωραίο κατέβασμα της μπάλας, θα είχε πλασάρει πιο… πειστικά τον Σιμόν, που πραγματοποίησε δύο επεμβάσεις που δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολες. Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Λε Νορμάν, που έχασε τον επιθετικό της Άρσεναλ. Καθόλου παράλογο που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Νάτσο…

Με το δεύτερο μέρος, η Ισπανία κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα απανωτά λάθη της γερμανικής άμυνας. Ο Μοράτα πολύ εύκολα βρήκε τον Γιαμάλ στα δεξιά και εκείνος είπε «ευχαριστώ» στον Ράουμ που του άφησε πολλά βήματα για να σκεφτεί την επόμενή του κίνηση. Αυτή ήταν μια απλή πάσα στον Ντάνι Όλμο που ερχόταν από τον άξονα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με ένα απλό πλασέ νίκησε τον Νόιερ στο 51’. Ο Άντριτς που είχε μπει στην ανάπαυλα αντί του Τσαν, δεν έφτασε ποτέ τον προσωπικό του αντίπαλο στο μαρκάρισμα.

Αυτή η αλλαγή δεδομένων, έφερε και συναγερμό στον πάγκο της Γερμανίας, καθώς στο ματς όπως ήταν εύκολα προβλέψιμο μπήκε ο καθαρόαιμος σέντερ – φορ, Φίλκγκρουγκ, αντί του… αόρατου Γκιντογκάν. Με περισσότερη ψυχή και πάθος και λιγότερο με τακτική, η Γερμανία άρχισε να γίνεται πιο απειλητική, να προκαλεί προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, με αποκορύφωμα την ευκαιρία στο 77’, με τον Φίλκγκρουγκ να αντέχει τους κραδασμούς από το μαρκάρισμα του Νάτσο, ωστόσο, από το δύσκολο τελείωμά του, η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Σιμόν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χάβερτς πρόσθεσε ακόμα έναν λόγο για να δικαιολογήσει τον τίτλο του μοιραίου, όταν στο 82’ ο Σιμόν έκανε ένα τεράστιο λάθος με το ελεύθερο που εκτέλεσε, ωστόσο, ο επιθετικός της Άρσεναλ βιάστηκε και κρέμασε τον Βάσκο γκολκίπερ, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Θα μπορούσε εύκολα να συνεχίσει την προσπάθειά του και να πασάρει.

Ωστόσο, ήταν εμφανές ότι η Ισπανία είχε σταματήσει να παίζει ως Ισπανία και είχε αρχίσει πολλή ώρα το παιχνίδι με το ρολόι και την ίδια ώρα η Γερμανία, ως αυθεντική Γερμανία, δεν γινόταν να παρατήσει το ματς, πόσω μάλλον έχοντας το κοινό στο πλάι της. Έτσι, λοιπόν, η Ισπανία τιμωρήθηκε και η Γερμανία δικαιώθηκε στο 89’. Ο Κίμιχ, ο ύψους μόλις 1,77μ., πήρε την κεφαλιά ψηλότερα από όλους και ο Βιρτζ χωρίς να το σκεφτεί, σημάδεψε τέρμα και η μπάλα αφού χτύπησε και το δοκάρι κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1, που έστειλε το ματς στην παράταση.

Με την παράταση, θα περίμενε κανείς περιορισμένα ρίσκα και μείωση της έντασης και του ρυθμού. Καμία απολύτως σχέση. Η Ισπανία άρχισε και πάλι να ανεβάζει τις γραμμές της και να ψάχνει το γκολ με τον Οϊαρθάμπαλ στο 103’ να βλέπει την μπάλα από το σουτ που επιχείρησε να περνά άουτ και τη Γερμανία να απαντά στο 105’+1’ με το σουτ του Βιρτζ να έχει την ίδια κατάληξη.

Τελικά, σε μια τέτοια ματσάρα δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξει το απόλυτο δράμα! Στο 118’ ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, ο Ντάνι Όλμο, αυτή τη φορά με σέντρα, βρήκε τον Μικέλ Μερίνο μέσα στην περιοχή ανάμεσα σε Ρίντιγκερ και Άντον και εκείνος με εξαιρετική κεφαλιά έστειλε την Ισπανία στα ουράνια και τη Γερμανία εκτός συνέχειας του Euro.