1-0 αντί για 3-0 και ραντεβού στους «16» η Ισπανία

1-0 αντί για 3-0 και ραντεβού στους «16» η Ισπανία

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 23:54 - 20.06.2024 / Ανανεώθηκε: 00:07 - 21.06.2024

Η σαφώς ανώτερη Ισπανία «πάτησε» το... φάντασμα της Ιταλίας και νικώντας με το φτωχό -βάσει εικόνας- 1-0 εξασφάλισε την παρουσία τους στους «16» του Euro 2024.

Γίνεται να λείπει από τους «16» του Euro η Ισπανία; Δεν γίνεται. Και γι' αυτό «καθάρισε» από νωρίς την υπόθεση πρόκριση, αφού μετά την άνετη νίκη επί της Κροατίας στην πρεμιέρα, πανηγύρισε τη νίκη και κόντρα στο... φάντασμα της Ιταλίας με 1-0 αντί για 3-0, που θα ήταν ένα πιο δίκαιο σκορ βάσει της εικόνας της αναμέτρησης. Το αυτογκόλ του Καλαφιόρι ήταν αυτό που χάρισε την πρόκριση στα νοκ άουτ στη «φούρια ρόχα» και ο Ντοναρούμα ήταν αυτός που γλίτωσε τη «σκουάντρα ατζούρα» από ένα μεγαλύτερο σκορ.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης φάνηκε τι... έργο θα δούμε. Οι Ισπανοί μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και με την πρόθεση να κυριαρχήσουν, ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» έδειξε να θέλει να περιοριστεί σε παθητικό ρόλο περισσότερο και να ψάξει να χτυπήσει μέσω των αντεπιθέσεων. Αυτή ήταν η εικόνα του πρώτου μέρους, με τους Ισπανούς να χάνουν την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία μόλις στο 2ο λεπτό, όταν ο Ντοναρούμα απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Πέδρι.

Ύστερα από οκτώ λεπτά, ο ομάδα του Ντε Λα Φούεντε απείλησε ξανά, με τον Μοράτα να βρίσκει με μία εξαιρετική σέντρα του Νίκο Γουίλιαμς, που έπιασε την κεφαλιά από πολύ καλό σημείο μέσα στην περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το δοκάρι. Στη συνέχεια ανέλαβε ξανά ο Ντοναρούμα για τους Ιταλούς, ο οποίος αρχικά είπε όχι στον Μοράτα στο 24', ενώ έπειτα από ένα λεπτό έβαλε στοπ και στον Ρουίθ, που εξαπέλυσε μία... οβίδα.

Η ομάδα του Σπαλέτι δεν πήρε την απόφαση να βγει ποτέ από το καβούκι της, αλλά ούτε στις αντεπιθέσεις κατάφερε να κάνει κάτι. Το μόνο που κατάφερε με μπροστάρη τον Ντοναρούμα ήταν να κρατήσει στο μηδέν τους Ισπανούς, ώστε να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας γλιτώσει το γκολ.

Στην επανάληψη δεν άλλαξε καθόλου η εικόνα του αγώνα. Η Ιταλία παρέμεινε τελείως παθητική και η Ισπανία το ίδιο κυριαρχική και ανώτερη. Η τελευταία έχασε μία μεγάλη ευκαιρία στο 52' να ανοίξει το σκορ, αλλά μετά από τρία λεπτά βρήκε αυτό που δαικαιούταν βάσει της εικόνας της. Το γκολ. Έπειτα από γύρισμα του Νίκο Γουίλιαμς, ο Μοράτα βρήκε ελάχιστα την μπάλα, το ίδιο και ο Ντοναρούμα και στη συνέχεια εκείνη κατέληξε στον Καλαφιόρι, που άθελα του την έσπρωξε στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0.

Βέβαια, ούτε το γκολ που δέχτηκαν οι τυπικά φιλοξενούμενοι ήταν αρκετό, προκειμένου να... ξεμυτίσουν, με τους Ισπανούς να εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι και να πιέζουν τους Ιταλούς. Στο 58' απείλησαν ξανά με ένα σουτ του Μοράτα, στο οποίο είχε απάντηση ο Ντοναρούμα, ενώ στο 60' ένα φοβερό σουτ του Γιαμάλ πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο Νίκο Γουίλιαμς ζήλεψε τον Γιαμάλ και πήγε κι εκείνος να σκοράρει με ένα εντυπωσιακό σουτ στο 71', αλλά η προσπάθεια του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Η Ιταλία δεν πήρε... μπρος ακόμα και όταν είδε τους Ισπανούς να μένουν από δυνάμεις και γι' αυτό το μόνο που κατάφερε στο τέλος ήταν να γλιτώσει το μεγαλύτερο σκορ, με τον Ντοναρούμα να κάνει εντυπωσιακές επεμβάσεις ακόμα και στα τελευταία λεπτά, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την απογοητευτική «σκουάντρα ατζούρα». Κάπως έτσι, το 1-0 παρέμεινε μέχρι και το τελικό σφύριγμα.