Τι πέτυχε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό - Οι κορυφαίες στιγμές, οι δύσκολες και το «αντίο» (vids)

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

i

© Intime

Τι πέτυχε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό - Οι κορυφαίες στιγμές, οι δύσκολες και το «αντίο» (vids)

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 14:49 - 17.06.2024 / Ανανεώθηκε: 14:49 - 17.06.2024

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και το Sportal σας παρουσιάζει το «πράσινο» παρελθόν του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελεί τον εκλεκτό του Μάκη Γκαγκάτση για τον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας!

Όπως διαβάσατε μέσα από το Sportal, ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού ήρθε σε συμφωνία με τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και θα αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, το Sportal σας παρουσιάζει τις κορυφαίες, αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές του Σέρβου στον πάγκο του «τριφυλλιού».

Έπειτα από μία εφιαλτική σεζόν (2020-21), όπου ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 5ος στη Stoiximan Super League, 37 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και έμεινε εκτός Ευρώπης για μια ακόμα χρονιά, πάρθηκε η απόφαση για μία μεγάλη αλλαγή που θα διαφοροποιούσε τα δεδομένα.

Έτσι, αποφασίστηκε από τη διοίκηση των πρασίνων η έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ενός αρκετά έμπειρου προπονητή, που είχε οδηγήσει μάλιστα, τον ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά του Champions League το 2012.

Η επιστροφή σε τίτλους και Ευρώπη με το... καλημέρα

Στην πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό (2021-22), ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς, την πτώση που είχε το «τριφύλλι» προηγουμένως και τις συνεχόμενες κακές σεζόν.

Ο Σέρβος προπονητής οδήγησε την ομάδα στην 4η θέση της Stoiximan Super League, μετά τη διαδικασία των playoffs, εκεί όπου πραγματικά... εκτόξευσε την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του ο Παναθηναϊκός, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Ακόμα σημαντικότερο επίτευγμα όμως, ήταν η επιστροφή στους τίτλους, έπειτα από οκτώ χρόνια, με τους «πράσινους» να κατακτούν το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό και γεμίζοντας ξανά τους οπαδούς τους με χαμόγελα κι αισιοδοξία.

Το εκρηκτικό ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, το αήττητο σερί και η απώλεια στο φινάλε

Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε με τα παιχνίδια κόντρα στη Σλάβια Πράγας, για τα προκριματικά του Europa League. Ο Παναθηναϊκός παρότι παρουσίασε εξαιρετική εικόνα, πληγώθηκε από τα σοβαρά διαιτητικά λάθη της πρώτης αναμέτρησης στην Τσεχία, όπου ηττήθηκε 2-0, αλλά κι από την τρομερή αστοχία στη ρεβάνς της Λεωφόρου, με το τελικό 1-1, να τον αφήνει εκτός συνέχειας, έχοντας κερδίσει όμως εντυπώσεις και ψυχολογία ενόψει πρωταθλήματος.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο πρώτο γύρο της Stoximan Super League. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν κυνική και τρομερά αποτελεσματική, παίρνοντας το μάξιμουμ από κάθε παιχνίδι και τερματίζοντας με το εντυπωσιακό ρεκόρ των 12 νικών και της μίας ισοπαλίας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου ισοφάρισε στο φινάλε με το πέναλτι του Σπόραρ.

Η διαφορά από ΑΕΚ και Ολυμπιακό ήταν στους οκτώ και 12 πόντους αντίστοιχα και το «τριφύλλι», αν και υπήρχε πολύς δρόμος ακόμα, έδειχνε να καλπάζει προς το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2010.

Στο δεύτερο γύρο ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν απότομα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με «γκέλες» κόντρα σε Ιωνικό και ΟΦΗ, ενώ ακολούθησε δύο αγωνιστικές μετά και η ήττα από την ΑΕΚ στην Opap Arena, ψαλιδίζοντας έτσι τη διαφορά στους τέσσερις μόλις βαθμούς.

Στο μίνι πρωτάθλημα των playoffs, οι πράσινοι ξεκίνησαν με αέρα δύο πόντων, ωστόσο οι δύο ισοπαλίες στη Λεωφόρο κόντρα σε Βόλο και ΠΑΟΚ τους οδήγησαν σε έναν... τελικό στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι στο οποίο είχαν πολλές απουσίες λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκεί ηττήθηκαν με 1-0, χάρη στο γκολ του Όλεγκ Ρεάμπτσιουκ και ουσιαστικά έχασαν (σχεδόν) κάθε ελπίδα για το πρωτάθλημα, το οποίο σφράγισε η ΑΕΚ την τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Βόλο.

Παρόλο που δεν πήραν τον τίτλο, έδειξαν ότι έχουν επιστρέψει για τα καλά στον πρωταθλητισμό, με τον Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι.

Η εξαιρετική πορεία μέχρι τη διακοπή των εθνικών ομάδων

Μπαίνοντας στην τρίτη σεζόν της θητείας του, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κλήθηκε να βελτιώσει το επιθετικό και παραγωγικό κομμάτι της ομάδας του και τα κατάφερε ως έναν βαθμό, με τη διαφορά να είναι μεγάλη.

Με το... καλημέρα, από τα προκριματικά του Champions League, φάνηκε η αλλαγή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, έχοντας εξαιρετική εικόνα απέναντι σε Ντνίπρο και Μαρσέιγ, όπου σκόραρε σε κάθε παιχνίδι, παίρνοντας σημαντικές προκρίσεις, με εκείνη απέναντι στους Γάλλους, να αποτελεί υπέρβαση. Στα playoffs, δεν τα κατάφερε απέναντι στη Μπράγκα, ωστόσο το δείγμα γραφής ήταν εξαιρετικό. Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League, ήταν η πρώτη μετά από επτά χρόνια!

Στο πρωτάθλημα, το ξεκίνημα ήταν αρκετά καλό, με τους «πράσινους» να μην χάνουν βαθμούς στα θεωρητικά βατά παιχνίδια, να έχουν εξαιρετική εικόνα στα 50 λεπτά του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, το οποίο κρίθηκε υπέρ τους, μετά τη ρίψη της κροτίδας, που τραυμάτισε τον Χουάνκαρ και να έχουν μόνο την ήττα από την ΑΕΚ και την ισοπαλία από τον ΠΑΟΚ, πριν τη διακοπή των εθνικών ομάδων, στα μέσα του Νοέμβρη.

Παράλληλα στο Europa League, ξεκίνησαν με νίκη κόντρα στη Βιγιαρεάλ και ισοπαλία στο Ισραήλ κόντρα στη Μακάμπι, έχοντας πολύ σημαντικό προβάδισμα για την κατάληψη, τουλάχιστον της 3ης θέσης στον όμιλο.

Η λύση της συνεργασίας

Τα πράγματα ωστόσο, άλλαξαν δραματικά μετά την επιστροφή από τις εθνικές ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να έχει τέσσερις ήττες στα επόμενα πέντε παιχνίδια, δύο στο πρωτάθλημα, δύο στο Europa League και οι οποίες του στέρησαν τη συνέχεια στην Ευρώπη, αφού τερμάτισε 4ος στον όμιλο, ενώ στο πρωτάθλημα έχασε τον αέρα τεσσάρων πόντων που είχε από τους ανταγωνιστές του.

Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν χειρότερη σε σχέση με την περασμένη σεζόν, με τους «πράσινους» να δέχονται γκολ, στην πλειοψηφία των σημαντικών αγώνων, κάτι που δεν συνέβαινε το 2022-23. Υπήρξαν και αρκετά προβλήματα τραυματισμών στη θέση των κεντρικών αμυντικών, με τους Πάλμερ Μπράουν και Μάγκνουσον να τραυματίζονται σοβαρά και τον Γιοβάνοβιτς να μένει μόνο με δύο καθαρόαιμους κεντρικούς αμυντικούς.

Έπειτα απ΄ όλα τα παραπάνω, η διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί τον διάδοχό του.

Συνολικά ο Σέρβος τεχνικός στα 2,5 χρόνια παρουσίας στον «πράσινο» πάγκο, μέτρησε 113 παιχνίδια στο ενεργητικό του, με απολογισμό 65 νίκες, 22 ισοπαλίες και 26 ήττες.