Καλός κι ο Ράμος, αλλά Πορτογαλία σημαίνει... Κριστιάνο
i

Κριστιάνο Ρονάλντο / © Intime

Καλός κι ο Ράμος, αλλά Πορτογαλία σημαίνει... Κριστιάνο

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 07:45 - 09.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:15 - 20.08.2024

Ο Γκονσάλο Ράμος έκανε τον κόσμο να παραμιλάει με τις επιδόσεις του κόντρα στην Ελβετία και βοήθησε πολύ την Πορτογαλία, όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο της άλλαξε την ιστορία. Και αυτό δεν θα σβηστεί ποτέ...

Τι πιο σύνηθες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι το πρόσωπο των ημερών. Ίσως να είναι και η χιλιοστή φορά που συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια, αφού πρόκειται για τον απόλυτο σούπερ σταρ -με την αληθινή έννοια του όρου- που έχει αναδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάνμε πως πριν λίγο καιρό απασχολούσε την επικαιρότητα με τα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τώρα, το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ... Κριστιάνο Ρονάλντο αφορά την κόντρα του ίδιου με τον Φερνάντο Σάντος, η οποία φέρεται να ξεκίνησε μετά την αλλαγή του στο ματς με τη Νότια Κορέα και να κορυφώθηκε έπειτα από το παιχνίδι με την Ελβετία, όπου έμεινε στον πάγκο. Κάτι το οποίο είχε να γίνει σε μεγάλο τουρνουά από το 2008.

Μάλιστα, την επομένη του αγώνα η «Record» ισχυρίστηκε σε δημοσίευμα της ότι ο «CR7» απείλησε να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα επειδή ο Σάντος τον άφησε στον πάγκο, όμως τόσο ο 37χρονος σούπερ σταρ όσο και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Όπως και να 'χει και ότι και να ισχύει, η αλήθεια είναι πως όλη αυτή η ιστορία κάθε άλλο παρά καλό έχει κάνει στην εικόνα του. Και το γεγονός ότι η απουσία του δεν στοίχισε καθόλου στους Πορτογάλους, αλλά αντιθέτως έριξαν 6άρα κόντρα σε μια αξιόμαχη ομάδα, με τον Γκονσάλο Ράμος που του «έκλεψε» τη θέση να πετυχαίνει και χατ-τρικ, το κάνει χειρότερο.

Μια γρήγορη «γύρα» στα social media αρκεί για να καταλάβει κάποιος τη ζημιά που έχει υποστεί το προφίλ του μέσα σε μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσκόπηση που έκανε η «A Bola», όπου το 93,6% ζήτησε να συνεχίσει να αγωνίζεται βασικός στην επίθεση της Πορτογαλίας ο Ράμος, ενώ μόλις το 6,4% είχε την αντίθετη άποψη.

Φυσικό κι επόμενο. Οι αριθμοί έχουν πάντα δίκιο εξάλλου. Και τα 3 γκολ σε συνδυασμό με τη μια ασίστ που μοίρασε ο 21χρονος σέντερ φορ στο ματς της... καριέρας του, τρομάζουν. Ωστόσο, δεν γίνεται να αποτελούν ανάμνηση έτσι απλά και οι αριθμοί του Κριστιάνο Ρονάλντο όλον αυτόν τον καιρό. Γιατί μας δείχνουν ότι...

Πορτογαλία = Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Πορτογαλία ήταν ανέκαθεν μια υπολογίσιμη δύναμη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, έχοντας βγάλει πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Εουσέμπιο, Πάουλο Φούτρε, Ρουί Κόστα, Λουίς Φίγκο και αρκετοί ακόμα. Ωστόσο, η ζωή πριν και μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχει σημαντική διαφορά.

Ο 37χρονος σταρ πέρα από όλα τα άλλα (πολλά) που έχει καταφέρει να κάνει στην λαμπρή καριέρα του, έχει κάνει κάτι το οποίο δεν έχουν μπορέσει πολλοί να πετύχουν. Άλλαξε την ιστορία μιας ολόκληρης εθνικής ομάδας. Και μάλιστα σημαντικά...

Συγκεκριμένα, η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας στην προ Κριστιάνο εποχή, είχε μόλις τρεις προκρίσεις σε τελική φάση EURO (1984, 1996, 2000) άλλες τρεις σε τελική φάση Μουντιάλ (1966, 1986, 2002) και φυσικά μια άδεια τροπαιοθήκη, αφού δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Στα 19 χρόνια που βρίσκεται στη ζωή της ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας μετράει πέντε προκρίσεις σε τελική φάση EURO (2004, 2008, 2012, 2016, 2020), άλλες πέντε σε τελική φάση Μουντιάλ (2006, 2010, 2014, 2018, 2022) και έζησε τη γλύκα της κατάκτησης τροπαίου δις, καθώς σήκωσε το τρόπαιο του EURO 2016, αλλά και αυτό του Nations League (2018-19).

Και όπως είπε κι ο Οτάβιο...

Μπορεί η σχέση του με τον Φερνάντο Σάντος να μην είναι η ιδανική, μπορεί να... ξενέρωσε που έμεινε στον πάγκο στο περιοβόητο παιχνίδι με την Ελβετία, όμως ακόμα και σε αυτή την άσχημη -για εκείνον- στιγμή, ήταν δίπλα στους συμπαίκτες του και τους έδωσε δύναμη, ενώ φυσικά χάρηκε με τη χαρά τους.

«Ο Κριστιάνο είπε αυτά που είπε και έχει δίκιο. Αυτή η ομάδα είναι ενωμένη και αυτό δεν θα το αλλάξουν οι εξωτερικοί παράγοντες. Ποτέ δεν θέλησε να φύγει. Αντίθετα, είναι ένα παράδειγμα, ο αρχηγός μας που ακόμα και όταν έμαθε ότι δεν θα παίξει, ακόμα και τότε μας έδωσε δύναμη», ανέφερε ο άσος της Πόρτο μιλώντας για τον «CR7».

Και αν αυτό δεν φτάνει για να πειστεί κάποιος πως ο... ιδιαίτερος και παράξενος Κριστιάνο Ρονάλντο πέρα από το «εγώ» σκέφτεται και το «εμείς», αρκεί να θυμηθεί μια δήλωση που είχε κάνει ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, μιλώντας στην «A Bola» τον Νοέμβριο. «Αν μου έλεγες ότι η Πορτογαλία θα κατακτήσει το φετινό Μουντιάλ χωρίς τα δικά μου γκολ, θα το αγόραζα αμέσως», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.