Κάβαν Σάλιβαν: Ο «έφηβος» της Μάντσεστερ Σίτι που έκανε ντεμπούτο στο MLS στα 14 του (vids)

Κέβιν Σάλιβαν - Φωτ. IMAGO

i

©Imago

Κάβαν Σάλιβαν: Ο «έφηβος» της Μάντσεστερ Σίτι που έκανε ντεμπούτο στο MLS στα 14 του (vids)

Κώστας Τόπας 08:46 - 19.07.2024 / Ανανεώθηκε: 08:46 - 19.07.2024

Ο 14χρονος Κάβαν Σάλιβαν ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση της Φιλαδέλφεια Γιούνιον κόντρα στη Νιου Ίνγκλντ Ρεβολούσιον και έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Φρέντι Αντού. Το ρεκόρ και η Μάντσεστερ Σίτι.

Η πρωιμότητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι η καθημερινότητα και φαίνεται να μην έχει όρια. Αν ο Λαμίν Γιαμάλ μόλις έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο, έδωσε ασίστ, σκόραρε και κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την εθνική Ισπανίας στα γήπεδα της Γερμανίας... στην άλλη άκρη της γης, μόλις καταρρίφθηκε ένα άνευ προηγουμένου ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, σε ηλικία  14 ετών και 293 ημερών, ο Κάβαν Σάλιβαν έγινε ο νεότερος πρωτοεμφανιζόμενος στην ιστορία του MLS (και όλων των μεγάλων αμερικανικών πρωταθλημάτων), ξεπερνώντας το όριο του άλλοτε παίκτη του Άρη, Φρέντι Άντου το 2004 (14 χρόνια και 306 ημέρες).

Ο Τζον Κάρτιν, ο προπονητής του στη Φιλαδέλφεια Γιούνιον, είχε ήδη... προειδοποιήσει για το ντεμπούτο του Σάλιβαν, τονίζοντας πως ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα βρίσκεται στην αποστολή και των επόμενων αναμετρήσεων της ομάδας του στο πρωτάθλημα.

«Αύριο θα είναι μεταξύ των 20 που κλήθηκαν επειδή το κέρδισε. Μας λείπουν ορισμένοι παίκτες, αλλά ο Κάβαν το ξέρδισε και θα κληθεί. Αν δεις τους αριθμούς του, το δικαιούται» είπε πριν από τον αγώνα.

Ο Κάβαν Σάλιβαν, όπως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ήταν ενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο να μπει στα βιβλία της ιστορίας των σπορ της Βόρειας Αμερικής: «Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να είχα το πρώτο μου ρεκόρ, αλλά δεν με νοιάζει αν θα το σπάσω ή όχι. Ολα είνα δρομολογημένα. Δεν είναι πραγματικά εκεί που ξεκινάς, είναι εκεί που τελειώνεις».

Προφανώς, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε αυτό το αγόρι που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ... και το ειδυλλιακό σκηνικό έμελλε να γράψει ιστορία. Και μόλις ο μεγαλύτερος αδερφός του Κουίν έβαλε το λιθαράκι του για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη (5-1), ο Κάβαν Σάλιβαν έκανε την εμφάνισή του πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα: «Η πρώτη πάσα του Κάβαν ήταν για μένα. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και όμορφη στιγμή», είπε ο αδερφός του.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήξερε από πριν

Με ένα τέτοιο ορόσημο, το όνομα του Κάβαν Σάλιβαν θα αρχίσει να πλημμυρίζει τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, το όνομά του ηχεί έντονα εδώ και καιρό. Κυρίως, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που προκάλεσε πριν από μήνες από τη Μάντσεστερ Σίτι που απέκτησε τις υπηρεσίες του τον Απρίλιο.

«Πάντα παρακολουθώ τη Μάντσεστερ Σίτι! Είναι σαν την ομάδα των ονείρων κάθε παιδιού. Κάθισα με την οικογένειά μου και τους ατζέντηδες μου και αποφασίσαμε ότι ήταν το καλύτερο σχέδιο να ενταχθώ στη Σίτι», δήλωσε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο «ESPN» Κατ' αρχήν, μόλις ενηλικιωθεί, θα προσγειωθεί στο «Έτιχαντ». Συγκεκριμένα, αυτό θα γόινει το 2027. Θα δούμε αν, σε αυτό το διάστημα, θα τον ενσωματώσουν στη δομή του City Group ενσωματώνοντάς τον στη Νέα Υόρκη του MLS.

«Κάθισα με την οικογένειά μου και τους ατζέντες μου και αποφασίσαμε ότι ήταν το καλύτερο σχέδιο για μένα να ενταχθώ στη Σίτι», τόνισε ο νεαρός ποδοσφαιριστής.

Από αυτή τη στιγμή και μετά, κάθε κίνηση του Κάβαν Σάλιβαν θα μελετηθεί προσεκτικά . Πάνω απ' όλα, σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό ως «παράσταση». Μια υπερέκθεση που η Μάντσεστερ Σίτι θα πρέπει να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερο για να μην ξανασυμβεί μια περίπτωση σαν αυτή του Φρέντι Άντου.

Ο ίδιος, προς το παρόν, φαίνεται πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, παρόλο που είναι ακόμα 14 ετών: «Τείνω να μην ακούω καν πώς με λένε ή τι λένε για μένα. Στην πραγματικότητα, είναι αυτό που σκέφτομαι για τον εαυτό μου. άκου οποιονδήποτε, είτε καλό είτε κακό, οπότε δεν με επηρεάζει καθόλου», σχολίασε όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Φιλαδέλφεια Γιούνιον πριν από λίγους μήνες.

Οι νεότεροι πρωτοεμφανιζόμενοι στο MLS:

  1. Κάβαν Σάλιβαν: 14 ετών και 293 ημερών

  2. Φρέντι Αντού: 14 ετών και 306 ημερών

  3. Χούλιαν Χαλ: 15 χρόνια και 190 ημέρες

  4. Αλφόνσο Ντέιβις: 15 ετών και 257 ημερών

  5. Άξελ Κέι: 15 ετών και 288 ημερών

  6. Ματάι Ακινμπόνι: 15 ετών και 328 ημερών

  7. Όμπεντ Βάργκας: 15 ετών και 351 ημερών

  8. Έρικ Ντουένας: 15 ετών και 362 ημερών

  9. Στίβεν Χιμένες: 15 ετών και 362 ημερών